• Līganais trauslums – kosmeja

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    22. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Modē nāk puķes, kuras savas vienkāršības dēļ kādu laiku bija pastumtas maliņā. Labi aizmirsts vecais! Tāda ir arī kosmeja. Iesaka Silvija Rožkalne, Nacionālā botāniskā dārza Latvijas selekcijas telpaugu nodaļas vadošā dārzkopības speciāliste.

    Skatoties pie paziņām vecās melnbaltās bērnības fotogrāfijas, ne reizi vien ir redzēts sižets: maza meitenīte stāv pie puķēm, kuras garākas par pašu, un tura rokās lielu margrietiņas tipa ziedu, tikai ar graciozākām, slaidākām lapiņām līganā kātā…

    Divplūksnu kosmeja (Cosmos bipinnatus) ir sen zināma puķe latvieša puķu dobē, kas dažkārt kā dārzabēgle sastopama arī savvaļā. Viens no tautas nosaukumiem – vecpuišu puķe. Tātad ļoti vienkārši audzējama, augšanas apstākļu ziņā ārkārtīgi pieticīga, ja pat vecpuiša dobē koši zied! Manā pusē, Latgalē kosmejas dēvē par meitenītēm.

    Agrāk tās bija tikai varena auguma, sasniedza 1 –1,5 metrus, bagātīgi zarotas – sazarojas centrālais stublājs. Krāšņi, lieli 3–4 centimetrus diametrā ziedi, divkārt vai trīskārt plūksnots lapojums, kas ļoti atgādina diļļu lapas. Izteikts īsās dienas augs. Tāpēc, izsēst puķu dobē maijā, uzzied jūlija beigās, augustā un krāšņi zied līdz pat salnām. Divplūksnu kosmejas sugas ziedi parasti ir vienkārši, balti vai rozā ar dzeltenām putekšņlapām zieda centrā.

    Tagad šīs viengadīgās vasaras puķes atgriežas modē ar jaunu sparu un ir radītas daudzas burvīgas šķirnes. Kosmejas ir pārvērtušās, tās tagad ir arī mazāka un pavisam maza auguma, uzzied agrāk – stādītas ar dēstiem jau jūnijā, bet sētas dobē – jūlija vidū vai beigās. Kosmeju priekšrocība ir to ilgā un bagātīgā ziedēšana, tāpēc tā vienlīdz labi iederas gan jauktu ziedu dobēs, gan dobju malās – zemās šķirnes.

    Tās glīti izskatās raibā kombinācijā arī ar citām vasaras puķēm – cinnijām, kliņģerītēm, margrietiņām, plīvurpuķēm.

    Vai arī – var iesēt vai iestādīt starp ziemcietēm, kas zied līdzīgos toņos, piemēram, augstajiem skarainajiem flokšiem un monardām. No kosmejām veido stilizētus dzīvžogus, paslēpj neglītas dārza vietas, tās labi izskatās arī pie žogiem, sienām. Pat lapoti, vēl neziedoši augi ir skaisti! Turklāt kosmeju ziediņi ir ēdami.

    Par šķirnēm… Cilvēkiem (un man arī) visvairāk patīk baltās kosmejas. ‘Cosmini White’ un  ‘Apollo  White’ – abas šķirnes 50 cm garas.  ‘White Popsocks’ – maisījums ar pildītiem un vienkāršiem baltiem ziediem, kompakts augums – 60 cm. Arī citas krāsas ir skaistas. ‘Fruhwunder Blaupunktsamen’ – kosmejas izaug metru augstas, agri zied (no jūlija vidus) ar lieliem ļoti spilgti rozā ziediem 6–10 cm diametrā.  No šīs sugas šķirnēm jāpiemin arī maisījums ‘Sea Shells’, kurai atsevišķās ziedlapiņas ir saritinājušās kā piltuvītes.

    Vēl ir sērdzeltenās kosmejas (Cosmos sulphureus) – tām stumbri un sīkās lapiņas noklātas ar smalkiem matiņiem, augums krietni mazāks. Pēdējos gados arī šīs mazāk pazīstamās kosmejas iemanto puķumīļu dārzus, jo ziedi ir patīkami spilgti dzeltenos, oranžos un sarkanos toņos, nelieli, 2 – 3 cm diametrā. Augums arī mazāks – 30 – 60 cm.  Krāšņi izskatās tādas košas ziedošas gubiņas. Burvīga ir, piemēram, šķirņu sērija ‘Cosmic Mix’. Arī ‘Sunset’ – ar oranžiem puspildītiem ziediem, ‘Klondyke’ ar oranžiem pildītiem ziediem un oranžā punduršķirne ‘Sunny Gold’. Klasika – ‘Lichterfest’, kuras augums ir 60 cm, oranždzelteni ziedi.

    Ņem vērā!  Ziedus vari kārtot vāzē, tikai pirms tam vēsumā sadzirdi.

    5 svarīgas lietas

    1. Maijā sēj tieši dobē. Sēkliņas iekaisa sagatavotā augsnē un pārklāj ar plānu augsnes kārtiņu. Sākumā jālaista ar smidzinošu dušu, lai neaizskalo augsni un neizskalo sēkliņas. Kosmejas dīgst 8 –14 dienas, citreiz 3 nedēļas. Kad tās sasniegušas 5 – 10 cm augstumu, izretini, lai starp augiem ir no 20 līdz 40 cm atstatums. Vienkārši izrauj vārgākos augus! Kad kosmejas sasniegušas 40 – 50 cm augstumu, ieteicams nokniebt to dzinumu galotnes. Tad tās sakuplos vēl vairāk. Var izaudzēt arī stādus, tad kosmejas jāsēj podiņos aprīlī. Šādi audzētas kosmejas ziedēs agrāk nekā pa tiešo dobē sētās.
    2. Kosmejas, kas aug saulainā vietā, zied mēnešiem ilgi. Savukārt pusēnā vairums šķirņu veido vairāk lapu un mazāk ziedu. Tas jāņem vērā!
    3. Kosmejas neprasa īpašu kopšanu. Lielākoties pietiek, ja ļoti sausā laikā tās mēreni aplaista.. Ja augsne pārāk bagātīgi mēslota, tad kosmeja var aiziet vairāk lapās un mazāk ziedēt.
    4. Gara auguma kosmejas, kas aug vientuļi, nepieciešams atbalstīt, kolīdz tās ir paaugušās. Vajadzētu arī regulāri izgriezt pārziedējušos ziedus. Tas veicinās kosmejas vēl bagātīgāk ziedēt. Bet var arī to nedarīt, jo galu galā tā taču ir vecpuišu puķe!
    5. No kosmejām var ievākt sēklas un tās saglabā šķirnes īpašības.

    PRASĪBAS

    • Saulaina vieta.
    • Irdena un mitrumu caurlaidoša, laba augsne, bet ne pārāk pārmēslota.
    • Aizvējš. Kosmeju maigos ziedus un sazarotos stublājus būtu labi pasargāt no stipriem vējiem.

    Vēl skaistākās šķirnes

    Balti ziedi

    • Divplūksnu kosmeja ‘Cupcakes White’. Kausveida formas kosmeja, piemērota arī grieztajiem ziediem. Augstums – 100 cm, lieli, balti ziedi. Aug saulainā un daļēji noēnotā vietā.
    • Divplūksnu kosmeja ‘Cupcakes Blush’. Otrs jaunums! Atveras lieli balti puspildīti ziedi, kas nobriestot krāsojas rozā. Šķirne piemērota grieztiem ziediem, labi aug saulainā un pusnoēnotā vietā. Augstums – 100 cm.
    • Divplūksnu kosmejas šķirņu sērija 'Cupcakes’. Ļoti skaista neredzēta zieda forma – kā apakštasītes ar uzliektām maliņā, atgādina bļodiņu. Vidū vēl ir ziedlapu kruzulis. Krāsas: balta, maigi rozā, rozā. Augstums – 120 cm.

    Divkrāsu

    • Divplūksnu kosmeja ‘Cosmira Bicolor’. Jaunums! Ziedam baltas ziedlapiņas ar sārtu malu, agri ziedoša šķirne. Augstums 70 cm. Piemērota dobēm un podiem, arī grieztiem ziediem. Aug saulainā vietā.
    • Divplūksnu kosmeja ‘ Velouette’. Raibi ziedi (tumsi sarkans ar baltu), piemēroti grupu stādījumos. Augstums – 65 cm. Vajag saulainu vietu.

    No rozā līdz vīnsarkanam

    • Divplūksnu kosmeja ‘Apollo Pink’. Kompakta, labi sazarota šķirne ar 10 cm lielu gaiši rozā ziedu. Augstums 50 cm. Aug saulainās un daļēji noēnotās vietās.
    • Divplūksnu kosmeja ‘Casanova Pink’. Kompakts augums – 35 cm, gari ziedkāti, ziedi – rozā. Šķirne piemērota podiem un dobēm saulainās vietās.
    • Divplūksnu kosmeja ‘Apollo Carmine’. Kompakta, labi sazarota šķirne ar 10 cm lielu spilgti rozā ziedu. Augstums 50 cm. Aug saulainās un daļēji noēnotās vietās.
    • Divplūksnu kosmeja ‘Cosmini Red’. Īpaši kompakta šķirne, agri ziedoša ar noturīgiem, īsiem ziedkātiem. Ziedi vīnsarkani, augums 50 cm. Saulainām vietām.

    Dzelteni

    • Divplūksnu kosmeja ‘ Xanthos’. Agri ziedoša šķirne ar labi sazarotu augumu. Citrondzelteni ziedi, augums – 60 cm. Piemērota dobēm, podiem, grieztiem ziediem. Mīl saulainu vietu.
    • Divplūksnu kosmeja ‘Lemonade’. Burvīgs tonis – maigi dzeltena. Lieli ziedi, augstums – 60 cm.

    Kur pasūtīt sēklas nākamajam gadam?

     

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē