• Praktiskā un košā vaskadrāna

    Māja un Dārzs
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    4. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Savulaik neviena virtuve nebija iedomājama bez galda, kuru klāja rūtaina vai puķaina vaskadrāna. Tagad gan laiki citi, taču jaunu velosipēdu jau neizgudrosim — kvalitatīva vaskadrāna arī tagad sargā no bojājumiem ne vienu vien galdu. Un ne tikai to!

    Konsultē Iveta Austruma, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Pārtikas produktu ražošanas nodaļas vadītāja; Ilze Gudermane, Būvniecības ABC  Apdares un būvniecības nodaļas vadītāja.

    Iegādājoties vaskadrānu, nav sevišķi lielas atšķirības, kur to klās – uz galda siltā virtuvē vai aukstā un mitrā saimniecības telpā.

    Vaskadrānas savu uzvaras gājienu piedzīvoja padomju gados, kad tās bija ļoti iecienītas, taču, kā zina stāstīt Iveta Austruma, šādas drānas sāka gatavot jau 19. gadsimtā, un savulaik tās darināja arī mūsu tautieši, tikai izmantojot citas tehnoloģijas, piemēram, lineļļu. Padomju gados vaskadrānas bija modes kliedziens, tās klāja ne tikai uz virtuves galdiem, bet arī uz citām virsmām – gan kā dizaina, gan kā aizsargājošu elementu. Kā jau daudzas lietas toreiz, arī vaskadrānas brīžiem bija deficīts. Lai gan mūsdienās vaskadrānas vairs neuzskata par stilīgu galda rotu, tomēr nevar noliegt, ka lietošanā tās joprojām ir gana praktiskas un ērtas.

    PVC un krāsvielu aromāts

    Vaskadrānas lielākoties izgatavo no polivinilhlorīda jeb PVC – sintētiska materiāla, ko sarunvalodā dēvē par plastmasu. Vaskadrānām izmantotais polimērs ir plastisks, diezgan ciets, taču arī pietiekami elastīgs audums. Tā pozitīvā īpašība ir mitrumizturība, proti, tas nelaiž cauri ūdeni, savukārt mīnuss – pievienotās krāsvielas, ko izmanto zīmējumam.

    Kad uz galda uzklāj jaunu vaskadrānu, jārēķinās, ka sākumā tā būs nedaudz stīva, bet pēc tam nolocīsies gar galda malu un tā arī paliks – vaskadrāna ieņem galda formu.

    Jauna vaskadrāna bieži izplata nepatīkamu aromātu, jo tās apdrukāšanai tiek izmantota krāsa ar šķīdinātāju, kas smako. No šāda viedokļa raugoties, krāsainās vaskadrānas nav tik draudzīgas veselībai, un par mazāk kaitīgām uzskata vienkāršākas vaskadrānas, piemēram, plānās un caurspīdīgās, arī tās, kurām ir gaiša un maiga krāsa.

    Kad uz galda uzklāj jaunu vaskadrānu, jārēķinās, ka sākumā tā būs nedaudz stīva, bet pēc tam nolocīsies gar galda malu un tā arī paliks – vaskadrāna ieņem galda formu. Tāpēc, ja vaskadrāna klāj četrstūra galdu, pēc tam to pašu uzklājot uz apaļa galda, diez vai no rievām varēs atbrīvoties.

    Plusi un mīnusi

    • Vaskadrānas plusi: izturīga un viegli kopjama, pietiekami elastīga un ekonomiski izdevīga. Vaskadrāna nelaiž cauri mitrumu un ir ugunsdroša jeb pašdziestoša. Sevišķi lielas atšķirības starp plānāku un biezāku vaskadrānu nav, taču plānākās mēdz ātrāk plīst, nereti tās izmanto kā vienreizlietojamu galdsegu. Teorētiski mazliet labākas ir rievotās, plānās vaskadrānas, jo no tām šķīdinātājs izgaro ātrāk. Atkarībā no tā, kāda krāsa vaskadrānas apdrukai izmantota, tā agrāk vai vēlāk nomazgājas vai izbalē. Taču, jo ķīmiskāka krāsa, jo tā ir izturīgāka.
    • Vaskadrānas mīnusi: skaidrs, ka vaskadrāna nav dabiska galdsega. Tā kā tās pārklāj ar apdrukas krāsu, kurai pievieno šķīdinātājus, vaskadrānas mēdz smakot, un tas nav labi veselībai. Jutīgākiem cilvēkiem var pat būt alerģiska reakcija. Tāpēc pirms uzklāšanas uz galda vaskadrānu vajadzētu nomazgāt ar siltu ūdeni un trauku mazgājamo līdzekli. Lai gan, ja vaskadrāna ir ļoti koša un vēl aizvien smako, labāk tādu nelietot.

    Pērkot vaskadrānu, var paļauties uz tausti. Proti, pataustot var just, ka ir mīkstākas un padevīgākas, ko uzskata par labākām, un cietākas vaskadrānas.

    Vaskadrānas plašais izmantojums

    Izturīguma un elementārās kopšanas dēļ vaskadrānas var izmantot uz virtuves galda, āra galda vai jebkurā saimniecības telpā. Tā kā mūsdienās vaskadrānas ir ar dažādām glītām apdrukām, tās diezgan bieži izmanto tematiskiem pasākumiem, bērnu ballītēm un pat sabiedriskās ēdināšanas iestādēs. Arī pasākumu un banketu organizētāji nereti zem galdauta klāj vaskadrānu, lai nesabojātu labu galdu. Nopērkamas arī vaskadrānas, kas paredzētas lietošanai ārā. Ideja tā pati, kas visām vaskadrānām, taču āra drānai virsū ir vēl viens aizsargslānis, kas pasargā no mitruma un ultravioleto staru ietekmes, lai vaskadrāna saulē tik ātri neizbalo.

    No vienas puses, biezāka vaskadrāna būs izturīgāka un kalpos ilgāk; no otras puses, arī plānās ir pietiekami izturīgas, tāpēc, pērkot vaskadrānu, var paļauties uz tausti. Proti, pataustot var just, ka ir mīkstākas un padevīgākas, ko uzskata par labākām, un cietākas vaskadrānas. Otrajām pēc uzklāšanas uz galda veidosies asāki stūri, kas arī ātrāk izdils. Tomēr biežāk vaskadrānu izvēlas pēc krāsas un zīmējuma, arī ņemot vērā interjera īpatnības – vai nepieciešama košāka un raibāka vai gaišāka un pieklusinātāka galdsega.

    Kā kopt un kur pirkt?

    Vaskadrānu pietiek noslaucīt ar mitru lupatiņu, reizēm mazgāšanai var izmantot trauku mazgājamo līdzekli. Pēc tam vēlams nosusināt ar sausu drāniņu. Vaskadrānas var iegādāties daudzos saimniecības preču un mājlietu veikalos. Parasti var nopirkt tik metru, cik vajadzīgs, taču ir arī noteikta izmēra vaskadrānas, piemēram,  150 × 150 centimetru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē