• Pirmie gurķīši – izaudzē uz palodzes!

    Gurķi
    Mārīte Gailīte
    4. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pirmos šī gada gurķīšus vari izaudzēt uz palodzes. Raža gan nebūs liela, taču sagādās daudz prieka. Iesaka Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte.

    Tici man  būs ļoti interesanti katru dienu vērot auga pārmaiņas, sagaidīt pirmos ziedus un drīz pēc tiem arī pirmos augļus. Tikai nepieciešama viena vai divas balkona kastes, bagātinātas kūdras substrāts (labāk rupjākas frakcijas) vai zeme telpaugiem, daži podiņi dēstu audzēšanai un, protams, piemērotas šķirnes sēklas.

    Labāk īsos un gludos

    Audzēšanai telpā piemērotākie ir partenokarpie hibrīdi, jo to augļi veidojas bez apputeksnēšanas, tātad varēs iztikt bez bitēm vai otiņas. Šo hibrīdu gurķiem nav sēklu, tikai to aizmetnīši, tāpēc augļi nepāraug, parasti ir taisni un slaidi, ar blīvu, kraukšķīgu mīkstumu.

    Pieejamo partenokarpo hibrīdu saraksts ir gana garš. Istabā var izaudzēt arī siltumnīcu garaugļu gurķi, bet tas prasīs vairāk laika, nekā audzējot īsaugļu hibrīdus. Sīkkārpaino (un arī rupjkārpaino) gurķu augļi mēdz būt durstīgi, tāpēc, ja starp pirmās ražas tīkotājiem būs arī mazi bērni, labāk izvēlies gludaugļu gurķus. Tiem arī miza ir plānāka, tāpēc pat pavisam mazi bērni var ēst nemizotus gurķus.

    Gurķis uz palodzes

    • Vispirms izaudzē dēstus – nelielā podā (5–6 cm) gurķis ātrāk pieņemsies spēkā, nekā sējot tieši kastē. Podus piepildi ar kūdru gandrīz līdz pašai augšai, jo pēc laistīšanas tā nosēdīsies. Ieber to brīvi, nesablīvējot. Katrā podā iesēj pa vienai sēklai, apmēram 2 cm dziļi. Aplaisti un apsedz ar plēvi, lai saglabājas mitrums. Ja apkure vēl nav atslēgta, podus labāk novietot uz radiatoriem. 25 grādu temperatūrā dīgsti parādās trešajā dienā. Tad plēvi noņem, bet podus pārvieto gaišā vietā. Ja būs pietiekami silts (22–24 grādi), pēc nedēļas parādīsies jau pirmā īstā lapiņa. Augu, kuram ir viena vai divas īstās lapas, var jau stādīt kastē. Stādi tik dziļi, lai dīgļlapas būtu dažus centimetrus virs substrāta virsmas. Vienā 55–60 cm garā balkona kastē var iestādīt divus gurķu augus, 70 cm garā kastē – trīs augus. Tā arī aprēķini, cik daudz sēklu vajadzēs, katram gadījumam jāsēj 1–2 vairāk, lai būtu rezerve.
    • Atbalsti un piesien! Piecu īsto lapu vecumā gurķi jau ir tik gari, ka vairs nestāv, bet sāk gāzties. Sākumā var izlīdzēties ar bambusa mietiņiem (tos pārdod dārzkopības preču nodaļās) vai niedrēm (tās aug visos grāvjos un upmalās), bet drīz vien nāksies piesiet gurķi pie aizkaru stangas. Labāk ir paredzēt ap pusmetru garu auklas rezervi, lai vēlāk varētu nolaist zemāk noražojošo vasas daļu. Gurķi aug strauji, tāpēc vismaz divas reizes nedēļā galotni, lai tā nekarājas, nāksiet pietīt pie auklas.
    • Laisti mēreni, vislabāk katru rītu. Augi būs pateicīgi, ja mēreni siltajam ūdenim katru reizi (vai vismaz reizēm) pievienosi komplekso Vito mēslojumu dārzeņiem un puķēm vai ziedošiem augiem.
    • Neatstāj pirmos ziedus! Jau piecu lapu vecumā pirmās lapas žāklē parādās pirmais zieds (dažām šķirnēm pat vairāki). Lai cik būtu žēl, to un dažus nākamos izņem, jo augam vispirms jāuzkrāj spēki. Vislabāk iztīrīt padusītes (lapu žāklēs), kamēr ziedi vēl nav atvērušies. Pie piektās vai sestās lapas ziedu jau var atstāt, tāpat arī nākamos. Sānvasas gan jāizņem visas, atstājot tikai galveno vasu ar lapām un ziediem. Jāizkniebj arī ūsas. Tās ir ēdamas, un, kamēr gurķi vēl tikai aug, ūsas var izmantot uz maizītes.
    • Pašus pirmos gurķus vari novākt arī nedaudz agrāk, līdz galam neizaugušus. Tad drīz vien katru dienu varēsi novākt pa gurķim no auga. Ražas laiks turpināsies līdz brīdim, kad galotne sasniegs aizkaru stangu. Tad auklu var atsiet un palaist auga stublāju zemāk. Gurķis ir liāna ar lokanu vasu, tāpēc tik viegli nelūst. Kad auklas garums ir pilnīgi izmantots, atliek nogriezt auga galotni un sagaidīt pašu pēdējo gurķu ienākšanos. Parasti tas notiek maija beigās vai jūnija sākumā, kad vairs nav ilgi jāgaida pirmo gurķu raža siltumnīcā. Ja siltumnīcas nav, vari izaudzēt jaunus gurķu dēstus, iestādīt tos atkārtoti un audzēt atkal uz palodzes. Vai – uz lodžijas.

    Gurķis siltumnīcā

    Neapkurināmā siltumnīcā gurķus nav vērts stādīt ātrāk par maija vidu, jo nebūs iespējams nodrošināt tiem optimālu gaisa un augsnes temperatūru. Ja sola salnas, augus papildus apsedz ar agrotīklu. No tā mazajiem gurķīšiem var izveidot telti, ar veļas knaģiem agrotīkla palagus piestiprinot pie špaleras.

    Visa audzēšana notiek tāpat, vienīgi var atstāt sānvasas, saīsinot tās līdz divām lapām. Papildmēslošana jāveic vismaz vienu reizi nedēļā. Šim nolūkam labāk lietot šķīstošo vai šķidro komplekso mēslojumu, pievienojot to laistīšanas ūdenim. Sākoties ziedēšanai, augiem nepieciešams slāpeklis. Tāpēc izvēlies komplekso mēslojumu ar lielu slāpekļa (N) saturu vai katru otro mēslošanas reizi lieto amonija nitrātu. Karstā laikā amonija nitrāta vietā labāk izmantot kalcija nitrātu. Lielāku ražu iegūsi, ja vidēja lieluma gurķus (7–12 cm garus) lasīsi katru dienu, nevis neregulāri un audzēsi tos lielākus.

    Gurķi dārzā

    Arī tad prātīgāk ir vispirms izaudzēt dēstus, nevis sēt pa tiešo augsnē. Gurķu sēklas vislabāk dīgst, ja augsnes temperatūra ir plus 20–25 grādi, bet, ja tā ir zemāka par plus 15 grādiem, sēklas, visticamāk, sapūs, nevis uzdīgs. Savukārt dēstus var izaudzēt 14–15 dienu laikā, tie jāaudzē podiņos vai kasetēs ar vismaz 4 cm lielu ligzdu. Lai iegūtu lielāku ražu, uz vienu kvadrātmetru stāda 5–7 augus 25–40 cm attālumā citu no cita. Pirms dēstu stādīšanas augsnē ierušina ap 30–40 g/m2 kādu komplekso mēslojumu, piemēram, YaraMila Cropcare. Kad augiem izveidojas 3–4 īstās lapas, tos regulāri (vismaz vienu reizi nedēļā) piebaro ar atšķaidītu mēslojumu laistīšanas reizēs.

    Vai vērts audzēt gurķus spaiņos?

    Nē, jo spainī substrāta kārta ir biezāka nekā balkona kastē, tādēļ pēc laistīšanas (pat ar siltu ūdeni) substrāts ilgi paliek vēss. Sakņu attīstībai nepieciešamā substrāta temperatūra ir 18–19 grādu. Spēcīgas saknes pašas veido augšanas hormonus, kuri paātrina vasas un lapu attīstību. Šo dabīgo procesu nav iespējams aizstāt ar augšanas stimulatoru lietošanu.

    Zini! Audzējot dēstus, podiņus piepildi ar substrātu līdz malai. Citādi, kad gurķu sējeņi būs sadīguši, atstātās tukšās poda malas uz tiem metīs ēnu un gurķīši stīdzēs un būs vairāk pakļauti sakņu kakliņa puves riskam. Jaunajam augam sakņu kakliņš ir ļoti vārīga vieta, caur to augā bieži vien mēdz iekļūt infekcijas.

    Šķirnes šogad

    Ja uz sēklu pakām pēc šķirnes nosaukuma uzrakstīts simbols F1 vai H, tie abi nozīmē, ka gurķa šķirne ir hibrīds – proti, sēklas jāpērk katru gadu no jauna. Lielākā daļa šo hibrīdu ir partenokarpi un sēklas neveido. Arī tad, ja gadās nopirkt bišu apputeksnējamā hibrīda sēklas, kas pašlaik ir ļoti populāri Krievijā, un izaudzēt augļus ar sēklām, tās nav vērts ievākt. Visticamāk, no šādām sēklām izaugs augi, kuru īpašības nelīdzināsies tiem, no kuriem ievāktas sēklas.

    Gludaugļu gurķi:

    • ‘Picolino’ F1. Partenokarps hibrīds, piemērots audzēšanai siltumnīcās un uz palodzes agri pavasarī. Augļi cilindriski, gaiši zaļi, 12–13 cm gari, gludi, izlīdzināti. Katrā lapas žāklē veido 3–4 gurķus.
    • ‘Pony’ H. Ļoti agrīns, ražīgs, partenokarps hibrīds audzēšanai plēves siltumnīcā vai podos uz lodžijas, terases, balkona. Gludo augļu garums 10–14 cm. Slimību izturība ļoti laba.
    • ‘Katrina’ F1. Agrīns partenokarps hibrīds audzēšanai siltumnīcās pavasarī un vasarā. Augļi 15–17 cm gari, gludi, katrā lapas žāklē aizmetas vairāki gurķīši. Hibrīds izturīgs pret gurķu kraupi, vidēji izturīgs pret īsto miltrasu, gurķu mozaīkas un dzeltenās dzīslu mozaīkas vīrusiem.

    Konservu jeb lauka gurķi:

    • ‘Adam’ F1. Partenokarps hibrīds audzēšanai atklātā laukā un plēves siltumnīcās. Ražu sāk vākt 45–47 dienas pēc uzdīgšanas. Augļi bez rūgtuma, ap 10–14 cm gari, cilindriski, klāti sīkām kārpiņām, blīvi, kraukšķīgi, piemēroti marinēšanai un skābēšanai. Hibrīds izturīgs pret kraupi, tolerants pret mozaīku un miltrasu.
    • ‘Alex’ F1. Partenokarps hibrīds. Labi aug plēves siltumnīcās. Ražu sāk vākt 43–45 dienas pēc sadīgšanas. Gurķi 10–14 gari, cilindriski, klāti sīkām kārpiņām, piemēroti arī konservēšanai, skābēšanai. Hibrīds izturīgs pret kraupi, tolerants pret mozaīku un miltrasu.
    • ‘Amour’ F1. Partenokarps hibrīds. Augļi cilindriski, nepāraug, tumši zaļi, klāti rupjām kārpiņām, kraukšķīgi, arī augot stresa apstākļos, nekļūst rūgti. Ražu sāk vākt 2 mēnešus pēc uzdīgšanas. Hibrīds izturīgs ne tikai pret kraupi, gurķu mozaīku un īsto miltrasu, bet arī tolerants pret neīsto miltrasu.
    • ‘Dirigent’ F1. Partenokarps hibrīds, lietošanas gatavību sasniedz 8–9 nedēļās pēc uzdīgšanas. Augļi slaidi, klāti sīkām kārpiņām, bez rūgtuma, piemēroti sālīšanai un konservēšanai. Hibrīds ir izturīgs pret kraupi, mozaīkas vīrusu un miltrasu.
    • ‘Kybria’ F1. Populārs partenokarps hibrīds. No citiem atšķiras ar lielu ražas potenciālu, jo katrā lapas žāklē veido 3–5 augļaizmetņus, no kuriem lielākā daļa izaug. Augļi 10–14 cm gari, slaidi, ļoti blīvi, kraukšķīgi, miza koši zaļa, klāta rupjām kārpiņām. Hibrīds izturīgs pret kraupi, mozaīkas vīrusu un miltrasu.
    • ‘Mirabelle’ F1. Viens no agrīnākajiem partenokarpiem hibrīdiem. Latvijā audzē jau 20 gadu. Augļi tumši zaļi, ar sīkām kārpiņām, bez rūgtuma. Hibrīds izturīgs nelabvēlīgos augšanas apstākļos, ļoti ražīgs.
    • ‘Claudine’ F1. Viens no augstražīgākajiem hibrīdiem audzēšanai atklātā laukā un siltumnīcās. Augļi slaidi, 9–15 cm gari, ar tumši zaļu mizu, klāti sīkām kārpiņām, piemēroti svaigam patēriņam un konservēšanai. Hibrīdam piemīt ļoti laba slimību izturība un līdz ar to ilgs ražas vākšanas periods. Izturīgs pret kraupi un miltrasu, vidēji izturīgs pret gurķu mozaīkas vīrusu.
    • ‘Marvi’ F1. Partenokarpais hibrīds, kuru var audzēt visu sezonu no pavasara līdz rudenim. Veido spēcīgu augu ar ne pārāk lielām lapām, vidējiem posmiem, augstražīgs, augļi tumši zaļi ar rupjām kārpiņām, kuras izvietotas vienmērīgi pa visu gurķi, arī sezonas beigās kārpiņu daudzums nesamazinās. Sāk ražot vidēji 32–35 dienas pēc uzdīgšanas. Katrā lapu žāklē veido 1–4 gurķus. Pēc novākšanas augļi ilgu laiku saglabājas svaigi. Hibrīds izturīgs pret kraupi, vidēji izturīgs pret gurķu mozaīkas vīrusu un īsto miltrasu.
    • ‘Faster’ F1. Partenokarps hibrīds audzēšanai atklātā laukā un plēves siltumnīcās. Augļi vidēji lieli, klāti rupjām kārpiņām, piemēroti svaigam patēriņam un konservēšanai. Tam piemīt laba noturība stresa apstākļos (karstumā, vēsumā, sausumā). Izturīgs pret kraupi, vidēji izturīgs pret gurķu mozaīkas vīrusu un īsto miltrasu.
    • ‘Merengue’ F1. Ļoti augstražīgs partenokarpo rupjkārpaino gurķu hibrīds. Piemīt laba izturība pret neīsto miltrasu un īsto miltrasu. Var audzēt gan atklātā laukā, gan siltumnīcā. Augļiem nepiemīt rūgtums pat stresa apstākļos, tos var gan marinēt, gan skābēt.
    • ‘Excelsior’ F1. Partenokarps rupjkārpaino gurķu hibrīds. Veido ļoti spēcīgu augu, uz kura viegli aizmetas vidēji 1–3 gurķi katrā lapas žāklē. Gurķi gaiši zaļi, cilindriski, vidēji 10–12 cm gari, ar vidēji daudz kārpiņām.
    • ‘Cross Country’ F1. Lauka gurķis, piemērots gan skābēšanai, gan marinēšanai. Augļi vidēji gari, klāti rupjām kārpiņām. Piemīt laba slimību izturība pret kraupi, gurķu iedegām jeb antraknozi, vidēja izturība pret gurķu mozaīkas vīrusu un īsto miltrasu.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē