• Kā iestādīt ūdensrozi?

    Dārzs
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    5. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Flickr.com
    Man ir pavisam neliels dīķītis, kurā gribētos iestādīt ūdensrozes… Konsultē dārzkope un selekcionāre Guna Rukšāne.

    Lasītājas jautājums: Man ir pavisam neliels dīķītis, kurā gribētos iestādīt ūdensrozes. Baidos, ka tas nav par mazu… Un kur meklēt ūdensrozes stādus, ja izšķiros to darīt? Baiba

    Atbild Guna Rukšāne:

    Ūdensrozi var izaudzēt ikviens – pat uz balkona –, jo ne vienmēr vajadzīga liela ūdenstilpe. Šīs puķes var audzēt vannās, mucās un pat spaiņos vai zemē ieklātās un ar ūdeni piepildītās plēves iedobēs. Tiesa, ja ūdenstilpe tik maza, īpaši jārūpējas par skābekļa piegādi, citādi savairojas aļģes. Dārzkopības veikalos var nopirkt arī pretaļģu preparātus, ko var izmantot audzēšanas sākumposmā, jo vēlams, lai vismaz 50% ūdens virsmas ir noklāts ar lapām.

    Kā iestādīt? Viena no metodēm – apsiet auklu ar smagumu ap ūdensrozes stādu un iesviest dīķī. Smagums nepieciešams, lai stāds nedreifētu pa ūdenstilpnes virsmu un varētu iesakņoties. Cits variants ir stādīt vecā grozā vai papes kastē. Stādam sagatavo zemi (velēnu zeme, komposts, māls, melnā kūdra) un ļoti lēnām laiž iekšā, lai zeme piesūcas ar ūdeni. Ja ūdenstilpnē ūdens līmenis mainās vai arī paredzēts ūdensrozi pārziemināt pagrabā, var stādīt bļodā. Cits variants – papes kaste, kas vēlāk ūdenī izšķīdīs.

    Tā kā ūdensrozes diezgan ātri spēj aizņemt gandrīz visu ūdens spoguli, augi jāizvieto vismaz 1,5–2,5 metru attālumā cits no cita. Labākie stādīšanai ir vismaz divgadīgie stādi ar kārtīgu sakņu sistēmu. Ja iegādāts niecīgs stādiņš ar pāris lapiņām, tas jālolo tajā pašā konteinerā, kurā nopirkts, ievietojot tajā kompleksā mēslojuma granulas, līdz pieaug.

    Lai saknes līdz rudenim pagūtu kārtīgi ieaugt, ūdensrozes ieteicams stādīt ziedēšanas laikā – līdz augustam!

    Baltu ūdensrožu ar lieliem ziediem ir diezgan daudz, bet tā dižākā tomēr būs ‘Candidissima’, tad seko ‘Virginalis’.  Dzelteno krāsu visstabilāk pārstāv ‘Chromatella’, tad ‘Moorei’. Izteikti rozā ūdensrožu karaliene ir ‘Rose Nymph’, tad ‘Rose Magnolia’ un ‘Ray Davies’. Sarkanīgās nokrāsas ūdensrozēm krāsu gamma ir plaša – sākas ar gaiši rozā ar viegli violetu toni (‘Luzitania’) un beidzas jau ar gandrīz koši sarkano ar viegli violetu pieskaņu (‘Laydekeri Purpurata’ un ‘Leydekeri Lilacea’) – tās ir vecas, ļoti audzelīgas šķirnes. Krāsu mainošās ‘Paul Hariot’ un ‘Graziella’ aug diezgan labi, bet tām noteikti vajadzīga silta un rāma vietiņa. Koši sarkanās – ‘Froebeli’, Gloriosa’ un ‘Lucida’ – labi aug seklumā, tikai to ziedi būs mazāki, un arī cers ne tik liels.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē