• Radoši budžeta risinājumi lauku mājas interjeram – dodamies pērļu medībās!

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    15. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iespējams, arī taviem plāniem šogad iekārtot savu lauku māju kāju priekšā pielicis straujais cenu kāpums. Ja tā vietā, lai atliktu svarīgos darbus uz labākiem laikiem, tomēr nolēmi nepadoties un meklēt budžetam draudzīgus risinājumus, noderēs šis ceļvedis. Atklājam labākās pērļu medību vietas un sniedzam padomus, kā vienlaikus ietaupīt un nenopirkt kaķi maisā.

    Konsultē Laura Liberte, interjera dizainere.

    Bez Pinterest neiztikt

    Iekārtojot māju bez dizainera palīdzības, labs palīgs un neizsmeļama ideju krātuve ir vietne Pinterest. Meklētājā ierakstot interesējošo atslēgas vārdu angliski, var atrast miljons ideju, padomu un budžetam simpātisku risinājumu. Kā atslēgas vārdu izvēloties DIY jeb do it yourself (izdari pats), atklāsiet neskaitāmas radošas idejas, kā, neiztērējot milzu līdzekļus, izgatavot oriģinālas lietas pašu spēkiem.

    IKEA pārvērtības, izmeklēta furnitūra

    Vienkāršākais veids, kā nepārmaksāt, taču vienlaikus piešķirt interjeram raksturu, ir iegādāties universālas mēbeles un papildināt tās ar interesantu furnitūru (rokturīšiem vai kājiņām), pārvēršot atbilstoši savai gaumei un jaunākajām tendencēm. Atceries – furnitūra maina visu!

    Kā pamata pozīciju var izvēlēties, piemēram, IKEA sēriju BESTA – nedārgās, ietilpīgās moduļu mēbeles interjerā var kalpot gan par fonu, gan, pieliekot radošu roku (tādam var uzlikt, piemēram, masīvkoka dēļa virsmu ar bomkanti), pārvērst par interesantu akcentu. Trāpīga izvēle būs mēbeles ar baltu, matētu apdari (tādas vienmēr izskatīsies dārgāk nekā glancētas un labāk atbildīs idejai par omulīgu lauku māju).

    Tiesa, uzreiz jāatzīst, ka interesantas un gaumīgas furnitūras izvēle Latvijā ir ļoti šaura. Burvīgus retro stila rokturīšus var meklēt salonā Daiļrade Koks, taču visplašākā izvēle ir un paliek interneta dzīlēs – amazon.com, etsy.com, ebay.com. Meklētājā ievadi, piemēram, retro knobs handles un – ienirsti piedāvājumā! Radošas idejas meklē Pinterest ar atslēgas vārdu BESTA hack.

    Dažādām pārvērtībām pateicīga arī IKEA sērija IVAR. Tajā atradīsi neapstrādāta koka skapīšus, kurus var jautri izkrāsot, ja nepieciešams oriģināls risinājums, teiksim, bērnistabai, vai aplīmēt ar līstītēm un papildināt ar misiņa kājiņām, tā nepretenciozu mēbeli pārvēršot par dizaina bumbu.

    Ja nepieciešami labi un ietilpīgi grāmatu plaukti, jālūko pēc IKEA sērijas BILLY. Arī šos plauktus var krāsot, taču tie lieliski izskatās un kalpo arī oriģinālajā risinājumā.  Uz IKEA iesakām doties arī pēc vienkrāsaina – balta vai melna – saimes galda.

    Akcenta krēsli

    Tendence, kas nepāriet, ir dažādu stilu, modeļu un krāsu krēsli ap neitrālu ēdamgaldu. Akcenta krēslus par labām cenām piedāvā mebeles1.lv (te uzmanību vērts pievērst arī gatavajām korpusa mēbelēm). Krēslus, protams, var meklēt arī antikvariātos, taču tad uzmanība jāpievērš savienojumu vietām, auduma kvalitātei un priekšmeta stabilitātei.

    Ieraugot lietotu pērli, jāapsver, vai tā būs jāpārvelk ar citu audumu. Ja tā – vai tas galu galā neizrādīsies neizdevīgs pirkums. Audumus mēbeļu apvilkšanai var meklēt salonā Abakhans – šeit ir lieliska iespēja par draudzīgām cenām iegādāties ekskluzīvu audumu atgriezumus, kas noderēs gan retro mēbeļu atjaunošanai, gan aizkaru pašūšanai.

    Dīvāns – svarīga investīcija

    Grozies, kā gribi, dīvāns ir lieta, uz kuru taupīt nav vēlams, tam jābūt kvalitatīvam, izturīgam un ērtam. Dizaineri neiesaka dot otru dzīvi vecam dīvānam, to pārvelkot, jo, pirmkārt, tas savu laiku nokalpojis, otrkārt, pārvilkšana galu galā izmaksās tikpat, cik jauns dīvāns.

    Latvijā vidējas cenu kategorijas dīvānu izvēle nav plaša. Iespējams, savu dīvānu atradīsi salonā Purpur, kas piedāvā kvalitatīvus dīvānus ar plašu materiālu un modeļu izvēli par saprātīgām cenām. Vērts ielūkoties arī salona Mans dīvāns (mansdivans.lv) piedāvājumā – te atrodami ar mūsdienīgu piegājienu Latvijā ražoti dīvāni draudzīgās cenās.

    Lielās koka mēbeles

    Antikvariātos un lietoto mēbeļu veikalos nevajadzētu iegādāties arī lielās koka mēbeles, piemēram, saimes galdu, jo pieredze rāda, ka tās pārsvarā ir samērā nobružātas un var nākties pamatīgi ieguldīt to atjaunošanā.

    Prātīgāka izvēle ir mēbeļu pasūtīšana pie sava meistara, kurš no sirds mīl to, ko dara, un nenoplēsīs deviņas ādas. «Man tāds ir uzņēmuma Sens koks meistars Jānis Leja,» Lauku Mājai atklāj dizainere Laura Liberte.

    Senču stils un vintāža

    Ja priekšroku dod iekārtojumam senču stilā, jāaplūko pie mums joprojām pieejamais Holandes mēbeļu piedāvājums. Tās ir smagnējas, klasiskas mēbeles, kādas joprojām izmanto, piemēram, klasisku itāļu restorānu iekārtojumā un kuras pie mums ļoti populāras bija deviņdesmitajos gados.

    Savukārt, ja sirds ietrīsas elegantas vintāžas priekšā, labs un uzticams atradumu avots būs vietne gumtree.co.uk. Tajā vērts meklēt, piemēram, skandināvu mēbelītes tā sauktajā G plan stilā.

    Labas dažādu stilu vintāžas mēbeles (arī keramikas izstrādājumus un fifīgus aksesuārus) var lūkot salonā Mēbeļu bode (atrodas Rīgā un Jelgavā). Bonuss – te var iegādāties mēbeļu komplektus, kas šāda tipa veikalos ir retums. Laba vieta īpašiem atradumiem ir arī vidaxl.lv – konsoles, sēdekļi, aizslietņi, pufi te atrodami par patīkamām cenām.

    Gaismekļi

    Interesantus gaismekļus par labām cenām var atrast vecajā labajā Depo. Uzmanību iesakām pievērst, piemēram, lielajām matētā pienstikla bumbām. Gaumīgas kolekcijas mēdz būt arī Cenu klubā, bet uz IKEA vērts doties pēc dažādām lielizmēra (arī pītajām) lampām un rīspapīra abažūriem. Noteikti vērts ielūkoties jau minētajās vietnēs etsy.com, gumtree.co.uk.

    Pašmāju saitā vidaxl.lv izdosies atrast, piemēram, nepretenciozus industriālā stila vintāžas gaismekļus, savukārt Alan Deko – kantri stila laternas ar tauvu un citiem rustic elementiem. Jāatceras – jo priekšmets autentiskāks, jo cena būs augstāka.

    Atceries – ja vēlies dzīvot savā mājā, nevis interjera katalogā, izvairies to veidot ar viena ražotāja piedāvājumu. Tas nozīmē – ja visas koka mēbeles nāk no viena veikala, mīkstās – dīvānus, atpūtas krēslus u. c. – vēlams lūkot citur.

    Tekstils un aksesuāri

    Sīklietu medībās var doties pa galvaspilsētas antikvariātiem, visvairāk tie izvietoti Stabu un Čaka ielā – retro stila bodītēs nereti laimējas atrast gan skaistus paklājus, gan interesantas vāzes, podus un citas pērles.

    Runājot par tik svarīgu interjera sastāvdaļu kā spogulis (dizaina spogulis allaž būs dārga interjera sastāvdaļa), vērts ielūkoties salona Likvy piedāvājumā. Lieli askētisku rāmju spoguļi atrodami arī IKEA.

    Savukārt budžetam nekaitīgus paklājus iesakām meklēt vietnē benuta.de. Tie gan nav īsti nomadu paklāji, kuri, saprotams, maksātu ļoti dārgi, taču šeit itin lielā izvēlē ir tā sauktie kilim paklāji – gan lakoniski, gan ar etnogrāfiskiem rakstiem dažādās formās un krāsās.

    Pa kādai pērlei var izdoties atrast arī Alan Deko. Kvalitatīvi pledi un segas jālūko SIA Klippan Saule un Linu Māja veikalos, kā arī pie individuālajiem amata meistariem (vietnē egadatirgus.lv apkopoti pašmāju koka, tekstila, ādas, keramikas, stikla, metāla un citi amatnieki).

    «Pērles un Mežģīnes rada lieliskus oriģinālus izšuvumus par ļoti saprātīgām cenām. Iespējams pasūtīt gaumīgus lielizmēra iniciāļus vai, piemēram, ar dzimtu, dzimtas uzvārdu asociatīvus motīvus, kas izšūti uz lina gultas pārklāja, galdauta vai gultasveļas,» atklāj Laura Liberte. Šo meistari atradīsi Facebook @perles.mezgines. Gaumīgs tekstils atrodams arī H&M Home kolekcijās.

    Trauki

    Skaisti, saskaņoti trauki rada interjera pabeigtības sajūtu un piešķir iekārtojumam vajadzīgo eleganci. Lieliskas trauku kolekcijas mēdz būt gan IKEA, gan Zara Home, H&M Home, Mango Home interneta veikalos.

    Aci vērts iemest arī pepko.lv mājlietu sadaļā. Vintāžas traukus var meklēt krāmu tirdziņos, sevišķi labas atsauksmes no pērļu medniecēm dzirdētas par Ķekavas un Ādažu tirdziņiem.

    Vēl daži praktiski padomi

    • Pirkt vai nepirkt lietotu, tas ir emocionāls jautājums, uz kuru atbilde slēpjas tevī pašā – cik atvērts esi lietot mantas, dodot tām otro, trešo vai pat ceturto dzīvi. Noteikti būs lietas, kuras, tāpat kā apakšveļu, izvēlēsimies jaunas – citam tie būs trauki un tekstils, kādam spoguļi, bet varbūt vanna, izlietnes vai santehnika. Izvēloties lietotu mantu, rūpīgi jāaplūko tās tehniskās nianses un jāizvērtē, vai to nepieciešams un (atkarībā no nolietojuma pakāpes) iespējams atjaunot.
    • Iepērkoties tādos interneta veikalos kā amazon.com, etsy.com u. c., uzmanība jāpievērš iepriekšējo pircēju atsauksmēm par konkrēto tirgotāju. Ja ir daudz pasūtījumu un labs reitings, var uzticēties – ne reitingu, ne atsauksmes šajās vietnēs tirgotāji mākslīgi uzskrūvēt nevar.
    • Draudzīgs padoms no dizaineriem ar pieredzi, ja patīk antikvāras lietas: iegādājies tās tikai uz vietas, kārtīgi aplūkojot. Pērkot interneta veikalā vai pa telefonu, tomēr ir liels risks nopirkt kaķi maisā. 
    • Ja dodies uz nestandarta interjera preču veikaliem, piemēram, Pērle Outlet un Likvy, kā arī brāķētu lietu uteņiem, vēlams tomēr to darīt kopā ar zinātāju – šeit nepieciešama uztrenēta acs un izpratne par nelikvīdu interjera priekšmetu cenām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē