• Praktiskais materiāls: Projekts  – sava lauku māja

    Praktiskais materiāls
    Zane Blanka
    25. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nevar nepamanīt, ka dzīve laukos kļuvusi par šābrīža pozitīvāko modes vilni. Arvien jaunāki cilvēki meklē savu vietu pie zemes – pērk mājas, kas jau zaudējušas cerību tikt atkal apdzīvotas, atjauno dzimtas īpašumus, būvē no jauna. Ja arī tavā prātā arvien biežāk pazib doma par savu lauku māju, varbūt ir pienācis laiks šai domai iedot konkrētākas aprises un nepalikt pirmajā, sapņu fāzē.

    Sapņu fāze

    Ja tev līdz šim nav bijis sava lauku īpašuma, kurā esi galvenā saimniece, visticamāk, īsti līdz galam nemaz nezini, ko nozīmē tādā saimniekot. Tomēr sapņošanas fāze, kas ievada ikvienu jaunu projektu, nenoliedzami ir vajadzīga, jo, zinot visu realitāti, mēs diez vai saņemtos jebko savā dzīvē realizēt. Tātad – tev ir sapnis par savu lauku māju, un, lai arī pieredzes nav, gan jau tāpat apzinies, ka dzīve lauku mājā nenozīmē vien gulēšanu šūpuļtīklā zem ābeles, vīna vakarus romantisku lampiņu virteņu gaismā, svaigu zaļumu bunti pie pusdienu salātiem un basas pēdas rasainā zālē.

    Nav jau melots, to visu tur patiešām var dabūt, tomēr realitāte parasti iezīmē citu ainu, ko apstiprina gandrīz katrs pilsētnieks, kurš sācis realizēt sapni par savu lauku māju, – tam visam neatliek laika vai arī tā ir krietni mazāk, nekā būtu gribējies. Tātad sava sapņa revīzija jāsāk ar godīgu jautājumu un tikpat godīgu atbildi – vai esmu gatava rukāt? Bez tā sapnis par lauku māju diemžēl nav realizējams. Protams, ja vien neesi miljonāre, kas var atļauties darīt tikai tos darbus, kas pašai iet pie sirds. Ja apzinies, ka lauku dzīvē tevi vilina tieši skaistās bildītes, ideālais risinājums ir nodibināt ilgtermiņa attiecības ar lauku māju, kas uzņem īrniekus. Tad praktisko pusi vari aizmirst un baudīt, baudīt, baudīt! Kāpēc ilgtermiņa attiecības? Pirmkārt, foršās lauku vietas ir uz izķeršanu un, ja kaut kas iepatīkas, visdrošāk saplānot viesošanās grafiku jau uz priekšu. Otrkārt, ja izdodas atrast vietu, kur jūties kā mājās, tā var būt lieliska alternatīva savam lauku īpašumam. Pēc daudzu gadu viesošanās jau zini katru dārza taciņu un virtuves plauktos orientējies kā savējos. Turklāt šādas attiecības daudz mazāk sitīs pa kabatu.

    Definēšanas fāze

    Ja tomēr saproti, ka neviena īrēta māja nespēj tevī remdēt alkas pēc savas vietas, laiks piešķirt sapņiem konkrētākas aprises. Viens no svarīgiem priekšnoteikumiem – nesteigties. Tas nenozīmē, ka jāslāpē sava aizrautība, nē – tieši otrādi! Aizrauties vajag un celt ārā no sava prāta un sirds visu, kas tur noglabāts mapītē ar nosaukumu lauku māja, lai no abstraktiem tēliem, sajūtām un vīzijām lauku māja pārtaptu konkrētā projektā. Ja esi nulles punktā, proti, tev nav no vecmāmiņas mantotas lauku mājas vai iegādāta zemes gabala, lūk, ceļa stabiņi, pie kuriem būtu vērtīgi piestāt!

    Lokācija

    Iespējams, tu jau ļoti skaidri zini, kura ir tava īstā lauku mājas vieta, tomēr pieredze rāda, ka ir vērts paplašināt savu redzesloku un pavērties arī ārpus šķietami strikti iezīmētās trajektorijas. Daži kontroljautājumi. Vai vēlies, lai tavas mājas tuvumā būtu kāda ūdenstilpe? Jūra? Ezers? Upe? Bet varbūt pietiks ar pašu izraktu dīķi? Kā ar meža tuvumu? Cik tālu no lielākas apdzīvotas vietas, kurā ir veikals, slimnīca? Viens no biežiem argumentiem, ko, iegādājoties brīvdienu lauku īpašumus, daudzi min kā būtisku, ir attālums no pamata dzīvesvietas. Par īpaši vērtīgiem tiek uzskatīti īpašumi, kuros var nokļūt ātri, teiksim, stundas laikā. Tomēr tie trakie, kas dodas pāri visai Latvijai, lai nokļūtu laukos, visbiežāk atzīst, ka tam noteikti nebūtu jābūt būtiskākajam argumentam vietas izvēlē. Un ir pat ieguvumi. Pirmkārt, tas ir laiks prāta pārslēgšanai uz citu, lauku dzīves režīmu. Otrkārt, laiks sarunām ar līdzbraucējiem, kas visbiežāk ir paši tuvākie ģimenes locekļi – vīri, sievas, bērni. Treškārt, ir iespēja redzēt mūsu skaisto zemi dažādos gadalaikos. Ceturtkārt, Latvijā nekas nav tālu – mēs patiešām esam izredzēti un reizēm aizmirstam novērtēt, cik neticami ātri varam nokļūt tuvu dabai.

    Vecs, jauns

    No vienas puses, šis ir samērā vienkāršs jautājums, kas iedalāms vairāk emocionālo un intuitīvo jautājumu kategorijā. Proti, kā sirds saka, tā jādara. Tomēr arī šeit varam racionāli izvērtēt katra scenārija priekšrocības un trūkumus.

    Iegādājoties vecu māju vai atjaunojot dzimtas īpašumu, klātesoša būs skaistā apziņa, ka dod otru dzīvi kaut kam, kas jau glabā sevī iepriekšējo paaudžu dzīvesstāstus. Tas ir arī mūsdienīgi atbildīgs piegājiens – nebūvēt no jauna, ja var atjaunot. Ja tas ir dzimtas īpašums, nenoliedzami spēcīgs faktors ir nostalģija – skaistas bērnības atmiņas un cieņa pret savu dzimtu. Veco īpašumu bieža priekšrocība ir apkārtne, kas jau ieguvusi savus, izteiksmīgākus vaibstus, – simtgadīgi koki, iepriekšējo saimnieču stādītas puķu dobes, ābeļdārzs.

    Tās ir lietas, kuru ieviešana no nulles jaunā īpašumā prasa ilgus gadus. Šeit tās jau ir – atvērtas pārmaiņām vai turpinājumam. Pamestās Latvijas lauku viensētas vai pusnodrupušās muižiņas, protams, ir apveltītas ar īpašu auru. Tur ir nesterilā, īpašā sajūta, ko ne vienmēr uzreiz var iegūt vietā, kuras vēsture vēl īsti nav sākusies.

    Savukārt, būvējot no jauna, tu esi savas mājas vēstures pamatlicēja. Skan grandiozi, kaut doma ir cita – tev nav jārēķinās ar uzslāņojumiem, nav jārod kompromisi saglabājot vai nojaucot, savu vidi vari radīt tieši tādu, kāda ir tava šābrīža sajūta. Turklāt nereti uzbūvēt no jauna ir ātrāk, vienkāršāk un pat lētāk nekā pārveidot, renovēt, atjaunot, glābt. Vēl jau nevar neņemt vērā mūsdienās tik strauji augošo un arī pieprasīto ātro māju būvniecību, proti, tā dēvētās moduļmājas, kas ideāli apmierina to pilsētnieku vajadzības, kuri patiešām grib brīvdienu galamērķi laukos, neiztērējot visu savu dārgo laiku būvlaukumā (tas gan neattieksies uz naudu, jo būvēt tipveida moduli nebūs lētāk).

    Lai kuru ceļu ietu, stāsta esence ir par cilvēkiem, kas katru vietu apdzīvo. Tātad – jābūt reālistiskiem pret savu dzīvi un prasībām, jāatmet idealizēšana un jāsaprot, kas pašiem der vislabāk.

    Laiks + nauda

    Būtiski apzināties ne tikai pieejamo budžetu, bet arī laika resursus – cik daudz varēsi un gribēsi ieguldīt savā lauku īpašumā. Diemžēl, vērtējot šos abus faktorus, pat adekvātākie rēķinātāji nereti iekrīt neparedzamo apstākļu lamatās. Proti, gan laiku, gan naudu beigu beigās gandrīz vienmēr vajag vairāk, nekā esi plānojusi, vai pat vairāk, nekā tev ir. Naudas risinājumu procesā katrs meklē sev piemērotāko – uz laiku atliek darbus, samazina prasības, paņem kredītu vai no kāda aizņemas, iegrābjas uzkrājumos, kaut ko pārdod. Vēl viens veids, kā taupīt naudu, protams, ir vairāk darīt pašam. Jo vairāk laika esat gatavi ieguldīt, strādājot paši, jo vairāk var ietaupīt.

    Vēl viens aspekts ir atbildība – to parasti nav aptvēruši daudzi jaunie māju saimnieki, kas raduši dzīvot dzīvoklī. Savā privātmājā tu esi atbildīga par visu – sākot ar atkritumu izvešanu, beidzot ar ūdens un elektrības apgādi un to, pa kādu ceļu piebrauc mājai. Šis noteikti ir jāņem vērā, slīpējot sapņa aprises.

    Ņem vērā! Ja skaidri zini, ka nevēlies apgrūtināt sevi ar lauku darbiem, tomēr gribi zemes stūrīti ar jumtiņu virs galvas, kurp aizskriet brīvdienās, iespējams, tev jāmeklē neliels apbūves gabals komunikāciju tuvumā ar 600–1500 kvadrātmetru zemes gabalu. Tad gan jārēķinās, ka tuvumā var būt kaimiņi. Tomēr, ja esat nobrieduši pamatīgākai lauku sajūtai un gribas arī kaut ko iesēt, iestādīt, uzsliet pirtiņu, izrakt dīķi, zemes pleķītim jābūt lielākam – sākot ar vienu hektāru, bet vēl labāk diviem. Saprotams, ka līdz ar platību mainās arī uzturēšanas prasības un izmaksas gan būvējot, gan dzīvojot.

    Testē vietu!

    Lai saprastu, vai tiešām vēlies dzīvot, piemēram, pie jūras vai arī dziļā meža ielokā, izmēģini dažādas īrētas lauku naktsmītnes dažādās vietās un apstākļos. Izdomā, kas tev kurā vietā patīk, kas neder. Pieraksti. Neuzskati tos par mazsvarīgiem. Tas, kas kaitina tikai mazliet, visticamāk, ilgstošā periodā sāks kaitināt ļoti. Ja testu var veikt ilgākā laikā, dažādos gadalaikos – ideāli! Līdzīgu ieteikumu var pielāgot jau iegādātam zemes īpašumam, uz kura gribas būvēt māju, – izdzīvot veselu gadu kādā pagaidu būvē vai teltī, lai saprastu, kā tur uzvedas daba.

    Meklēšanas un pirkšanas fāze

    Ņemot vērā visu apzināto un arī emocionālo vēlmju kopumu, ir laiks rīkoties racionāli. Ja priekšā ir nekustamā īpašuma vai zemes iegāde, ieteicams neko nepirkt emociju iespaidā. Ir vērts visu izsvērt, pārbaudīt un tikai tad pieņemt lēmumu. Lūk, kas jāņem vērā, izvērtējot pārdošanas sludinājumus un PIRMS zemes vai īpašuma iegādes!

    • Pārliecinies par zemes izmantošanas veidu vietējās pašvaldības teritoriālajā plānojumā vai geolatvija.lv. Proti, noskaidro, vai uz konkrētā zemes gabala vispār drīkst būvēt privātmāju. Pat ja pavisam netālu ir kaimiņu māja, tas nenozīmē, ka to drīkstēs būvēt arī noskatītajā zemes gabalā. Tāpat pārliecinies, kādu saskaņošanu apbūve, ja tā ir atļauta, pieprasa.
    • Pārliecinies, kā ikdienā varēsi piekļūt savam īpašumam. Vai tur eksistē ceļš, ir servitūts pār kaimiņa zemi vai varbūt redzama tikai iebraukta sliede pļavā. Nepaļaujies uz acīmredzamo, izmanto kadastrs.lv pieejamos datus, kā arī iepazīsties ar svaigāko zemesgrāmatas izdruku. Ceļu jautājums ir viens no tiem, kurā bieži nākas veidot pirmās attiecības ar kaimiņiem, jo dažkārt piekļuve īpašumiem iet caur kaimiņa zemi. Servitūts un citi apgrūtinājumi gan visbiežāk būtiski nesarežģī dzīvi, ja vien ir skaidri zināmi iepriekš, tāpēc svarīgi tos izpētīt.
      Būtiski noskaidrot arī par praktisko piebraucamo ceļu pusi, jo gadījies dzirdēt stāstus, ka ceļš, kurš ziemā uzsalis un izbraucams, pavasarī pārvēršas par dubļu jūru, kas kilometru garumā noslēdz jaunajiem saimniekiem piebraukšanu īpašumam.
    • Noskaidro visu par komunikācijām. Pat ja tev sākumā šķiet, ka varēsi spartiski iztikt ar sauso tualeti un mazgāties āra dušā, vislabāk domāt ilgtermiņā un saprast, kā tavā jaunajā mājā risināsies ūdens, elektrības un arī apkures jautājumi. Nereti sludinājumos redzams teksts, ka komunikācijas atrodas blakus, praksē tas var nozīmēt daudzos tūkstošos mērāmas izmaksas, piemēram, lai pievilktu elektrību. Bet labā ziņa, ka Sadales tīkls un citi pakalpojumu nodrošinātāji labprāt sniedz vajadzīgo informāciju arī par potenciālajām komunikāciju ierīkošanas izmaksām. Lai informāciju iegūtu, ir jāzina kadastra numurs.
      Kanalizācijas ierīkošanai svarīgi noskaidrot vietējās pašvaldības noteikumus, kā arī pārliecināties par citiem faktoriem, kas var ietekmēt tās ierīkošanu, – vai tuvumā ir upes, ezeri, kapi, lielākas ražotnes. Ūdens ierīkošanai par konkrētās vietas parametriem jāinteresējas pie dziļurbumu veicējiem, jo zemes slāņu sastāvs katrai vietai atšķiras un tas var būtiski ietekmēt izmaksas.

    Ņem vērā!

    «Ja» vēlies uzbūvēt māju nekurienē, kur nav pieejas komunikācijām, papēti angliski dēvēto off-grid jeb neatkarīgo māju virzienu. Pasaulē tas kļuvis par nozīmīgu alternatīvās būvēšanas virzienu un pamazām sāk ienākt arī Latvijā. Šāda māja ir pilnīgi pašpietiekama un pati sevi apgādā ar elektrību, siltumu un ūdeni. Tās būvniecības izmaksas vidēji ir augstākas, tomēr ilgtermiņā esi pilnīgi neatkarīga no civilizācijas.

    Eksperta viedoklis

    Zane Tetere-Šulce, arhitekte OPEN AD

    «Pirms iegādājies zemi vai īpašumu, veic kārtīgu izpēti un uztici to profesionāļiem. Šis mans ieteikums ir balstīts gan privātā pieredzē, gan strādājot ar klientiem. Pēc dabas esmu diezgan labticīga, jo man šķiet, ja kāds kaut ko pārdod, tad tam ir atbilstoša vērtība, bet pieredze rāda, ka ne vienmēr tā ir, diemžēl arī Latvijas likumdošana mēdz būt pretrunīga. Proti, vieni noteikumi mēdz apgāzt citus. Piemēram, ir bijusi situācija, kad apbūves noteikumi atļauj noteiktā zemes gabalā būvēt uz pamatiem, savukārt VARAM normatīvi to aizliedz, jo zemes gabalā ir aizsargājams biotops vai krasta erozija un šo apstākli nav iespējams apiet. Ja pirms zemes iegādes būtu veikta rūpīgāka izpēte, no šādas situācijas varētu izvairīties. Tas parasti attiecas uz visām sarežģītajām teritorijām. Viena no tādām ir Gaujas Nacionālais parks, tāpat visa piejūras teritorija ar aizsargjoslu. Protams, arī citas teritorijas, kurās ir dabas parki, aizsargājamās joslas. Aicinu pret šo faktu izturēties nopietni, jo šīs teritorijas patiešām tiek sargātas, kas būtībā ir ļoti forši. Problēma ir tieši likumu un normatīvu pretrunas, kas mēdz novest cilvēkus neapskaužamās situācijās. Izpētes veikšana ir jāuztic profesionālim, kurš saprot likumus un orientējas iespējamās interpretācijās. Cilvēki nereti paļaujas uz nekustamo īpašumu aģentu sniegto informāciju, diemžēl pieredze rāda, ka tā mēdz būt nepilnvērtīga, jo viņu primārais mērķis ir pārdot. Tāpat manā praksē ir gadījumi, kad šīs izpētes veikšanai klienti ir algojuši pieredzējušu juristu, kurš orientējas nekustamo īpašumu jomā un pēc viņa izpētes iegādājušies lielu zemes gabalu biznesa projekta realizēšanai, bet jau darba procesā atklājies, ka likumiski apbūvējamā platība ir uz pusi mazāka, nekā paredz viņu biznesa plāns. Tādēļ, manuprāt, vispiemērotākais izpētes veikšanai ir kāds arhitekts, kurš savā ikdienas darbā saskaras ar saskaņošanas procesiem un labi pārzina normatīvo pusi. Šis ir maksas pakalpojums, un tas nevar būt lēts, jo padziļināta izpēte var prasīt pat vairākas dienas darba.

    Ja runa nav par aizsargājamām teritorijām, tad, iegādājoties jau esošu īpašumu, piemēram, viensētu, ko ir vēlme rekonstruēt, lielām problēmām nevajadzētu būt. Ja šāda viensēta atrodas aizsargājamā teritorijā, var atklāties kādi ierobežojumi, piemēram, aizsargājama augu suga. Ja jāveic lielāki būvdarbi, piemēram, jānomaina lielgabarīta sijas un ir jāizmanto ceļamkrāns, šīs aizsargājamās sugas atrašanās teritorijā var ļoti sarežģīt būvdarbu organizēšanu un attiecīgi izmaksas.

    Kāpēc budžets, ko esi prognozējis, realitātē vienmēr ir lielāks? Tas ir tāpēc, ka sākuma fāzē ir ļoti sarežģīti pārskatīt visu laukumu, ir daudz nezināmā, kas atklājas procesā. Lai mazinātu budžeta sadārdzinājumu, būvdarbu veicējam jālūdz izstrādāt iespējami detalizētu tāmi. Diemžēl tas ir daudzu būvnieku jājamzirdziņš – nepietiekami detalizēti sākuma būvniecības projekti, kur daudz vietas interpretācijām, kas ļauj sākuma tāmi izveidot par klientam šķietami ļoti draudzīgu cenu, bet procesā rodas neskaitāmas papildtāmes. Tādēļ, jo pamatīgāk izstrādāts projekts būs tā sākuma fāzē, jo vairāk pozīciju tajā būs iekļauts, jo tāmes summa būs augstāka, bet šī tāme būs arī tuvāka gaidāmajai realitātei. Tomēr, lai viss neizklausītos tik dramatiski, varu teikt, ka, protams, ir arī labas pieredzes un pat ļoti emocionāli pirkumi var izrādīties veiksmīgi. Ideālu variantu gan nav, jo mēs esam cilvēki.»

    Svarīgi zināt!

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē