• Telpaugs ar skaistiem ziediem — dižkalla

    Istabas rota
    26. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ar šī auga nosaukumu ir sarežģīti – tautā to visbiežāk sauc par kallu, bet pareizāk būtu teikt – zantedešija (Zantedeschia Aethiopica), tomēr arī šis nosaukums var maldināt, jo klasiskās zantedešijas ir sīkākas, dažādu krāsu ziediem un zied vasarā. Zantedešiju dzimtene ir tropiskā Āfrika – kallas tur zied mitrajā sezonā, bet, kad iestājas sausums, dodas atpūtā.

    Svarīgākais, kas jāzina par dižkallu

     

    * Kādi ir ziedi? Kallas zieds ir tikai vālīte, ap kuru cieši viens pie otra aplipuši sīki, dzelteni ziediņi. Baltā nav ziedlapa, bet gan spārnlapa.

    * Kad zied? Istabas apstākļos kallu ziedēšanas laiks ir no rudens līdz pavasarim. Bet, lai puķe visu ziemu krāšņi ziedētu, tai vajadzīgs miera periods – vasarā kallām jāļauj atpūsties, nelaistot un nemēslojot.

    * Kāda vieta piemērota? Kallai patiks dienvidaustrumu, dienvidrietumu vai rietumu pusē. Labos apstākļos kalla parasti sasniedz viena metra vai nedaudz lielāku augstumu, bet, ja gaismas būs par maz, tā izstīdzēs un var izaugt līdz pat diviem metriem.

    * Kāda augsne vajadzīga? Kallām nepieciešama trekna augsne. Ja pērk veikalā, jāizvēlas tāds substrāts, kurā ir daudz trūdvielu, putnu mēslu vai kūtsmēslu aizvietotāju. Labs ir arī slieku humuss. Var stādīt arī bagātinātā kūdrā, bet tad gan ļoti regulāri un cītīgi jāmēslo. Turklāt, ja audzē bagātinātā kūdrā, kallas obligāti katru gadu jāpārstāda. Ja augsni gatavo paši, tad vajadzīga trūdzeme, velēnu zeme, rupja grants vai sasmalcinātas māla poda lauskas, lai ūdens var iztecēt cauri un saknes saņem pietiekami daudz gaisa.

    * Kā jālaista? Kalla ir mitrumu mīlošs augs, tai vajadzīga vienmērīga un mērena laistīšana, lai augsne allaž būtu viegli mitra. Miera periodā augs jālaista aptuveni reizi mēnesī, dodot pa ēdamkarotei ūdens.

    * Kā jāmēslo? Pēc miera perioda, tātad no rudens līdz pavasarim, kad kalla intensīvi aug un zied, tā jāmēslo katru nedēļu. Var izmantot pilnmēslojumu vai mēslojumu, kas satur kāliju un fosforu, – tas veicinās ziedu plaukšanu. Pēc ziedēšanas vēl jāturpina kallu mēslot līdz maijam, kad augu liek vasaras dusā.

    * Kā jākopj? Pārāk liels siltums kallām nepatīk. Istabā kalla labi jutīsies 14–17 grādu temperatūrā, un šādos apstākļos zieds var izskatīties skaists pat divas nedēļas. Ja dzīvoklī ir ļoti silts, kalla jānovieto pēc iespējas tuvāk loga stiklam. Reizi divos gados dižkallu vajadzētu pārstādīt.

    3 svarīgi nosacījumi, lai dižkalla ziedētu

    1. Stādot vai pārstādot kallu, nevajag pārspīlēt ar poda izmēru. Pārāk lielā podā kalla neziedēs, jo nolems, ka tās uzdevums ir piepildīt podu ar saknēm un sadzīt daudz jauno lapu.

    2. Vasarā kallai noteikti jāļauj atpūsties.

    3. Ziedēšanas laikā kallai nevajag griezt lapas. Jo arī no lapu skaita ir atkarīgs ziedu skaits, precīzāk – no lapu skaita šogad ir atkarīgs ziedu skaits nākamajā gadā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē