• Lilijas apsalušas. Vai tās vēl ataugs un ziedēs?

    Salnas
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    11. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pavasara salnas ir nejaukas — mēdz atnākt visnepiemērotākajos brīžos, kad dārzs gatavojas siltumam un vasarai. Kā rīkoties, ja salnas zobs skāris lilijas? Atbild Dr. agr. Antra Balode, LLU pasniedzēja un Bulduru dārzkopības vidusskolas puķkopības skolotāja, pieredzējusi liliju audzētāja un selekcionāre.

    Arī manā liliju audzētājas pieredzē ir bijis tāds gads, kad, aizbraucot uz dārzu un ieraugot, kāds skats tur paveras, pat neizkāpu no mašīnas. Lilijas audzēju vairākās vietās, un tās bija patālu cita no citas, tādēļ, protams, pirms salnām nevarēju būt klāt un apsegt. Tātad – ieraudzīju lilijas vairāku simtu kvadrātmetru platībā apsalušas. Visa mana gadiem vāktā kolekcija izskatījās gluži kā novārīta. Nodomāju: tā ir pagalam, un es vairs nekādi nespēju palīdzēt. Apgriezos un aizbraucu.

    Tomēr pēc pāris nedēļām atgriezos. Bija sausa maija diena, un visi liliju laksti, kas jau sprīdi izspraukušies no zemes un pēc tam nosaluši, bija kļuvuši brūni un tik sausi, ka čabēja vien. Savākt tos ar grābekli nebija parocīgi, un vēl šodien atceros kustību, kā noliecos un ar roku visas dobes noslaucīju. Palika melns lauks.

    Cilvēki, kas gāja garām un iepriekšējos gados bija priecājušies par krāšņi ziedošo lauku, juta līdzi gluži kā par aizgājēju.

    Bet ko nu tur pieraudāsi… Tas ir bijis vislielākais un kritiskākais pārdzīvojums manā liliju dārzā.

    Tomēr melno liliju lauku es arī nepametu pavisam. Lai gan ne pārāk rūpīgi, tomēr turpināju kopt – paravēju, lai neieaug nezālēs; ja bija sauss, tad aplaistīju. Un nākamajā gadā lilijas auga un ziedēja, itin kā nekas nebūtu bijis.

    Tāda ir šā skumjā notikuma mācība: ja notiek nelaime, tad lielās bēdās, pārdzīvojumā un dusmās nevajag nosalušo liliju dobi uzrakt un sīpolus izmest. Jāliek tie mierā un jāļauj gadu atpūsties. Lai gan lakstu nav, sīpoli ir uzkrājuši barības vielas un it kā iekonservējušies zemē. Pavasarī tajos ir diezgan spēka, lai zemē pārciestu vēl vienu gadu. Visvārgākie liliju sīpoli ir tūdaļ pēc ziedēšanas, kad visu savu spēku atdevuši ziediem. Ja ziedus nogriež līdz pat zemei, tad gan sīpoli var nepārciest pat nākamo ziemu. Turpretī, ja tiem rudenī ļauts sakrāt barības vielas, tie ir daudz izturīgāki.

    Kā pasargāt lilijas no salnām?

    1. Nevajag steigties noņemt kūdras piesegumu, ar kuru liliju dobes apklātas iepriekšējā rudenī. Zem kūdras mulčas kādu laiku vēl saglabāsies vēsāka temperatūra, un liliju asni nesprauksies laukā tik strauji.
    2. Sevišķi jāuzmana smaržīgās lilijas – trompetlilijas un Austrumu lilijas, kurām ir tumšie, brūnganie sīpoli. Tās gan ātrāk par citām izsalst ziemā, gan vairāk cieš pavasara salnās.
    3. Lilijas var piesegt ar agrotīklu. Jāraugās, lai agrotīkls nesaskartos ar liliju dzinumiem. Tāpēc ieteicams virs liliju dobes uzlikt stiepļu lokus vai kāda cita materiāla karkasu un agrotīklu klāt pār to. Noņemt var tad, kad salnas jau tiešām beigušās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē