• Puķe, kuru mīl bites, taureņi un vīrieši

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    27. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    «Lūk, perfektas formas zieds!» par ehinācijām jūsmo pat tie vīrieši, kuri principā visas puķes dēvē par lakstiem vai flokšiem. Pieredzē dalās puķkope SANITA REINBERGA.

    Ehināciju pamatsugas nāk no Ziemeļamerikas prēriju pļavām. Pateicoties krāsai, dekoratīvai noturībai un 70 dienu ilgajam ziedēšanas laikam, piešķirdārzam izteiksmīgumu. Tāpēc Eiropā ehinācijas tagad ārkārtīgi dāsni izmanto ainavu arhitekti, veidojot puķu pļavas. Proti, ehinācijas ir stāsts par to, ko mēs gribam un kā gribam.

    Sevišķi pateicīga šādā ziņā ir Echinacea pallida. Bet Latvijā – es jūtu – tā ir mazāk iepazīta, tāpēc to varbūt mazāk mīl. Istenībā pallida ir ļoti skaista. Kad to saliek kopā ar ‘Fatal Attraction’ – izskatās patiešām romantiski, tās cita citu papildina. Viena ir garāka un gaišāka, otra – īsāka un tumšāka. Arī ar ‘Rubinstern’ pallida perfekti saspēlējas. Man dobē tā iestādīta starp veronikām un kaķumētrām – kolosāli. Pallida sniedz mieru. Bet, jā, ir arī cilvēki, kuriem dārzā vajag pompozos, skaļos ziedus.

    Ehinācijas ir rudbekiju, pīpeņu un helēniju radinieces – tās visas pieder pie kurvjziežu dzimtas! Dārza košumam iecienītākā ir purpura ehinācija Echinacea purpurea – zieds ar purpursārtu mēlziedu vainagu un izteiksmīgu, konusveida centru zaļganbrūnā krāsā. Uzzied jūlijā un turpina ziedēšanu pat septembra sākumā.

    Ehināciju ģintī ietilpst arī bālziedu ehinācija Echinacea pallida ar bālrozā ziediem, dzeltenā ehinācija Echinacea paradoksa ar dzelteniem ziediem un šaurlapu ehinācija Echinacea angustifolia.

    Šaurlapu un bālo ehināciju izmanto farmācijā, abas iekļautas Britu ārstniecības augu farmakopejā, jo satur daudz ārstnieciski vērtīgu aktīvo vielu. Kā savā grāmatā raksta farmācijas zinātņu doktore Vija Eniņa: «Ar pretvīrusu, imūnsistēmu aktivizējošu, pretiekaisuma, antibakteriālu, pretsēnīšu, asinsspiedienu paaugstinošu un brūču dziedējošu iedarbību.»

    Izmanto gan saknes, gan ziedus, gan lakstus. Bet arī purpura ehinācijai piemīt ārstnieciskās īpašības, un, ja dārzā ir pietiekami daudz vietas, tās vari audzēt un žāvēt tējai! 

    • Pārbaudīts praksē! Vāzē ehinācijas stāv izcili – nedēļu būs kā tikko grieztas! Pēc tam, kad novīst, mēļlapiņas var noplēst, un paliek skaistie, stingrie bumbuļi, kas atkal stāv vāzē. Tos var arī izžāvēt un izmantot floristikā. 

    Kas patīk un kas ne

    Ehinācijas nav ļoti prasīgas puķes – ne vienmēr jābūt ārkārtīgi bagātai augsnei, bet, kas patiešām svarīgi, tai noteikti jābūt irdenai un drenētai, lai nestāvētu ūdens. Ehinācijas necieš pārlieku mitrumu, it sevišķi klusajā periodā, kad augs vairs neaug, – rudenī un ziemā. Tad, ja ir liels slapjums, ehinācijas sakneņi pamazām iet bojā, nopūst.

    Kaimiņi ehinācijai gan netraucē, tā labi jūtas cieši blakus citām puķēm.

    Lai gan ehinācija ir saulmīle, viņai pietiek ar to, ka galva ir ārā, saulītē, bet kājas var atrasties arī lapu radītajā ēnā, tā pacieš nelielu noēnojumu.

    3 ehinācijas prasības

    1. Saule, atklāta  vieta.
    2. Vidēji bagāta augsne, bagāta augsne. Vislabāk ehinācijas jūtas lapu trūdzemē.
    3. Drenēta augsne.  Vidēji mitrs, bet ne pārmēru. 

    Barošana un miegs

    Jebkurš augs grib ēst, un, ja dobē zeme liesāka, vēl jo vairāk. Es savu puķu dārzu (tātad arī ehinācijas) ar komplekso mēslojumu, kurā slāpeklis un kālijs ir vienādās devās, bet fosfora mazāk, pabaroju aprīļa beigās, maijā sākumā, kad augi pamodušies un vecie laksti nogriezti. Tas dzen ārā jaunos dzinumus un nobriedina.

    Ziemā es ehinācijas nepiesedzu. Bet ar nosacījumu, ka tās nenogriežu līdz zemei – daļu lakstu atstāju. Ja nogriež visus, tad uz ziemu jāmulčē ar kūdru.

    Kāpēc neveidojas kupls cers?

    Ehināciju stādījumi ik pa laikam jāatjauno, jo tās ir samērā neilga mūža ziemcietes. Proti, pēc ilgmūžības ziemcietes dalās trijās grupās – ir puķes ar īsu mūžu, ar vidēju mūžu un ar ļoti garu mūžu. Ehinācijas pieder pie vidējās grupas.

    Jaunās, krāšņās hibrīdo šķirņu ehinācijas tiek pavairotas ar meristēmām – tātad, izmantojot tikai nelielu augaudu daļu, sterilos laboratorijas apstākļos un piemērotā barotnē atjaunojas viss auga organisms. Arī tāpēc hibrīdo šķirņu stādi ir dārgāki – visas šķirnes ir licencētas. Vai tās veidos kuplus krūmus vai ne – atkarīgs no šķirnes.

    Ir firmas un selekcionāri, kas, radot jaunus hibrīdus, lielāku vērību pievērš tieši eksotiskai krāsai un formai, bet ne tik daudz cera kuplumam. Piemēram, košā ‘Hot Lava’ neceros.

    'Hot Lava'
    'Hot Lava'

    Meristēmu ehinācijām ieprogrammētais mūžs ir līdz četriem pieciem gadiem. Taču atkal – daudz kas atkarīgs no šķirnes un no augšanas apstākļiem! Ir tādas, kuras manā dārzā aug jau sesto gadu un uzvedas brīnišķīgi. Piemēram, ‘Green Jewel’ veidojas ļoti skaists cers, tāpat ‘Sensation Pink’ un ‘Summer Cocktail’.

    'Green Jewel'
    'Green Jewel'

    Ir arī ehinācijas, kuras vairojas ar sēkliņām. Piemēram, pallidas, baltās ‘Primadonna White’, ‘Rubinstern’. Tās mēs sējam, un izaug pamatīgi ceri.

    Visas skaistas

    Ehināciju šķirņu skaits pēdējo gadu laikā ir stipri sakuplojis, parādījušās jaunas krāsas. Mēs savā stādaudzētavā laikā esam atlasījuši izturīgākās, ziemcietīgākās ehinācijas. Sākumā arī mums bija vairākas riktīgi oranžās, riktīgi dzeltenās, bet – ne visas Latvijā pārziemoja.

    Kas cilvēkus parasti uzrunā?

    • ‘Sensation Pink’ neviens nespēj vienaldzīgi paiet garām – intensīvās krāsas  dēļ. Cilvēkam košums patīk.
      'Sensation Pink'
      'Sensation Pink'
    • Zaļās ehinācijas pamana. Turklāt tās dārzā var viegli piekombinēt jebkam, zaļais visam piestāv. Derēs kopā ar baltiem ziediem un pietušēs kādu spēcīgāku krāsu dārzā.
    •  ‘Fatal Attraction’, nāvējošais skaistums. Augums ziedot – 80 cm. Tai ir tumšs, gandrīz melns kāts, kas vēl vairāk izceļ jau tā spilgti violetrozā ziedu.
      'Fatal Attraction'
      'Fatal Attraction'
      Atveras nedēļu, divas vēlāk par pārējām ehinācijām. Tāpēc, ja stāda lielākos daudzumos, var kombinēt kopā ar ‘Sensation Pink’. Abas ir ļoti līdzīgas, bet šādā veidā iespējams dobē pagarināt ziedēšanas laiku. 
    • Oranžā marmelāde daudziem patīk. Pildīta, augstums – 100 cm. Tiešām labi pārziemo.
      'Marmelade'
      'Marmelade'

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē