• Mazais puķu dārzs kastē. 9 padomi

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    29. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Kas gan var būt jaukāks par puķu kasti uz terases, balkona vai lievenīša? Varbūt pavasaris nāks ātrāk un atnāks agrāk, ja mēs to koši gaidīsim. Siltās dienās savu mazo puķu dārzu stumsim tam pretī uz lieveņa, saltās naktīs stiepsim istabā kā kaķe bērnu. Aukstās dienās paturēsim uz palodzes. Konsultē dārzniece Sandra Mediņa-Tolmane.

    Puķu kastes 9 noslēpumi

    1. Ņem pēc iespējas lielāku un dziļāku kasti – būs retāk jālaista, turklāt tādā varēs iestādīt vairāk augu lielākās grupās, un tie izskatīsies greznāk.
    2. Ja kastē ir polietilēna plēve, nedur tajā caurumus, citādi kastes apakša drīz vien sāks pūt un pelēt.
    3. Kastes dibenā iepildi pāris centimetru biezu drenāžas kārtu, piemēram, keramzītu. Der arī rupja grants, akmentiņi, māla podu lauskas. Drenāžas slānis ir sevišķi vajadzīgs kastei, no kuras ūdens netiek laukā.
    4. Stādi pēc iespējas rupjākā kūdras substrātā (10–25 mm) – tas nesablīvējas un satur vairāk gaisa, ko puķu saknēm vajag tāpat kā ūdeni. Pērkot gatavu substrātu, ieteicams izvēlēties tādu, kam pievienots vermikulīts vai cits līdzeklis, kas palīdz saistīt un uzturēt mitrumu – augsne traukos izžūst daudz ātrāk nekā dārzā. Šos līdzekļus var arī nopirkt un pievienot pats. Derētu piejaukt arī kādu sauju Osmocote vai cita ilgstošas iedarbības minerālmēslojuma granulu.
    5. Nestādi pārāk biezi. Tā kā attēlā redzamā kaste savā ziņā ir domāta kā parādes fotomodele, turklāt tajā ir daudz sīpolpuķu, kas aug taisni uz augšu un daudz vietas neaizņem, tad stādījums ir blīvāks. Normālā šaurajā balkonkastē, kur stāda vienā rindā, pietiek ar 5–9 augiem uz metru. Ja gribas, lai kaste ir skaista un bagāta uzreiz, vēlāk, kad augi paaugsies, daļu no tiem vajadzēs izņemt un pārstādīt citur.
    6. Sūnas starp puķēm ne tikai jauki izskatās. Tās kalpo arī kā mulča, kas palīdz uzturēt augsnē mitrumu.
    7. Smagu kasti var novietot uz paliktņa ar ritentiņiem, tad to būs viegli pārvietot no vienas vietas uz citu – no āra iekšā, no saules ēnā.
    8. Lai puķes kastē labi augtu un krāšņi ziedētu, tās jāmēslo katrā laistīšanas reizē ar 0,1–0,15% barības šķīdumu jeb 1–1,5 gramiem mēslojuma uz litru ūdens, t. i., 2–3 tējkarotēm uz spaini.
    9. Puķes kastē jālaista daudz biežāk nekā dobē, karstajās vasaras dienās pat divreiz – no rīta un vakarā. Tāpēc ļoti izdevīgas ir kastes ar dubulto dibenu vai ūdens rezervuāru, kur var iepildīt pat spaini ūdens nedēļai un puķes aplaistās pašas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē