• Vai puķupoda liliju var pārstādīt dārzā?

    Dārzs
    Līga Popova
    27. decembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Šoruden dāvanā saņēmu puķpodu, kur iestādītas vairākas  baltas lilijas. Ziedēja krāšņi un diezgan ilgi, bet tagad ir noziedējušas. Tā negribas mest ārā! Vai ir kādas iespējas liliju sīpolus saglabāt un nākamgad iestādīt dārzā – lai uzzied vēlreiz? Atbild Guna Rukšāne, liliju audzētāja, dārzniece.

    Ja lilijai podā vēl ir zaļas lapas (ja lilija nesen beigusi ziedēt, lapām vēl vajadzētu būt zaļām!), tad ir ļoti svarīgi tās saglabāt pēc iespējas ilgāk. Liliju vajadzētu pabarot ar komplekso mēslojumu, lai ir, kur ņemt spēkus, jo tie iztērēti krāšņajai ziedēšanai un tagad sīpolam spēki jāatjauno.

    Pēc kāda laika – kad lilija būs pabarota un lapas būs novītušas – vislabāk būtu liliju izstādīt ārā. Tiesa, šobrīd vēl nevar pateikt, vai tas būs iespējams – ja ziema būs tikpat maiga kā iepriekšējā un zeme vēl tik drīz nesasals, tad liliju droši var stādīt ārā. Ja ne, augu var atstāt arī podā, taču jāpārliecinās, vai sīpoli augsnē nav sastādīti pārāk cieši cits pie cita. Ja ir, tad pods kārtīgi jāsalaista, sīpoli jāizņem no poda un jāpārstāda citur tā, lai visiem pietiek vietas. Stādīšanas dziļums – aptuveni 15 cm.

    Podiņu ar sīpoliem vajadzētu nolikt vēsā vietā, jo lilijām, tāpat kā citām sīpolpuķēm, noteikti jāiziet aukstuma periods, citādi tās neziedēs.

    Ir vēl arī trešais variants – ja ir atbilstoši apstākļi, sīpolus var pa ziemu glabāt ļoti aukstā ledusskapī vai pagrabā un zemē stādīt pavasarī. Svarīgākais, lai uzglabāšanas vietā būtu nemainīga temperatūra – ap mīnus 2 grādiem. Sīpolus ieliek plēves maisiņā viegli valgā kūdrā un atstāj, lai gaida nākamo pavasari. Tad pirms stādīšanas sīpolu atlaidina un liek augsnē. Jāņem vērā, ka šādi glabātu sīpolu nedrīkst iestādīt par agru – tas var aiziet bojā. Tātad ar stādīšanu pavasarī nevajag steigties.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē