• Rabarberu, ceriņu un pieneņu vīni — šī pavasara izaicinājums!

    Receptes
    Aļona Zandere
    25. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pavasaris reibina ne tikai ar pirmo ziedu aromātu, bet arī ar smalkiem dzērieniem. Latvijas mājražotāji patiesi ir radoši un vīnus spēj darīt no visa kā. Daži smej – latvieši vīnu pat no zāles mācēs pagatavot. Kādu malkosim šoreiz? Skaistajam gadalaikam par godu – lai iet ceriņu, pieneņu un rabarberu! Pieredzē dalās vīna meistari no visas Latvijas.

    Ceriņu vīns – laimīgs un ar rūgtumiņu

    Vīna darītavas Vējkalnietis sortimentā ir vairāk nekā 20 dažādu vīnu. Arī pavasara garšas šeit var baudīt pilnā krāšņumā. Viens no vīndara Vara Baņģiera lepnumiem ir balto ceriņu vīns. Kāpēc tieši balto? Patiesībā idejas aizsākumi meklējami nedaudz maldīgā priekšstatā, ka no zilajiem ceriņiem vīna krāsa nebūs pievilcīga. Tomēr Vara paziņas ir izmēģinājuši darīt vīnu arī no zilajiem ceriņiem, un izrādās, ka dzēriena krāsa nemaz nemainās. Tas, kas mainās, ir garša. Un garša balto ceriņu vīnam esot daudz labāka. Ikviens, kas reiz apēdis ceriņu laimīti, zinās arī ceriņu vīna garšas īpatnības. Jā, dzēriens ir nedaudz rūgtens, tomēr arī tas nav akmenī cirsts, turklāt garša gadu no gada mēdz atšķirties. Varis saka – tā nav nekāda pankūku recepte, kur, vajadzīgajās proporcijās sajaucot olas, miltus un pienu, sanāks jau zināms rezultāts. Vīna garša atkarīga no ļoti daudz kā.

    Ja ceriņi zied siltā laikā, ja tie spēcīgi smaržo un ir ar daudz ziedputekšņiem, tad vīna garša būs krietni labāka.

    Labākai garšai izvēlēties tādus ceriņu ziedus, kas auguši laukos un dziļi dārzā vai pagalmā, kur tiem nav tikuši klāt putekļi.

    Ņemot vērā dažādos apstākļus, kas var ietekmēt vīna garšu, arī recepte jāuztver tikai aptuveni. Rūgšanas process parasti ilgst kādus trīs mēnešus, bet līdz gatavam vīnam ir jāpaciešas apmēram pusgads. Varis saka – jo mazāk steidzas, jo labāks sanāk.

     

    Recepte

    • Sagatavo spaini ceriņu ziedu un aplej to ar 10 litriem ūdens, kam pievienots kilograms cukura. Ūdenim jābūt 30–36 grādus siltam.
    • Pievieno citrona sulu, citronskābi vai speciālo vīna skābju maisījumu. Varis uz litru šķidruma parasti liek 6–7 gramus citronskābes.
    • Masai pieliek klāt vīna raugu. Cik daudz? Atkarībā no vīna rauga, uz iepakojuma parasti ir rakstīts daudzums, cik jāliek klāt. Parasti paciņa domāta uz 10–15 litriem. Ja pieliks vairāk, nekas traks nenotiks.
    • Visu sajaukto masu pārlej kādā lielākā (15–20 litru) spainī.

    -    Novieto 20–25 grādu temperatūrā uz četrām dienā (katru dienu jāapmaisa).

    • Nokāš ziedus.
    • Rūgstoli (šķidrumu, kas paliek pāri) iepilda stikla balonā. Uzliek virsū tā saukto burbuļotāju jeb gaisa aizslēgu.
    • Kad apmēram pēc divām trim nedēļām (atkarībā no temperatūras) rūgšana palēninājusies, jāpievieno vēl kilograms cukura. (Ja to neizdarīs, sanāks sešus procentus stiprs vīns, kas būs glabājams tikai aukstā pagrabā vai ledusskapī. Tik mazā alkohola koncentrācijā vīns var ātri sabojāties, pārvēršoties par etiķi.) Izlejot no stikla balona nedaudz rūgstoles, tai pievieno cukuru. Samaisa ar karoti un ielej atpakaļ.
    • Liek atpakaļ burbuļotāju un atstāj rūgt, līdz šķidrums vairs neburbuļo. Tas varētu ilgt apmēram pusotra mēneša. Kad rūgstolis beidz rūgt, tas kļūst nedaudz dzidrāks. Tam apakšā parasti nostājas duļķi.
    • Tad stikla balonā ievieto šļauciņu, nolejot dzidro šķidrumu jeb jaunvīnu.
    • Jaunvīnu iepilda mazākos, piemēram, pieclitrīgos, traukos. Svarīgi, lai tie būtu piepildīti līdz galam.
    • Novieto pagrabā, temperatūrā, kas zemāka par 10 grādiem. Pāris mēnešu tam būtu jānostāvas. Jo ilgāk, jo labāk. Tad iepilda pudelēs.

     

    Uz šādu cukura daudzumu ceriņu vīns būs 12 grādus stiprs. Ja stiprums ir mazāks (ja pievienots tikai 1 kilograms cukura), dzērienam parasti klāt liek sulfītu. Tā ir ķīmija, tāpēc nebrīnies, ja pēc vīna malkošanas tev sāks sāpēt galva.

    Pieneņu vīns- Riesling attāls brālēns

    Arī vīna darītava Cremon ir viena no tām, kas dzērienu ražošanā neizmanto sulfītus. Cremon saimnieks Jānis Mikans savu vīnu receptes nedāļā pa labi pa kreisi, un tas ir saprotams – darītava ir viena no šīs jomas celmlaužiem, un katra recepte līdz niansēm veidota gadiem.

    «Kuram nav slinkums, tas dara vīnu. Tagad Latvijā reģistrēti jau 57 vīndari, un šīs atļaujas nav nemaz tik viegli dabūt. Ir tādi, kas gatavo nekvalitatīvi, un līdz ar to neslava tiek visiem,» nopūšas Jānis Mikans. Cremon ražotos vīnus parasti bauda Krimuldas muižā, lielākoties tie ir ārzemju tūristi.

    «Nupat sākas pieneņu laiks. Parasti pēc to novākšanas pienenes man sapņos vēl kādas divas nedēļas rādās. Redzēt vairs negribu,» smaidot stāsta Jānis. Viņš teic, ka pieneņu vīns pēc garšas nedaudz atgādina vācu Riesling – ar tādu nelielu rūgtumiņu. Jebkurā gadījumā ļoti daudz kas ir atkarīgs no ūdens, kā arī no istabas temperatūras un tā, kuros brīžos vīndaris dzērienu apmaisa. Patiesībā konkrētu garšu nekad nevar garantēt. Ko uzkost, dzerot pieneņu vīnu? Arī šeit vienas atbildes nav. Viss atkarīgs no vīna garšas. Pagaršo un tad saproti, pie kā labāk derēs.

    Atceries, ka pēc pieneņu galviņām jāiet tad, kad laiks ir saulains.

    Recepte

    • Salasītos ziedus izber uz galda un atdala no zaļajām kauslapām. Vīnam der tikai dzeltenā daļa.
    • Uz 20 litriem kvalitatīva ūdens nepieciešams pāris kilogramu pieneņu dzeltenās daļas. Atkarīgs no vēlamās garšas intensitātes.
    • Pievieno cukuru. Ja vēlies iegūt 13 grādu stipru vīnu, nepieciešams 230 gramu cukura uz litru.
    • Ūdens temperatūras pieneņu vīna darīšanai mēdz būt dažādas. Jānis lieto aukstu ūdeni.
    • Pievieno vīna raugu un citronskābi (6–7 grami uz litru).
    • Atklātā traukā raudzē nedēļu, tad nokāš.
    • Tālāk raudzē istabas temperatūrā noslēgtā traukā ar burbuļotāju. Būtībā tam vajadzīgs ir gads. Ziedu vīniem vēlams pat vēl ilgāks laiks. Jo ilgāk noturēsi, jo bagātāku garšu iegūsi.
    • Atceries! Kamēr vīns stāv lielajā tvertnē, tas nepārtraukti jāpieskata. Ja vīns sastāvas un parādās biezumi, tas filtrējot jāpārlej citā tvertnē.

    Rabarberu vīns- niķīgs un daudzveidīgs

    Vīna darītava Dzidris ir pirmā, kas Latvijā aizsāka vīna ražošanu. Dzidra vīnu glabātavā patlaban atrodas apmēram trīs tonnas dažādu vīnu, un ap 2000 litru no tiem ir rabarberu vīns. Vidēji šī dzēriena pagatavošana ilgst divus gadus. Uzņēmums dzērienus piedāvā dažādiem restorāniem. Vasarā pieprasījums ir lielāks, jo tad vīna darītavā viesojas ekskursanti. Kaut gan interese par rabarberu vīnu ir, lielāks pieprasījums tomēr esot pēc upeņu un ābolu dziras. Dzidra saimnieks Viktors Abramovs vīna raudzēšanai izmanto vectēva metodes, tās paredz lēno raudzēšanu. Rabarberu vīns ir cimperlīgāks par pārējiem. Ir bijis, ka to nākas raudzēt pat trīs gadus. Protams, vīna darīšana jau sen nav bizness. «Kas mani notur? Nu, iesākts ir, kur liksies. Tā kā tajā anekdotē: sieva ir kā čemodāns – līdzi stiept grūti, bet pamest žēl,» smejas Viktors. Konkurence esot liela – pudeles visi taisa smukas, etiķetes krāšņas, bieži vien aizēnojot saturu. 

    Rabarberu vīns neesot skābs, jo ražošanas procesā tīra sula netiek izmantota. Vīna saldums ir atkarīgs no cukura daudzuma. No cukura atkarīgs arī tas, vai vīns būs pussalds, pussauss vai sauss. Tāpat liela nozīme ir vīna raugam. Ir tādi, kas vīnam ļauj nogatavoties līdz 15 grādiem, tālāku rūgšanas procesu apturot. Ir tādi, kas ļauj vīnam būt vēl stiprākam.

    Viktors teic, ka rabarberu vīns ir niķīgs – ilgi rūgst un nedzidrinās. Iemeslus tam ir grūti nosaukt – vienu gadu vīns nodzirdinās perfekti, citu – lai vai ko tu darītu, neizdodas.

    Rabarberu sausais vai pussausais vīns labi garšo ar gaļas ēdieniem. Savukārt saldais labi derēs desertiem.

    Vīnam vislabāk derēs rabarberi, kas novākti pirms Jāņiem. Atceries, ka rabarberus tīrīt nevajag, jo tad vīnam zudīs rozīgā nokrāsa, arī garša vairs nebūs tik patīkama. Vīnam drīkst izmantot tikai sasaldētus rabarberus.

    Recepte

    • Sagatavo 10 kg gabaliņos sasaldētu rabarberu. Gabaliņiem jābūt apmēram 2 cm lieliem. Tos atlaidina un tad caur presīti izspiež sulu.
    • Ielej šķidrumu 20 litru lielā bundulī, pievieno avota ūdeni, līdz bundulis teju pilns. Atstāj vietu apmēram 6 kg cukuram.
    • Sākumā pievieno tikai 2 kg cukura.
    • Atkarībā no tā, kādu vīnu grib (sauso, pussauso vai saldo), izvēlas vīna raugu. Vislabāk ņemt raugu, kas domāts stiprumam līdz 15 grādiem. Šādu pirkumu veic specializētajos veikalos. Nekādā gadījumā neizvēlies šķidro raugu!
    • Pēc tam, kad raugs pievienots, bunduli noslēdz, uzliekot tam sifonu.
    • Vēro rūgšanas procesu. Kad tas mazinās, rūgstoli nedaudz atlej, piejaucot klāt vēl 2 kg cukura. Iepilda atpakaļ bundulī. Nākamreiz, kad rūgšana atkal mazinās, rīkojas tāpat.
    • Pēc gada jāpārlej citā traukā, atbrīvojoties no rauga nogulsnēm.
    • Ja garša apmierina, vīnu pārlej mazākos traukos un liek pagrabā apmēram 13 grādu temperatūrā dzidrināties.
    • Vēl pēc gada vīnu pārlej pudelēs un ļauj nedaudz pastāvēt. Jo ilgāk tam ļaus atpūsties, jo gardāks tas būs.

     

    Esi nolēmis pats iemēģināt roku vīndarīšanā? Kur iegādāties preces vīndariem?

    Kur iegādāties preces vīndariem?

    •  Maratons S

    Rīgā, Ropažu ielā 52/56

    • TomBeer.lv

    Rīgā, Tallinas ielā 36

    •  Viss mājai un dārzam

    Rīgā, Miera ielā 15

    • Pasūtīt internetā tavsalus.lv,   majasvins.lv, mansdarzs.com

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē