• Princešu koks, ko iekāro visi, – paulonija – zied arī Latvijā!

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    28. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/4Nepatīk mainīgi laika apstākļi

    Nepatīk mainīgi laika apstākļi

    Viedoklis

    Andrejs Svilāns, dendrologs:

    – Paulonijas Latvijā pazīstamas jau vairākus gadu desmitus, taču to audzēšanai ir mainīgas sekmes. Nacionālajā botāniskajā dārzā paulonijas ir stādītas vairākās vietās un sasniegušas 3–4 metru augstumu. Tām ir nobrieduši ziedpumpuri un izveidojušās ziedkopas, bet ir nosalis koks vai ziedpumpuri, un tās nav uzziedējušas. Pauloniju ziedkopas gandrīz pilnībā izveidojas iepriekšējā rudenī un mūsu ziemas parasti neiztur. 

    Lielākas cerības, ka paulonija uzziedēs, ir Kurzemes jūras piekrastē, upju ielejās, no vēja labi aizsargātās vietās. Bet tās piedāvā arī kā mežsaimniecības kultūru – ātraudzīgu, salizturīgu koku koksnes ieguvei. Ar to gan jāuzmanās. Pirms izšķirties par pauloniju stādīšanu lielākā platībā iesaku nopirkt vienu vai divus stādus, paaudzēt trīs līdz piecus gadus un tad izlemt, vai ir vērts stādīt vairāk.

    Parasti katalogos vai dārzkopības grāmatās ieraugot informāciju, ka kāda kultūra iztur mīnus 20 vai pat 30 grādus, gara acīm jau redzam šo koku vai krūmu pilnos ziedos savā dārzā kā fotoattēlos. Taču salcietība ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē auga ziemcietību, jo ziema nav tikai sals. Mūsu platuma grādos dažu dienu laikā mēdz būt lielas temperatūras svārstības no – mīnus padsmit līdz plus padsmit grādiem. Daudzas kontinentālās sugas, tostarp paulonijas, mūsu mainīgajā klimatā var aiziet bojā, tomēr – tik un tā iesaku pamēģināt audzēt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē