• Puzurs – ne tikai ziemas saulgriežos, bet arī citos godos, kāzās un kristībās

    Svētki
    Egita Galiņa
    30. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Puzuri ir vieni no senākajiem rotājumiem, kas izmantoti telpu noformēšanā ne tikai ziemas saulgriežos, bet arī citos godos, piemēram, kāzās, kristībās un pat bērēs. Starp citu, tie mūsu senču sētas rotājuši vēl krietni pirms Ziemassvētku eglītes paradīšanās.

    Konsultē Ausma Spalviņa, puzuru meistare.

    Tradicionālākā un zināmākā puzuru forma ir astoņskaldnis jeb kristāls, kas atgādina divas kopā savienotas piramīdas. Tam ir ne tikai praktiska, bet arī ļoti simboliska nozīme – tas ataino mūsu senču izpratni par Visumu. Augšējās un apakšējās piramīdas četras plaknes var simbolizēt četras debespuses, četrus vējus, četras stihijas vai četrus gadalaikus. Savukārt, kristāla divpadsmit posmi simbolizē gadu ar divpadsmit mēnešiem.

    Sarežģītākais un darbietilpīgākais posms puzuru darināšanā ir materiālu sagāde. Rotājumus var meistarot no jebkura materiāla, kas atgādina caurulīti, proti, tam ir tukšs vidus. Tradicionāli puzuru gatavošanā lieto labības stiebrus, smilgas un niedres. Netradicionāli tiek izmantoti pat izkaltušie latvāņu kāti, metāla, stikla, porcelāna un citu materiālu caurulītes.

    Mūsdienās rokdarbu veikalos nopērkami jau gatavi salmu stiebri un pat puzuru darināšanas komplekti ar visiem nepieciešamajiem izejmateriāliem un darbarīkiem. Tomēr arī materiālu sagāde pašu spēkiem var kļūt par vēl vienu kopīgu ģimenes vai draugu piedzīvojumu.

    Visspožākie un zeltainākie puzuri sanāk no graudaugu (auzu, rudzu, kviešu u. c.) salmiem.

    Salmus vāc, kad labība ir piena gatavībā – pēc Jāņiem, Pēteriem, līdz pat jūlija vidum. Lai sanāk vairāk materiāla, salmus griež pēc iespējas garākus, proti, tuvāk pie zemes.Tad tos sasien kūlīšos (saliekot kopā vārpas un apmetot cilpu) un izžāvē. Kūlīšus piekar pie kādas nagliņas un pakar caurvējā, pusēnā. Tā tie var karāties līdz pat rudenim. Ja graudaugu salmus garinās uzreiz, to gali neglīti sažūs.

    Kad vēlas ķerties klāt puzuru gatavošanai, izžuvušos salmus, tāpat kā niedres, attīra no lapiņām un sagriež pa posmiem. Ja salmu gali plaisā, izžuvušo materiālu var iemērkt bļodā ar siltu ūdeni (aptuveni 40 grādu), kur izšķīdināta citronskābe. Uz 10 litriem ūdens ber aptuveni vienu tējkaroti citronskābes. Labības stiebrus mērcē aptuveni pusstundu, taču citi augi jālūko – ja plaisā, tad jāpatur citronskābes ūdenī ilgāk.

    Kad salmi izņemti no ūdens, tos sagriež vajadzīgajā garumā. Lai vēlāk ērti darboties – salmus sasien buntītēs pēc to garumiem. Tad tos strauji izžāvē. Kad izejmateriāli sagatavoti, var ķerties klāt patīkamākajai daļai – rotājumu darināšanai!

    Visu rakstu ar pamācību puzuru veidošanā lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē