• Pirmie tavā šķīvī – pašas audzēti redīsiņi, spināti un rukola

    Dārzs
    Aija Vīksna
    Mārīte Gailīte
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/3Pirmie spinātiņi

    Pirmie spinātiņi

    Spināti (Spinacia oleracea) ir rados ar bietēm, balandām un vībotnēm un arī veido sēklu kamoliņus. Sēklu tirgotāji pirms sēklu fasēšanas speciāli tos apstrādā, lai saskaldītu un sēklas varētu sēt pa vienai. Tās sāk dīgt jau 6–7 grādos, bet optimālā substrāta temperatūra dīgšanai ir tuvu 20 grādiem. Ja ir siltāks par 23 grādiem, dīgtspēja krasi samazinās.

    Atkarībā no šķirnes spinātu lapas var būt gludas, krokotas jeb Savojas tipa un karotes formā. Parasti tās ir tumši zaļas, bet mēdz būt arī šķirnes ar sarkanām lapu dzīslām. No gludām lapām ir vieglāk nomazgāt putekļus, bet salātu lapu maisījumos tās viegli saplok, tāpēc šim mērķim biežāk audzē šķirnes ar krokotām vai karotes veida lapām. Garšas un uzturvērtības ziņā lielas atšķirības nav. Audzēšanai vasarā tiek selekcionētas speciālas šķirnes.

    Spināti pacieš aukstumu, taču tiem ir garāks veģetācijas periods. Lūk, daži ieteikumi, kā pašu audzētus spinātus ēst jau martā!

    Uz palodzes vai lodžijā

    Pašus agrīnākos baby spinātus, ko novāc dēstu vecumā jau martā, vari izaudzēt uz palodzes ātraudžu kasetēs ar ligzdas lielumu ap 30 mm. Kasetes februāra otrajā pusē piepildi ar bagātinātas kūdras substrātu. Katrā ligzdā sēj pa vienai sēklai apmēram 1 cm dziļi. Kaseti aplaisti un ietin plēvē, lai saglabātos mitrums.

    Kamēr parādās pirmie asni, to var paturēt istabā, bet, ja nav vietas, uzreiz izliec aizstiklotā lodžijā. Siltuma saglabāšanai kaseti apsedz ar dubulto baltā agrotīkla kārtu. Katru dienu to pacel, lai apskatītu sējumu un nenokavētu uzdīgšanu. Kad parādās asni, plēvi noņem, bet agrotīklu uzklāj tieši uz augiem, lai tiem ir siltāk. Regulāri jālaista, jo mitruma trūkuma dēļ spināti mēdz priekšlaikus izziedēt jau tikai dažu īsto lapu vecumā. Kasetēs ir ļoti maz substrāta un arī attālumi starp augiem ir nelieli, tāpēc jaunās lapiņas vācamas, kad augiem izveidojušās 4–6 īstās lapas.

    Neapkurināmā siltumnīcā

    Spinātus audzējot no dēsta, ražu var iegūt agrāk un racionālāk izmantot siltumnīcas platību. Tur dēstus var stādīt jau marta vidū vai beigās, ražu vāc aprīlī un maijā. Labāk stādīt vienā rindā gar dobes malu, atstājot starp augiem 25–30 cm. Ja stādi visas dobes platumā, attālums starp rindām ir 35–40 cm.

    Spinātiem pavasarī parasti pietiek ar to barības vielu rezervi, kas palikusi augsnē vai kūdrā no iepriekšējā gada. Svarīgi, lai gaiss siltumnīcā neiesilst par daudz, jo tad spināti mēdz slimot ar neīsto miltrasu (Peronospora farinosa f. sp. spinaciae). Profesionālās šķirnes ir izturīgas pret vairākiem slimības ierosinātāja celmiem, taču to sēklas reti piedāvā sīkpakās. Labākā slimības profilakse ir regulāra siltumnīcas vēdināšana. Spināti garšo laputīm. Šo kaitēkļu invāzijas pirmā pazīme ir lapu deformācija – atritinot lapu, tās apakšpusē redzamas laputis. Izrauj! Jo nekādu citu ierobežošanas iespēju nav.

    Ārā, dārzā

    Ražu iegūsi maija beigās, jūnija sākumā. Lai tas notiktu ātrāk, arī atklātā laukā vari iestādīt iepriekš siltumnīcā vai lodžijā izaudzētus dēstus. Ja tas ir par sarežģītu, spinātu sēklas sēj iepriekš sagatavotā dobē marta beigās, aprīlī. Pirms sējas augsnē iestrādā kādu komplekso mēslojumu, piemēram Novatec classic (ap 40–50 g uz kvadrātmetru). Spinātus sēj 40–50 cm attālās rindās, atstājot starp sēklām 5–10 cm. Dobi apsedz ar balto agrotīklu siltuma saglabāšanai. Pēc uzdīgšanas sējumu retini. Lai agrotīks paliek uzsegts, līdz iestājas silts laiks. Sējums jāravē uzmanīgi, jo balandas dīgsti ir ļoti līdzīgi spinātiem. Neaizmirsti spinātus regulāri laistīt, lai augi attīstās strauji un veselīgi!

    Šķirnes

    • ‘Apollo‘ F1. Ovāli apaļas, krokotas lapas tumši zaļā krāsā. Šķirne piemērota ražas ieguvei no pavasara līdz rudenim.
    • ‘Matador’. Lapas tumši zaļas, ovālas. Sena, populāra šķirne audzēšanai pavasarī un rudenī. Vasarā mēdz izziedēt, kaut gan dažas selekcijas firmas piedāvā to arī vasaras ražai.
    • ‘Lorelay’. Lapas tumši zaļas, ovālas. Audzē gan pavasara, gan rudens ražai.
    • ‘Andromeda’ F1. Piemērota audzēšanai pavasarī, vasarā. Sēj aprīlī, maijā, jūnijā laukā, trūdvielām bagātā augsnē. Izaug 45–60 dienās pēc sēšanas.
    • Spināti priecāsies, ja augsne vienmēr būs pietiekami mitra un uzrušināta.
    • Ņem vērā! Atkarībā no šķirnes un vēlamā lapu lieluma spināti izaug 35–45 dienās pēc uzdīgšanas, bet atsevišķas šķirnes – 60 dienās. Lai jaunie spināti būtu visu laiku, tos sēj ik pēc 7–10 dienām.

    Lai pie ražas tiktu ašāk…

    Uzbriedini sēklas! 2 varianti:

    1. Sēklas aplej ar ūdeni istabas temperatūrā. Aptuveni 5 stundas atstāj uzbriest. Pēc tam tās ietin ļoti mitrā audeklā un 1–2 diennaktis turi siltumā. Nedrīkst iekaltēt! Šādi sēklas ātrāk atdzīvojas. Tās jāsēj iesilušā, vismaz 10 grādu siltā augsnē. Tad sēklas sadīgst 5 dienās vai ātrāk.
    2.  Sēklas 1–2 dienas vienkārši paturi ūdeni. Uzreiz sēj mitrā augsnē, ne sausā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē