• Pirmais pavasara mēslojums mazdārziņiem

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Rasma Rudzāte
    5. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pieredzējuši agronomi saka – kad uzzied māllēpes, ir īstais brīdis sākt rosīties dārzā un domāt par pirmā pavasara mēslojuma iestrādi, jo zeme ir pamodusies no ziemas miega un augiem sācies jauns veģetācijas periods… Tikai – ko tiem celt galdā? Konsultē agronome un mikrobioloģe JŪLIJA VILCĀNE.

    Sagatavošanās

    Pirmkārt, jāsaprot, cik daudz laika vari veltīt dārza darbiem. Man pa dienu jāpaspēj vēl daudz dažādu darbu, tāpēc ir svarīgi, ka ar mazāku laika patēriņu varu iedot augiem visu nepieciešamo un tad priecāties, ka labi aug. Aizņemtiem cilvēkiem lieliski palīgi ir modernie augu mēslošanas līdzekļi, tāpēc no savas pieredzes iesaku – ne tikai turēties pie labi pārbaudītām vērtībām, bet pamēģināt arī jaunumus, ko piedāvā ražotāji.

    Otrkārt, pirms došanās uz veikalu, labi padomā, cik liela platība jānomēslo un kas tieši jāpabaro: ziemcietes, košumkrūmi, augļkoki, kādas specifikas kultūras –  krūmmellenes, rododendri, skujeņi.

    Ko labāk – organiskos vai minerālmēslus?

    Dārzam vajag ABUS. Organiskie mēslošanas līdzekļi jeb trūdvielas paveic divus darbus – gan uzlabo augsnes struktūru, dara to irdenāku, lai augu saknēm vieglāk piekļūst gaiss un mitrums, gan arī pabaro augus, tomēr nenodrošina ar visām barības vielām pilnībā! Minerālmēsli dara tikai vienu – pabaro augus. Tāpēc pavasarī ir svarīgi lietot gan organisko mēslojumu, gan minerālmēslojumu, jo augi ir dažādi un augšanas periodā to vajadzība pēc barības vielu veida un daudzuma atšķiras. To, ka augiem kaut kā nepietiek, var redzēt pēc izskata. Šīs konkrētās vajadzības var apmierināt, izmantojot minerālmēslus.

    Organiskais mēslojums

    Pirmais, ar ko pavasarī labi sākt, ir iestrādāt augsnē organiskās vielas – kompostu, kūtsmēslus, vistu mēslus. Ne svaigus! Tiem jābūt nogatavinātiem – izgājušiem fermentācijas procesu, kura laikā organiskās vielas ir satrūdējušas un pārvērtušās augiem uzņemamā veidā.

    Otra iespēja – doties uz dārzkopības veikalu un nopirkt mēslu granulas: vistu, zirgu, liellopu. Tas ir organisko mēslu koncentrāts – fermentēti dzīvnieku mēsli, no kuriem izvadīts mitrums un sapresēti. Granulas ir karsētas, tāpēc tajās nav nezāļu sēklu un augu slimību izraisītāju. Aizņemtiem cilvēkiem parocīgi lietojamas. Vakarā pēc darba izkaisi kaut biroja kostīmā un kurpēs! Ar kūtsmēsliem tas nav iespējams.

    Veikalos piedāvā arī citus organiskos mēslus.

    Zivju miltos ir palielināts fosfora daudzums. Tos labi iestrādāt siltumnīcās – patiks vairumam dārzeņu. Arī augļu kokiem, košumkrūmiem.

    *Biohumuss jeb slieku komposts. Par to domas dalās… Pirmkārt, biohumusa sastāvs atkarīgs no barības, ko sliekas caur sevi pārstrādājušas – vai tie kūtsmēsli vai pārtikas atkritumi. Otrkārt, laboratorijas analīzēs reizēm slieku kompostā atrod arī patogēnas daļiņas. Prakse liecina, ka slieku komposta lietošana palīdz, piemēram, samazināt zemeņu sakņu puvi.

    Skaties, lai uz veikalos nopērkamo organisko mēslu granulu, miltu un slieku komposta iepakojumiem ir norādīts tajos esošo makroelementu un mikroelementu sastāvs, daudzums un aprēķināta ieteicamā deva uz kvadrātmetru. Vēlams pirkt Latvijā, Baltijā vai Eiropas Savienībā ražotos, jo tie ir izgājuši daudz dažādu pārbaužu. Uzmanies, iepērkoties internetā!

    Kā pareizi iestrādāt augsnē?

    1. Jāizkliedē vienmērīgi.

    2. Jāievēro devas.

    • Pašu gatavotu satrūdējušu kompostu vai kūtsmēslus liec aptuveni pusspaini līdz spaini uz kvadrātmetru – atkarībā no esošās augsnes stāvokļa.
    • Mājās raudzētus vistu mēslus vispirms atšķaidi ar ūdeni proporcijā 1:10. Uz kvadrātmetru lej dažus litrus mēslojuma.
    • Rūpnieciski ražotos granulētos vistu mēslus nešķīdina, bet lieto granulās.
    • Veikalos pirktajām granulām, zivju miltiem un slieku kompostam devas norādītas uz iepakojuma.

    3. Visu veidu organiskie mēsli jāsajauc ar augsni, ierušinot tos zemē.

    4. Ja organisko mēslojumu liek tikko iestādītiem augiem, augsni ap tiem vajag apliet. Ja organiskos mēslus iestrādā augsnē virs jau augošu puķu, krūmu, koku saknēm, liet nevajag, ja vien nav ļoti sauss pavasaris, jo pēc ziemas zemei mitruma parasti pietiek. 

    5. Var kombinēt vairākus organiskos mēslus. Jo dažādākas trūdvielas iestrādā, jo plašāks barības vielu klāsts augiem un labāka struktūra augsnei. Tad katrs organisko mēslu veids jāliek proporcionāli mazākā devā.

    Minerālmēsli

    Daudzi visus minerālmēslus sauc par ķīmiju… Tas nav pareizi, jo minerālmēslu sastāvdaļas iegūst arī no dabā esošiem resursiem un pārveido augiem vieglāk uzņemamā veidā. Piemēram, kāliju un fosforu iegūst arī no iežiem. Slāpekli piesaista no gaisa un ar īpašu tehnoloģiju iestrādā minerālmēslojumā. Šie trīs – slāpeklis (N), fosfors ((P) un kālijs (K) – ir augiem visvajadzīgākie barības elementi.

    Ir vienkāršie un kombinētie minerālmēsli. Vienkāršie parasti satur divu elementu kombināciju. Kombinētajos ir divas un vairākas minerālvielas dažādās proporcijās, ko uz iepakojuma norāda ar formulu.

    Kas vajadzīgs pavasarī?

    Pavasarī dārzā var iestrādāt universālo kombinēto minerālmēslojumu, kura sastāvā ir trīs augiem visvajadzīgākie elementi – slāpeklis (N), fosfors (P), kālijs (K) un vēl kādi mikroelementi. Parasti lieto komplekso mēslojumu ar formulu NPK 12:8:16, kas nozīmē, ka tajā ir 12 daļas slāpekļa, 8 – fosfora un 16 – kālija. Šie skaitļi var būt mazliet uz augšu vai leju, bet tā ir pamatvielu bāze, kas pavasarī vajadzīga visiem augiem. Kombinētajos minerālmēslos papildus vēl ir sērs, dzelzs, varš, cinks, bors, atsevišķos gadījumos magnijs.

    Tā kā kompleksajos minerālmēslos parasti nav kalcija, kas arī siltumnīcas un dārza augiem, krūmiem un kokiem ir ļoti nepieciešams, vēlams papildus kompleksajam iegādāties arī kalciju saturošu mēslojumu. Piemēram, kalcija nitrātu – slāpeklis kopā ar kalciju.

    Citus minerālmēslus var piepirkt klāt, ņemot vērā konkrētas augu vajadzības.

    Slāpekļa mēslojumi

    Slāpeklis ir pirmais makroelements, kas pavasarī un vasaras sākumā augiem visvairāk nepieciešams. Var dot arī tikai to un pārējo papildus.

    Slāpeklis ir ļoti kustīgs elements, kas ar ūdeni ātri izskalojas no augsnes vai iztvaiko. Cik ilgi augs ar to tiek nodrošināts, atkarīgs no mēslojuma veida. Veikalos pieejami gan ātras, gan ilgstošas iedarbības slāpekļa mēslojumi, kas, lēni šķīstot, augus baro trīs, sešus mēnešus, pat ilgāk.

    Pavasarī bieži vien tiek izmantoti vienkāršie slāpekļa minerālmēsli. Tos iestrādā zemē veģetācijas perioda sākumā, bet vieglās augsnēs – pat divreiz, atkārtojot mēslošanu pēc ziedēšanas (augļu kokiem, krūmogulājiem, zemenēm, dārzeņiem ar ilgu veģetācijas periodu).

    • Amonija nitrāts jeb amonija salpetris. Apmēram pusi slāpekļa satur nitrāta (N-NO3) veidā un otru pusi – amonija (N-NH4) veidā. Nitrātu formas slāpekli augi uzņem jau pirmajās dienās pēc mēslošanas. Savukārt, lai augs izmantotu amonija formā esošo slāpekli, vispirms jānotiek nitrifikācijas procesam, kura laikā amonijam jāpārvēršas nitrātā. Nitrifikācijas process ilgst no dažām dienām līdz 2–3 nedēļām (tas atkarīgs no augsnes temperatūras un pH). Amonija nitrāts noder tāpēc, ka slāpeklis tiek izmantots pakāpeniski. Bet ņem vērā: tā lietošana paskābina augsni!
    • Kalcija nitrāts. Šajā mēslojumā slāpeklis ir nitrāta formā, un augs to var izmantot ātri. Turklāt satur arī kalciju, kas nepieciešams daudziem dārzeņiem un augļu kokiem.
    • Urīnviela jeb karbamīds. Viskoncentrētākais sausais slāpekļa mēslojums! Satur ne mazāk kā 46,2% slāpekļa, kas atbrīvojas un tātad uzņemams vēl ilgāku laiku nekā no amonija nitrāta. Ja augsne ir sausa, visai daudz slāpekļa var izkūpēt gaisā amonjaka veidā. Lai izvairītos no slāpekļa zudumiem gāzveida formā, to vajag uzreiz iestrādāt augsnē. Karbamīds ir labs mēslojums piesakņu un sakņu piebarošanai.
    • Amonija sulfāts. Satur slāpekli amonija formā. Paskābina augsni. Nav ieteicams lietot skābās, vieglās augsnēs – var rasties augu minerālās barošanās traucējumi. Vislabāk izmantot neitrālās augsnēs kā pamatmēslojumu.
    • Kalcija amonija nitrāts jeb kalcija salpetris. Iedarbība līdzīga kā amonija nitrātam, taču satur arī kalciju un nedaudz magnija, tāpēc tā fizikālās īpašības ir labākas un arī mazāk skābina augsni.

    Praksē vairāk lieto tieši ilgdarbīgus vienkāršos slāpekļa mēslošanas līdzekļus: ureaformas un amonija nitrātu. Taču mazdārziņam vislabāk piemērots būtu kompleksais mēslojums, kurā sabalansētās devās iekļauti visi pamatelementi – gan slāpeklis, gan fosfors, gan kālijs. Spēks ir trijotnē! Slāpeklis dod augiem zaļo masu. Fosfors vairāk nostiprina saknes un veicina auga ziedēšanu. Kālijs padara augu šūnu sieniņas spēcīgas, sekmē cukuru un cietes krāšanos – ja salīdzina ar būvmateriāliem, kālijs ir cements.

    Arī formai ir nozīme!

    • Kompleksais mēslojums granulās – barības vielas iejauktas lēni šķīstošās saistvielās. Mitruma ietekmē saistvielas sadalās, un barības elementi nonāk augsnē. Process ilgst aptuveni no 2 nedēļām līdz 2 mēnešiem.
    • Īpaši lēnas un pakāpeniskas iedarbības kompleksie mēslojumi visam veģetācijas periodam, un tos augsnē iestrādā agri pavasarī.
    • *Kompleksais mēslojums ar nitrifikācijas inhibitoru. Tas nozīmē, ka mēslojumam pievienota speciāla viela (DMPP, dimetilpirazolfosfāts), kas palēnina slāpekļa izšķīšanu. Piemēram, ja agri pavasarī uzkaisa vienkārši amonija nitrātu, liela daļa slāpekļa izskalojas, jo augs pagaidām neaug un nespēj uzņemt slāpekli, – tam tas nav arī vēl vajadzīgs!

      Turpretim, ja minerālmēslu granulā iestrādāts nitrifikācijas inhibitors, šāda veida mēslojumu var ierušināt augsnē arī agrāk un neuztraukties par slāpekļa lielajiem zudumiem. Proti, kad augsnes temperatūra vēl ir tik zema, ka nitrifikācijas baktērijas nestrādā un augi guļ, arī slāpeklis mierīgi atpūšas 2–4 mm lielajā granulā un nogaida īsto brīdi. Tiklīdz augsne iesilst, atmostas baktērijas un augs sāk uzņemt barības vielas, un arī slāpeklis tajā brīdī kļūst pieejams un atdodas augam. Poti, nitrifikācijas inhibitors palīdz saskaņot auga un slāpekļa pulksteņus, lai tie darbotos tandēmā. Turklāt īpašās vielas aizkavē slāpekļa pārvēršanos no amonija formas nitrāta formā, līdz ar to tas augam ir ilgāk pieejams.

      arasti 4–10 nedēļas, tas atkarīgs no augsnes un klimatiskajiem apstākļiem. Rezultātā augs saņem optimālu slāpekļa daudzumu, aug vienmērīgi un iegūst tumši zaļu krāsu.

    Vai atšķiras dažādu firmu ražojumi?

    Jebkurā minerālmēslojumā galvenās sastāvdaļas ir vienas un tās pašas – slāpeklis, fosfors un kālijs –, taču jāprot šīs sastāvdaļas pareizi samaisīt: atkarībā no tā, kādai kultūrai un situācijai attiecīgais kokteilis paredzēts un kurā reģionā tas tiek izmantots. Ja minerālmēsli ir jūtami dārgāki, jānoskaidro, kur ir tas āķis (labums) – vai īpašās granulās, kādā piedevā, ražotājā ar vārdu, reputāciju. Eiropas līderi minerālmēslu ražošanā – gan apjomu ziņā, gan zinātniskajā jaunradē – ir Norvēģijas kompānija Yara, Vācijas kompānija Compo, minerālmēslus ražo arī Polijā, Krievijā (Uralchem, Phosagro, Rossosh), Baltkrievijā (Belkali, Gomel), taču – iesaiņotāju ir daudz vairāk. Viena no lielākajam firmām – Baltic Agro.

    Kā atšķirt labu komplekso mēslojumu no nekvalitatīva? Granulām jābūt pēc izmēra vienādām, viendabīgām. Tātad katra no tām satur visas uzrādītās sastāvdaļas, un, izkaisot mēslojumu, augi tiks vienmērīgi apgādāti ar barības vielām.

    Lietošanas knifi

    • Kurā laikā labāk kaisīt?

    Agri pavasarī – marta beigās, aprīļa sākumā, vidū – lieto granulētos mēslojumus. Šķidros augiem dod vēlāk, kad tie sākuši aktīvi augt, – aprīļa beigās, maijā. Ja pavasaris sauss, bez lietus, pirms mēslošanas stādījumi obligāti jāsalaista.

    Ja granulētos minerālmēslus lieto pamatmēslojumam, tos augsnē iestrādā reizē ar zemes sastrādāšanu, pirms sējas vai stādīšanas. Uz dobes vislabāk bērt, ja augsne mitra un pirms lietus – tad minerālmēsli visefektīvāk iestrādājas zemē. Vēl labāk, ja tos uzreiz ierušina augsnē. Zālienā vēlams izkaisīt pirms lietus.

    • Kā nomērīt vajadzīgo devu?

    Ja ir beramie kompleksie mēslojumi – piemēram, ar NPK 10–10–20 vai 12–11–18 –, pārsvarā ieteiktās devas ir 3–5 kilogrami uz 100 kvadrātmetriem. Tātad tas ir dārza gabals 10 × 10 metri: nomēri ar soļiem un attiecīgi sadali minerālmēslu daudzumu pa sektoriem.

    • Kas notiks, ja mēslojumu uzkaisīsi par daudz?
    1. Lieki naudas tēriņi.
    2. Par slāpekļa pārbagātību liecina auga zilganzaļās lapas. Pārbarotam augam samazinās izturība pret slimībām un kaitēkļiem. Proti, attīstās sulīgi dzinumi, pēc tam tie krīt veldrē, sagāžas, slikti nobriest…

    Tas, cik slāpekļa augs patērēs, atkarīgs arī no citiem faktoriem: no augsnes mitruma, siltuma, skābuma un no minerālmēslu ilgdarbības. Tāpēc reizēm gadās, ka it kā lieto pareizas normas, taču arī tās izrādās par lielām. Drošāk ievērot principu: mazāk ir labāk! Kāda barības elementa pārbagātība ir tikpat slikta kā tā trūkums, jo tad šis barības elements nobloķē citu elementu uzņemšanu, un augam to var nepietikt. Piemēram… Augs vasaras vidū stāv dzeltens. Uzmetot aci, pirmajā mirklī šķiet, ka trūkst slāpekļa. Uztaisa analīzes, un izrādās, ka trūkst sēra, jo slāpeklis ar sēru nostājas viens otram pretī. Proti, ja slāpekļa ir par daudz, tas nobloķē sēra uzņemšanu.

    Cik ilgi drīkst glabāt atvērtu minerālmēslu iepakojumu?

    Granulētajiem mēslojumiem derīguma termiņš skaitās divi gadi, bet vispār tos var lietot krietni ilgāk. Galvenais nosacījums – iepakojums jātur sausā telpā, lai netiek klāt tiešie saules stari un mitrums, un 5–30 grādu temperatūrā, lai nepārkarst. 

    Augu īpašās vajadzības

    • Skujkoku dzīvžogs vai atsevišķi koki. Gribas, lai tas pa vasaru kārtīgi sakuplo… Pavasarī tam kopā ar granulēto komplekso mēslojumu (bez mangāna) papildus var iedot magnija sulfātu, kas satur magniju un sēru. Kompleksā mēslojuma devu dali uz pusēm un pievieno magnija sulfātu, kas skujām dos zaļumu un pasargās no kalšanas. Ja skujkoki pēc ziemas izskatās brūngani vai skuju tonis mainās no spilgti zaļas uz dzeltenu, to var novērst, apsmidzinot ar 2–5% magnija sulfāta šķīdumu, kas ir ātras iedarbības magnija un sēra mēslojums.

      Skujkokiem, rododendriem, hortenzijām, krūmmellenēm un citiem skābas augsnes mīlošiem augiem izmanto universālo mēslojumu, bet skaties, lai tā sastāvā nav mangāna. Skābā augsnē augiem to ir ļoti viegli uzņemt, un mangāns var būt toksisks. Piemēram, skujkokiem tad nobirst skujas.
    • Bārbeles, mežrozītes, spirejas un citi košumkrūmi. Pavasarī var iedot universālo komplekso mēslojumu. Bet dekoratīvajiem krūmiem ar koši sarkanām, dzeltenām lapām krāsu spilgtuma uzturēšanai vajadzīgi arī mikroelementi, tāpēc ieteicams kompleksais mēslojums ar dzelzi, varu, cinku.
    • Ziemcietes. Pavasarī vajadzīgs organiskais vai kompleksais mēslojums (30–50 g/m2), pirms tam labi uzirdinot augsni ap augiem. Nepārforsē! It sevišķi uzmanies ar paklājveida ziemciešu cienāšanu – pārmēslotas ar slāpekli, tās strauji zaudēs dekorativitāti.
    • Sīpolpuķes – krokusi, tulpes, narcises. Tām vajadzīgs bors. Ja bora nepietiek, sīpolpuķes var neziedēt, būs tikai lapas vai arī neziedēs tā, kā vajadzētu. Tāpēc ir jāiedod nitrabors, kas satur kalcija nitrātu un boru. Kalcija nitrāts nostiprina visu augu. Sīpolpuķes jāpabaro arī ziedēšanas laikā un uzreiz pēc ziedēšanas, lai tām ir spēks izveidot ziedus nākamajā gadā.
    • Daudzgadīgās puķes, kurām veidojas zari, – flokši, peonijas, lauztās sirdis. Tām vajadzīgs kalcijs, lai neizgāžas. Tāpēc pavasarī var papildus iedot kalcija nitrātu vai kalcija mēslojumu kopā ar mikroelementiem, piemēram, Calmax.
    • Viengadīgo puķu dobes. Dobēs, kur gadu no gada atkārtoti stāda viengadīgās puķes, samazinās barības vielas un uzkrājas slimību ierosinātāji, tāpēc puķu stādi nīkuļo vai aiziet bojā. Šādās dobēs pavasarī ir svarīgi uzlabot augsnes mikrobioloģisko daudzveidību – iestrādā sēru, trihodermīnu vai biomiksu, vai Mycostop. Mikrobioloģiskos līdzekļus lieto uz iepakojuma norādītajā devā un ierušina augsnē vienlaikus ar organisko mēslojumu.
    • Zemenes. Tām pirmo komplekso mēslojumu ar NPK 12:8:16 vajag iedot nevis vienā reizē, bet ieteicamo devu sadalīt vairākās porcijās un iestrādāt pakāpeniski.
    • Upenes, jāņogas, ērkšķogas, avenes. Tām ļoti vajadzīgs organiskais mēslojums un bors.
    • Krūmmellenes. Arī vajadzīgs organiskais mēslojums un bors, tikai mazākā devā.  
    • Augļu koki. Pavasarī papildus labam organiskajam mēslojumam var iedot arī kompleksos minerālmēslus ar boru, jauniem augļu kokiem – apvalkotās minerālmēslu granulas. Pateicoties apvalciņam, barības vielas no tām izskalojas augsnē 4–6 mēnešu laikā, nodrošinot kokus ar barības vielām visu veģetācija periodu. Tās palīdz kokiem veidot normālu pieaugumu un ražu. Apvalkoto granulu nosaukums beidzas ar cote, kas tulkojumā nozīmē apvalciņš.
    • Ābeles, bumbieres, plūmes, ķirši. Tiem varētu patikt nitrabors, jo lieliem augļu kokiem ir svarīgs pietiekams bora daudzums, lai tie ne tikai zied, bet lai aizmetas arī augļi.
    • Smiltsērkšķi. Tiem vajadzīgs fosfors, kas veicina gumiņbaktēriju veidošanos.
    • Pīlādži. Tiem, kam vēl jāpaaugas, var iedot apvalkotās minerālmēslu granulas.

    Pavasara minerālmēslu TOPS mazdārziņam:

    • NovaTec classic, NPK 12:8:16 – minerālmēsli ar nitrifikācijas inhibitoru, pievienots arī magnijs, sērs, bors, dzelzs. Ražotājs Compo (Vācija), safasēts 25 kg maisos un 5 kg spainīšos. Lieto dārzeņu audzēšanā, noder arī zemenēm pavasarī, kad sāk ataugt lapas. Augstā sēra satura dēļ sevišķi ieteicams kāpostiem un sīpoliem. Var izmantot arī košumkrūmiem, augļu kokiem, ziemcietēm.
    • Kompleksie granulētie minerālmēsli YaraMila Complex ar NPK 12:11:18 (4 kg maisiņos).
    • Kompleksie granulētie minerālmēsli Agronom Cropcare ar NPK 11:11:21 + ME  (3 kg iesaiņojumos).
    • Kompleksie granulētie minerālmēsli Blaukorn N-Max ar NPK 24:5:5 (25 kg maisos), ražotājs Compo, maksā gandrīz 20 eiro. Satur daudz slāpekļa, arī sēru, boru, dzelzi, cinku, lietojams pamatmēslojumā kultūrām, kas jutīgas pret hloru. Pavasarī efekts no šā mēslojuma ir tik spēcīgs, ka augiem uzreiz parādās zaļā krāsa. Der arī tomātiem siltumnīcā pašā augšanas sākumā vai krūmmellenēm dzinumu dzīšanai.
    •  Universāls pavasarim, kur NPK ir 20:12:6, pievienoti arī mikroelementi.
    • Azofoska, NPK sastāvs 16:16:16 (5 kg maksā 6–7 eiro; 50 kg maiss – ap 30 eiro). Ātrāk šķīstošs, pavasarī var iestrādāt augsnē.

    Ņem vērā!

    Izdevīgāk ir pirkt lielāku iepakojumu. Lai salīdzinātu cenas, izrēķini, cik maksā kilograms konkrētā minerālmēslojuma. Cenu starpība var būt milzīga! Piemēram, tas pats mēslojums kilograma iepakojumā maksā 2 eiro, bet, ja pērk 10 kg maisu, tad sanāk tikai 14 centu kilogramā!

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē