• Puse Latvijas iedzīvotāju atzīst – viņiem nepatīk tīrīt mājokli

    Māja
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visiem patīk atrasties tīrā un sakoptā vidē, taču puse Latvijas iedzīvotāju aptaujā atzīst – viņiem nepatīk tīrīt mājokli.

    Ieteikumi, kā mājas tīrīšanu padarīt par patīkamu izklaidi un aktivitāti visai ģimenei:

    Mājas uzkopšana kā treniņš

    Vidēji vienas stundas laikā, sūcot grīdu ar putekļu sūcēju, iespējams sadedzināt aptuveni 250 Kcal, mazgājot logus – 330 Kcal, bet tīrot vannas istabu un tualeti – 450 Kcal. Turklāt katrs no šiem tīrīšanas veidiem nodarbina dažādas muskuļu grupas.

    Putekļu sūkšana un grīdas mazgāšana stiprina vēdera un korsetes muskuļus, logu mazgāšana trenē roku muskuļus un ķermeņa augšdaļu, bet vannas istabas tīrīšana stiprina muguras, kāju un roku muskulatūru. Tāpēc mājas tīrīšana var būt arī papildu fiziskā aktivitāte ķermenim.

    Papildu motivācija – mūzika

    48% Latvijas iedzīvotāju, uzkopjot māju, fonā klausās mūziku. Tā padara tīrīšanas darbus šķietami vieglākus un interesantākus. Iemīļotās mūzikas izvēle rada patīkamas asociācijas ar konkrēto darbu un piešķir tam izklaides un viegluma sajūtu.

    Amerikāņu zinātnieku J. G. Foksa un E. D. Embreja veiktajā pētījumā Mūzika – produktivitātes palīgs norādīts, ka, atskaņojot klausītājam patīkamu mūziku, organismā izdalās dopamīns jeb laimes hormons.

    Tādēļ mūzikas atskaņošana paralēli nepatīkamiem darbiem, organismā rada patīkamas asociācijas un izmaina emocionālo stāvokli.

    Pētījuma rezultātā tika pierādīts, ka rūpnīcas darbinieki, kuri darba laikā klausījās mūziku, darbu veica ātrāk, efektīvāk un ar mazāk kļūdām nekā tie, kuri darba laikā mūziku neklausījās.

    Kopīga ģimenes aktivitāte, kurā tiek iesaistīti bērni

    Lai tīrīšanas darbi notiktu raitāk un efektīvāk, iesaistiet tajos ģimeni un bērnus. Tas ļaus bērniem ne tikai apgūt jaunas iemaņas, kas noderēs visā turpmākajā dzīvē, bet arī disciplinēs un mācīs uzņemties atbildību. Pasniedziet mājokļa tīrīšanu kā draudzīgu sacensību vai spēli – piemēram, kurš vislabāk iztīrīs savu istabu, saņems balvu. 

    Vecāki ir labākais piemērs, tāpēc palīdziet bērniem apgūt jaunas lietas un rādiet piemēru. Mazie palīgi labprāt sekos jūsu piemēram un palīdzēs, ja atradīsiet veidu, kā interesanti viņus iesaistīt.

    Liec strādāt ierīcēm 

    Viens no galvenajiem rīkiem, ko katru nedēļu izmanto liela daļa Latvijas iedzīvotāju, ir putekļusūcējs (68 %).

    “Mūsdienu tehnoloģijas mājas uzkopšanu ir padarījušas daudz vienkāršāku un patīkamāku. Turklāt putekļusūcēji var nodrošināt ne tikai putekļu savākšanu, bet gaisa attīrīšanu. Piemēram, Samsung JET bezvadu putekļusūcējs, pateicoties pieckārtīgai HEPA filtrācijas sistēmai, attīra arī gaisu telpā, aizturot 99,999% putekļu un alergēnu,” uzsver Samsung produktu treneris Jaroslavs Romanovičs.

    Bezvadu putekļusūcējs ir universāls palīgs uzkopšanas darbos  – tas ir viegls un ērti lietojams, ar uzlādētu akumulatoru tā vidējais darbības ilgums ir no 40 min līdz 1 stundai. Papildu ērtībai maināmie uzgaļi ļauj to pielāgot dažādu virsmu  un priekšmetu tīrīšanai.

    *Tiešsaistes aptauju veica Samsung Electronics Baltics laikā no laikā no 2020. gada 17.-25. novembrim sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat. Aptaujā Latvijā piedalījās 1003 respondenti no dažādām vecuma grupām, Igaunijā – 1001, bet Lietuvā – 1002.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē