• Pirms svētkiem izkvēpini māju ar kadiķi!

    Mājas enerģētika
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    14. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Paeglis jeb kadiķis ir viens no enerģētiski spēcīgākajiem Latvijas kokiem.

    Iesaka Lolita Graudiņa, stiliste un grima māksliniece.

    Viena no manām bērnības atmiņām ir skats, kā mamma kūpina kadiķa zariņus, izstaigājot visus dzīvokļa kaktiņus. Tā viņa, savdabīga  aromāta ieskauta, attīrīja mūsu dzīves telpu… Tagad, kad esmu jau liela meitene, atradu daudz interesantu stāstu par kadiķa izmantošanu gan ikdienā, gan svētkos.

    Visi mošķi, pazūdiet!

    Kadiķa zariņu kūpināšana darbojas ne tikai kā aromterapija, bet arī enerģētiski attīra telpu. Darot to, tu uz brīdi pārvērties labajā raganā. Toties, ja ar ezoteriku neaizraujies, kadiķa zariņu pakūpini tāpat vien – šāda kū­re esot la­ba vīrusu laikā, dez­in­fi­cē gai­su. Būtiska nianse: kūpinot, kadiķa zariņus nevis turi rokās, bet gan ievieto nedegošā traukā.

    Skrubu, skrubu skrubītis

    Kadiķogas un svaigās skujas smalki saberz, pievieno rupjo sāli, tad burkai vāku virsū un ļauj pāris dienas pirms pirtī iešanas ievilkties. Skrubējoties būs trejāds efekts. Pirmais – atbrīvosies no vecās ādas. Otrais – skrubim ir antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība, ko nodrošina gan auga eļļas, gan sveķskābes. Trešais – labi smaržosi!

    Dakteris mājās

    Starp citu, ir visai cieši zināms, ka kadiķa ogām piemīt urīndzenoša iedarbība un tās mazina gremošanas traucējumus. Tautas medicīnā ir pat speciāla metode, kā uzlabot aknu dzīvesprieku, tā  aprakstīta arī farmācijas zinātņu doktoru Helēnas Rubines un Vijas Eniņas grāmatā par ārstniecības augiem.

    Tātad: jāēd kadiķa ogas, sākot ar vienu dienā un devu ik dienas palielinot par vienu ogu. Šādi jārīkojas 12 dienas. Pēc tam tādā pašā secībā 12 dienas ogas jāēd, devu samazinot līdz vienai ogai dienā.

    Kur dabūt ogas? Garšvielu veikalā (100 grami – 2 eiro) vai mežā! Kadiķis zied aprīlī, maijā, bet sīkās čiekurogas, kuras nogatavojušās no zaļām pārtop melni zilganās, ienākas tikai nākamajā gadā, ievāc oktobrī. Arī ziemā var atrast kadiķogas. BET – tās nedrīkst lietot, ja ir slimas nieres.

    Pirts slotiņa

    Te man nav ko piebilst, viss jau perfekti pateikts!

    Dod, Dieviņi pirtī nākt,

    Laimu, Māru aicināt.

    Visa Daba līdzi nāk,

    Kadiķītis dziedēt sāk.

    Durstīgā kadiķzaru pirtsslotiņa ir lieliska asinsrites uzlabotāja. Ja tā šķiet par asu, vērts pielikt klāt tūjas zariņu – abi ir radinieki, ēteriskā eļļa līdzīga. Būtu labi kadiķa slotiņu arī dūšīgi paklapēt pret pirts lāvu, tad vaska kārtiņa, kas ieskāvusi katru aso lapiņu (jā, skuja patiesībā ir lapa!), pēc sadauzīšanas kļūst mīkstāka. Slotiņas mērcējamo ūdeni izmanto matu skalošanai.

     

    Stiprais uzlējums sildošam kokteilim

    Es izvēlējos pašu vienkāršāko recepti, lai radītu pati savu džinu! Ievāktās kadiķogas saspiedu ar piestu, lai pāršķeļas apvalks, un tās sabēru degvīna pudelē. Tagad atliek nedēļu nogaidīt, kamēr ievelkas aromāts ar džinam raksturīgām garšas notīm!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē