• Princešu koks, ko iekāro visi, – paulonija – zied arī Latvijā!

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    28. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Princešu koks – skan kā pasakā… Un patiesi – šobrīd daudzu iekārotā eksotiskā paulonija nedaudz ir kā princese uz zirņa. Ar ko jārēķinās, stādot to savā dārzā?
    Nākamais: Kur pirkt stādus un sēklas

    Pieredzē dalās Gunta Karitone, GK kolekcijas dārza saimniece.

    Man dārzā aug trīs paulonijas (Paulownia), un atzīšos – esmu šajā kokā iemīlējusies. Dabā vai bildēs redzētās violetās pauloniju ziedu kupenas atstāj neizdzēšamu iespaidu, taču stādu pircējus brīdinu, ka mūsu apstākļos tādas, visticamāk, neizdosies piedzīvot. Paulonijas lapas un stumbrs Latvijas ziemās nosalst, bet koka sakņu sistēma izdzīvo un katru gadu izdzen jaunas atvases. Ziedpumpuri ieriešas uz iepriekšējā gada dzinumiem un vismaz Jaunraunā, kur atrodas mans dārzs, nepārziemo. Taču ziedu trūkumu atsver milzīgi lielās, skaistās lapas, kas atgādina lietussargus.

    Kā koku vai krūmu?

    Paulonijas audzēju no sēklām. Sezonas laikā tās izaug līdz aptuveni pieciem metriem. Stumbru ar dobo vidu pavasarī nozāģēju. Tikai ne pirms ziemas – tad tajā iekļūs mitrums, kas sasalstot var saplēst saknes. Tad izdomāju, vai audzēšu to kā krūmu līdz trim dzinumiem vai arī uz viena stumbra, kā, manuprāt, paulonija izskatās dekoratīvāk. Princešu koks ir ļoti skaists kā soliteraugs zālienā. Apakšējās lapas var noņemt – parasti nogriežu kādas desmit lapas – un zem tā audzēt ēnu mīlošus augus.

    Par sēšanu un stādīšanu

    Ja audzē paulonijas no sēklas, tās sēj martā kūdras substrātā. Tās sadīgst ļoti labi, apmēram mēneša laikā, neprasot nekādus īpašus apstākļus. Pēc izpiķēšanas stāda podiņā, ko pirmos divus gadus tur telpās vai siltumnīcā. Kad izaug lielāka, sezonas laikā var pārstādīt divas reizes. Sasniedzot aptuveni 50 centimetrus, augs ir pietiekami nobriedis, lai pavasarī to izstādītu ārā.

    Ja stādiņš iegādāts rudenī, iesaku pa ziemu podu pierakt siltumnīcā. Var arī turēt verandā vai kādā citā vēsā vietā, kur temperatūra nenoslīd mīnusos, un stādīt pastāvīgā vietā pavasarī.

    Apmēram 50 centimetru lielu stādiņu liek 1 × 1 metru lielā bedrē. Augsni ielabo ar labu melnzemi vai kompostzemi aptuveni 80 centimetru dziļumā. Stādot paulonijai jāatvēl trīs metrus plata vieta. Savu raženo augumu tā sāk parādīt no trešā gada. Pēc stādīšanas augsni apkārt nomulčē ar pļautu zāli vai šķeldu.

    Līdzīgi kā skābie ķirši, kas dzen atvases, kad tiek traumētas auga saknes, jaunas mazas paulonijas var iegūt, kokam apkārt kaplējot vai rokot. Un vēl interesanti, ka meža zvēriem paulonijas negaršo, vismaz manējās tie neaiztiek.

    Kas tai patīk?

    • Paulonija spēj pielāgoties dažādām, arī nabadzīgām augsnēm, taču vislabāk tai patiks labi drenēta, viegli mitra augsne ar neitrālu pH. Tā novērtēs saulainu vietu, kur ir brīva gaisa plūsma. Patīk maigs vējiņš, savukārt stiprs ziemeļu vējš var arī tās dzinumus nolauzt. 
    • Princese vēlas labi paēst, taču pārāk aizrauties ar mēslošanu nevajag. Sākumā izmantoju satrūdējušus kūtsmēslus, taču izskatījās, ka tas viņai nepatika, jo sāka dzeltēt lapas. No pavasara, kad paulonija sāk mosties, līdz augusta sākumam ik pēc desmit dienām lietoju šķidro slieku biohumusu. Var izmantot arī komplekso mēslojumu, piemēram, Novatec Compo, pavasarī izvēloties ar lielāku slāpekļa saturu, bet no augusta vidus tādu, kurā ir vairāk kālija. Kaut stumbrs nosalst, kālijs palīdzēs saknītēm pārdzīvot ziemu.
    • Ja paulonija dabū salnas, lielās lapas izskatās kā aplietas ar verdošu ūdeni un nolaižas kā lupatiņas. Pirms ziemas augs savas saknes apsedz ar lapām, kas nobirst tai apkārt, bet zaļais stumbrs pamazām kļūst brūns. Papildus pirmajos augšanas gados uz paulonijas saknēm pirms ziemas uzberu sausu segmateriālu, piemēram, šķeldu. Var piecās kārtās uzklāt agrotīklu, taču vislabākās ir ozola lapas 8–10 centimetru biezā kārtā, jo tās neuzsūc mitrumu un tām piemīt dezinficējošas īpašības. Kūdru gan neiesaku – tad slapjā laikā augsne var pārvērsties purvā.  

    Paulonijas ir dažādas

    • Paulownia tomentosa ir izplatītākā un izturīgākā, to Eiropā audzē jau vairāk nekā 150 gadu. Iztur mīnus 18–23 grādu salu. Kad kārtīgi iesakņojusies, ziemā var nesegt.
    • Paulownia elongata ir visstraujāk augošā paulonija. Audzē galvenokārt Ķīnas dienvidos, Āfrikā un Dienvideiropā. Izskatās ļoti līdzīga kā tomentosa, tikai ar nedaudz mazākām lapām. Iztur mīnus 6,5–12 grādu salu.
    • Paulownia catalpifolia sākumā, pirmajos trīs gados, aug strauji, pēc tam lēnāk, un šīs īpašības dēļ tās koksni atzīst par pašu vērtīgāko. Iztur mīnus 12,5–17,5 grādu salu.
    • Paulownia Shan Tong ir jauna mākslīgi sakrustotu sugu paaudze, kas iegūta, apvienojot Paulownia tomentosa un Paulownia fortunei un tādējādi iegūstot pirmās aukstuma izturību un otrās augšanas ātrumu. Šai ir šaurāks vainags nekā citām. Iztur mīnus 28 grādu salu. Pasaulē to iesaka audzēt vērtīgās koksnes un biomasas dēļ.   

    Zini!

    Tādas sugas kā Paulownia longifolia, Paulownia lilacina, Paulownia mikado, Paulownia imperialis, Paulownia australis, Paulownia silvestrii un citas aug tikai siltajās zemēs un Latvijas apstākļiem nav piemērotas.

    Paulonijas vizītkarte:

    • Dabā aug Dienvidamerikā, Āfrikā, Dienvideiropā, Ķīnā un Japānā.
    • Nosaukums dots par godu Nīderlandes princesei Annai Paulovnai (1795–1865), krievu imperatora Pāvila I meitai.
    • Tautā to sauc arī par princešu koku, smaragda koku, bet Japānā par kiri koku.  
    • Viena no straujāk augošajām koku sugām pasaulē.     
    • Dabā sasniedz 15–20 metru augstumu.
    • Lapas un ziedkopas ir 20–50 centimetru garas.
    • Dabā sāk ziedēt ceturtajā vai piektajā augšanas gadā.
    • Ziedi violeti, smaržo pēc vaniļas un ir ēdami.
    • Audzē ne tikai skaistumam, bet arī vērtīga kokmateriāla iegūšanai, bioetanola un biomasas ražošanai, arī lopbarībai.

    Raksta turpinājumā lasiet, kur pirkt stādus un divus vērtīgus pieredzes stāstus!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē