• Pirmie zirnīši – izvēlies agrīnu šķirni un audzē siltumnīcā!

    Zirņi
    Mārīte Gailīte
    7. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai iegūtu agru zirņu ražu, nemaz nav jāgaida gada simtā diena, lai tos iesētu. Pietiek izvēlēties agrīnu šķirni un audzēt zirņus siltumnīcā vai lecektī. Iesaka Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte.

    Zirņi siltumnīcā un āra dobē

    Par pašu agrīnāko šķirni var uzskatīt ‘Avolu’. Pārējās ir nedaudz vēlīnākas, toties – ar lielākām pākstīm.

    Zirņus var veiksmīgi audzēt siltumnīcā, sējot tieši augsnē vai arī stādot dēstus. Izaudzēt dēstus nav grūti – tāpat kā kāpostu stādus. Taču tos ir grūti izstādīt, jo zirņiem samērā agri sāk veidoties ūsas, augi saķeras savā starpā, grūti atdalīt, un tāpēc daļa augu cieš. Kompromisa variants – sēj zirņus balkona kastēs, kuras novieto gar siltumnīcas sienām.

    Tiesa, šādi nav iespējams izvietot lielu augu skaitu, taču pietiks, lai panašķotos, pirms zirņi izaugs atklātā laukā. Optimālā temperatūra augu attīstībai ir 14–15 grādu, ziedu veidošanai 18–20 grādu, augšanai un zirņu briedināšanai 18–11 grādu.

    Āra dobē agrotīkla segums var par vairākām dienām pasteidzināt zirņu augšanu. To noņem tikai ravējot, bet pavisam – kad sākas ražas vākšana.

    Vai zirņi grib ēst?

    Maldīgs ir uzskats, ka zirņus nevajag mēslot. Tiesa, gumiņbaktērijas uz to saknēm spēj saistīt atmosfēras slāpekli un bagātina ar to augsni. Bet – baktēriju attīstībai nepieciešama noteikta temperatūra, augsnes mitrums un laiks. Parasti tās sāk attīstīties, kad zirņi zied.

    Pirms tam zirņiem nepieciešams mēslojums, arī slāpeklis. Vislabāk iestrādāt augsnē 30 g/m2 kalcija nitrāta vai aplaistīt ar to augus pēc uzdīgšanas (laistot deva ir 20 g/10 l). Agri sētiem zirņiem parasti netraucē kaitēkļi un infekcijas.

    Ja gribi zirņus vēl agrāk…

    1. Audzē dēstus.
    2. Pamatmēslojumā vairāk jābūt slāpeklim.
    3. Augsnē nedrīkst pietrūkt mitruma.

    Šķirnes šogad:

    • ‘AVOLA’. Ļoti agrīna. Veģetācijas periods 60 dienas. Augstums 50–60 cm, balsti nav vajadzīgi. Zirņi tumši zaļi, lieli.
    • ‘OSKAR’. Agrīna šķirne, dažas dienas vēlāka par ‘Avola’. Augstums 70–80 cm, pākstī 10–12 zirņu. Ļoti ražīga, piemērota dažādiem klimatiskajiem apstākļiem.
    • ‘DORIAN’. Vidēji agrīna šķirne, ienākas 70–80 dienās pēc uzdīgšanas. Augstums līdz 70–90 cm. Pākstis 14–15 cm garas. Zirņus izmanto svaigā veidā, saldēšanai un konservēšanai.
    • ‘UTRILLO’. Apmēram vienu nedēļu agrāka šķirne par ‘Dorian’, veido 15 cm garas pākstis ar lieliem, saldiem zirņiem.
    • ‘GLORIOSA’. Vidēji agrīna, augstražīga lobāmo zirņu šķirne. Ienākas 65–80 dienās pēc sējas. Augi 65–70 cm gari.
    • ‘AMBROSIA’. Augi vidēji augsti. Zirņi ēdami ar visu pāksti – pat tad, kad tikko aizmetušās sēklas, jo tā nesatur pergamenta slāni.
    • ‘BÖRDI’. Vidēji agrīna šķirne. Pākstis līdz 10 cm garas, ar skaistiem, lieliem, zaļiem zirņiem, kuri ilgi paliek svaigi. Zirņi piemēroti arī saldēšanai. Šķirne iztur sausuma periodus.
    • ‘VADA’. Vidēji agrīna, ļoti ražīga lobāmo zirņu šķirne. Ienākas 70–80 dienās pēc sējas. Atbalsts nav nepieciešams, jo augi ir tikai 60–70 cm gari.
    • ‘SZESCIOTYGODNIOWY’ (sešnedēļu). Agrīna šķirne. Augi apmēram 80–100 cm augsti ar gaišzaļām, 9 cm garām pākstīm. Pākstis gatavību sasniedz apmēram 60 dienās pēc sējas.
    • ‘SPRING’. Vidēji agra šķirne. Veģetācijas periods apmēram 60 dienas, augstums 60–70 cm.  Pākstī 6–8 tumši zaļi zirņi.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē