• Sūti labas domas Ukrainai, sējot saulespuķes!

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    24. martā sākas akcija «Saulespuķes vienotai Eiropai kopā ar Ukrainu», kurā ikviens cilvēks, organizācija un darba kolektīvs aicināti sēt saulespuķes un stādiņus lolot līdz 9. maijam – Eiropas dienai –, kad plānota saulespuķu stādīšanas talka. Akcijas mērķis ir paust atbalstu Ukrainas tautai, Ukrainas atjaunošanai un integrācijai Eiropas Savienībā.

    Saulespuķu lauki ir viens no Ukrainas simboliem, tāpēc pēdējā mēneša laikā tās cilvēkiem dažādās pasaules malās ir kļuvušas par vienu no Ukrainas brīvības un solidaritātes atbalsta zīmēm.

    Un patiesi, vai ir vēl kāda puķe, kas tik ļoti līdzinātos siltai, zeltainai saulei? Šķiet, ka nav gan. Nākušas no tālās Meksikas, bet tikpat labi audzējamas arī pie mums, Latvijā, kur saulītes nekad nevar būt par daudz.

    Daudzviet pasaulē saulespuķes audzē lielos laukos praktiskos nolūkos – gan tādas šķirnes, no kurām bagātīgi iegūst vienkāršās, taču vērtīgās sēkliņas, gan speciālas šķirnes, kuru sēklas izmanto saulespuķu eļļas iegūšanai. Zināms, ka tieši saulespuķu sēkliņās un eļļā salīdzinoši bagātīgi atrodams visādā ziņā labais un vēlamais E vitamīns.

    Pie mums Latvijā saulespuķes pārsvarā audzē skaistumam, un lielākoties tās ir viengadīgās parasto saulespuķu jeb vasaras saulgriežu šķirnes (Helianthus annuus). Šīm saulespuķēm, kuras audzē dārza skaistumam, parasti ir viens zieds, kas atkarībā no šķirnes var sasniegt tiešām iespaidīgus izmērus. Dažkārt saulespuķēm ir arī divi vai vairāki ziedi. Sēkliņas atkarībā no šķirnes ienākas arī pie mums – ja ne pašiem tiks, tad vismaz putniņi rudens pusē varēs mieloties!

    Īsi par saulespuķēm

    • Tulkojums no grieķu valodas ir precīzs: helios nozīmē saule, anthos – puķe.
    • Saulespuķes pārstāv asteru jeb kurvjziežu dzimtas vienu no lielākajām ģintīm. Latvijā biežāk audzētajām viengadīgajām saulespuķēm ir sīkiem matiņiem klāts spēcīgs stublājs, lielas lapas un raženas saknes.
    • Lielie saulespuķu ziedi sastāv no daudziem mazītiņiem ziediņiem – ziedkopa ir kurvītis ar mēlziediem apkārt un stobriņziediem viducī. Stobriņu skaits dažādu šķirņu ziediem var būt no 200 līdz pat 7000, tos apputeksnē kukaiņi, un vēlāk tur aizmetas sēkliņas.
    • Pasaulē audzē ļoti daudzas saulespuķu šķirnes, gan eļļas un sēklu ieguvei, gan lopbarībai, gan, protams, arī skaisto ziedu dēļ. Lielākoties saulespuķes priecē ar ziediem no jūlija līdz oktobrim.

    Šķirņu dažādība

    Kaut gan ir arī daudzgadīgas saulgriezes, krāšņākā izvēle atrodama starp viengadīgajām saulespuķēm. Tām ir milzum daudz šķirņu, cita par citu skaistākas un – kas interesanti – arī ļoti dažādu garumu. Ir tik garas saulespuķes, ka audzētāji jau izsenis rīkojuši sīvus konkursus, kura izaudzētā puķe nokļūs tuvāk īstajai saulei. Ir arī pavisam nelielas, vasaras košumdobēm piemērotas puķes, ko vēlams iesēt ar zināmu intervālu, lai košie ziedi priecētu ilgāk.

    Iedomājoties saulespuķi, cilvēki visbiežāk iztēlojas dzeltenu ziedu ar tumšu vidiņu garā, spēcīgā kātā. Patiešām, lielākoties saulespuķu ziedu krāsa ir dažādu toņu dzeltenā, ar dzeltenu vai tumšu vidiņu, bet ir arī oranži un tumšsarkani toņi, ir divkrāsainas puķes ar krāsu pārējām, ir parasti un pildīti ziedi.

    Sēšanas ābece

    Viengadīgās saulespuķes sēj pavasarī, kad beigušās salnas. Sēklas var sēt tieši zemē vai arī vispirms izaudzēt dēstus, tad pie ziediem varēs tikt agrāk.

    Ja sēj tieši dobē, sēkliņām jānonāk apmēram 2,5–4 (atkarībā no lieluma) centimetru dziļumā. Drošības labad vienā vietiņā var sēt divas sēklas, lai vismaz viena izdīgst. Sējot jāievēro attālumi – ja tās ir šķirnes, kas izaug lielas un garas, sēklas jāsēj retāk. Ja būs par biezu, saulespuķēm var veidoties mazākas ziedkopas.

    Audzējot dēstus, saulespuķes var sēt agrāk un tad aptuveni pēc divām nedēļām, kad parādās pirmās īstās lapiņas, dēstus ieteicams pārstādīt apmēram 10 centimetru diametra podiņos.

    Audzēšanas noteikumi

    Galvenais saulespuķu audzēšanā ir – kā jūs domājat – kas? Nu, protams, tā ir saulaina vieta, jo, kā jau liecina nosaukums, šīm puķēm saules gaismu vajag varbūt pat vairāk nekā citām. Vai tiesa, ka saulespuķes, dēvētas arī par saulgriezēm, ar ziediem seko saules gaitai? Zināmā mērā tā ir taisnība, jo gan lapas un ziedpumpuri, gan daļēji arī ziedi cenšas pavērsties saulītes virzienā.

    Nākamais noteikums veiksmīgai saulespuķu audzēšanai ir siltums – kaut gan sēklas dīgst jau 15–17 grādu temperatūrā, optimālā dīgšanas temperatūra ir ap 20 grādiem. Ja vieta atļauj, visnotaļ krāšņus saulespuķu eksemplārus var izaudzēt arī siltumnīcā.

     

    Ja sasētas dažādu šķirņu saulespuķes, jārēķinās, ka tās var arī saziedēties!

    Lai saulespuķes labi augtu un skaisti ziedētu, svarīga ir pietiekami auglīga, barības vielām bagāta, irdena un caurlaidīga augsne. Ja nepieciešams, saulespuķes pāris reižu sezonā var arī mēslot. Kaut gan saulespuķēm izveidojas samērā spēcīga, dziļa sakņu sistēma un tāpēc tās iztur arī sausākus periodus, augšanas laikā jārūpējas par pietiekamu mitrumu, sausā un karstā laikā papildus laistot. Īpaši tad, ja gribas izaudzēt iespējami lielākus un krāšņākus ziedus. Vēl mitruma ilgākai saglabāšanai augsnē dobes var mulčēt, tas pasargās arī no nezālēm. Taču pārmērīgs slapjums saulespuķēm nepatīk, ilgstošu lietavu laikā tām var uzmesties dažādas slimības.

    Skaistas šķirnes

    Lai arī saulespuķu šķirņu klāsts ir plašs, bieži vien dārzkopības preču veikalos un lielveikalos saulespuķu šķirņu sēklām nav tik daudzveidīgs piedāvājums kā citām puķēm, tāpēc tās jāmeklē tieši pie sēklu tirgotājiem un jāveic pasūtījumi internetā. Lūk, ieskats saulespuķu daudzveidībā – katrs var noskatīt sev tīkamāko saulesmeitu gan pēc vaiga, gan auguma:

    Zemas (līdz 1 metram)

    • ‘Floristan’ – dzelteni ar brūnu vienkārši ziedi, zied no augusta līdz septembrim. Izaug līdz 100 cm.
    • ‘Pacino Lemon’ – dzelteni, vienkārši ziedi, uzzied augustā, septembrī. 40 cm garumā.
    • ‘Solita’ – dzelteni, vienkārši ziedi, priecē augustā, septembrī. Garums 40 cm.
    • ‘Sonja’ – dzelteni, vienkārši ziedi, zied līdz septembrim. 100 cm garumā.
    • ‘Sunny Smile’ F1 – oranži, vienkārši ziedi, zied augustā un septembrī. Ļoti zemas, līdz 25 cm.
    • ‘Sunrich Summer’ F1 Orange – oranži, vienkārši ziedi ar brūnu centru. Izaug līdz 100 cm.
    • ‘Teddybear’ – dzelteni, pildīti ziedi, zied no jūlija līdz septembrim. 40 cm garas.

    Vidēja garuma (1,20–1,80 m)

    • ‘Cutting Gold’ – dzelteni ziedi, vienkārši. Zied augustā, septembrī. 150 cm garumā.
    • ‘Double Quick’ F1 – dzelteni, pildīti ziedi, zied augustā un septembrī. 160 cm garas.
    • ‘Florenza’ – dzelteni ziedi ar tumšsarkanu krāsojumu. Zied no augusta līdz septembrim. Garums 120 cm.
    • ‘Giant Sungold’ – dzelteni, pildīti ziedi, zied no septembra līdz oktobrim. Garums 150 cm.
    • ‘Inara’ F1 Orange – oranži, vienkārši ziedi, uzzied augustā, septembrī. 170 cm garas puķes.
    • ‘Prado Red’– sarkani ziedi ar brūnu vidu, vienkārši veidoti. Zied augustā, septembrī. 160 cm gari.
    • ‘Pro Cut’ F1 Red – sarkani, vienkārši ziedi, priecē līdz septembrim, augums 170 cm.
    • ‘Santa Fe’ – dzelteni, pildīti ziedi. Uzzied augustā, septembrī. 170 cm garumā.
    • ‘Starburst’ F1 Panache – dzelteni, puspildīti ziedi ar brūnu viduci. Ziedēšanas laiks – augusts, septembris, augums – 180 cm.
    • ‘Valentin’ – dzelteni, vienkārši ziedi, augums 150 cm. Zied no augusta līdz septembrim.
    • ‘Vincent’s’ F1 Fresh – dzelteni, ar brūnu vidu ziedi, priecē līdz septembrim. Garums 120 cm.

    Garas (2 metri un vairāk)

    • ‘Claret’ F1 – vīna sarkani ziedi, vienkārša zieda uzbūve, zied augustā, septembrī. Izaug līdz 2 metriem.
    • ‘King Kong’ – dzelteni, vienkārši ziedi, priecē augustā un septembrī. Augums līdz 450 cm.
    • ‘Orange Mahagony’ F1 – dzeltenbrūni vienkārši ziedi, uzzied augustā, septembrī. Augums ap 2 metri.
    • ‘Rumi’ F1 Gold – dzelteni vienkārši ziedi, zied augustā un septembrī. Izaug 2 metrus gara.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē