• Pilināt vai smidzināt? Kā izvēlēties piemērotāko automātisko laistīšanas sistēmu?

    Dārza laistīšana
    Kristīne Sēnele
    16. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Automātiskā laistīšanas sistēma izklausās lieka greznība tikai līdz brīdim, kad lietus mākonis jau nedēļu met līkumu tieši tavam dārzam… Skaidrojam, kā izvēlēties atbilstošāko risinājumu.
    Nākamais: Variants ar smidzinātājiem

    Konsultē Jānis Girgensons, uzņēmuma Jaunbērzi laistīšanas sistēmu ierīkošanas speciālists.

    Būtiskākie jautājumi pirms izvēles

    Ar šiem jautājumiem jātiek skaidrībā, pirms doties uz veikalu pēc konkrētiem laistīšanas piederumiem.

    1. Ko un cik regulāri ir vēlme laistīt? Atbilde uz šiem jautājumiem palīdzēs noteikt, kāds laistīšanas sistēmas veids būs piemērotākais plānotajiem darbiem, kā arī – cik apjomīgai sistēmai jābūt un ar kādām izmaksām jārēķinās. Viens risinājums derēs prāva zāliena saimniekam, pavisam cits – sarežģītas formas un bagātīgi apstādītu dobju gadījumā.
    2. Kur tiks ņemts ūdens, un kāds ir tā padeves spiediens un daudzums? Laistīšanas sistēmām, īpaši automātiskajām, tas ir svarīgs priekšnosacījums – jo vairāk ūdens būs pieejams, jo labāk. Ja tā padeves daudzums ir niecīgs, dārza teritorija būs jāsadala vairākās laistīšanas zonās, lai pieejamais ūdens apjoms spētu nodrošināt nepieciešamo spiedienu laistīšanas sistēmā un strādātu efektīvi. Tāpat atsevišķām sistēmām ir svarīgi, lai ūdens ir pēc iespējas tīrāks, jo tām ir tendence ātrāk aizsērēt.

    Laistīšanas sistēmas – vairāku veidu

    Divi galvenie virzieni – pilienlaistīšanas un ar smidzinātājiem. Katrs veids ir piemērots kaut kam noteiktam – ko var viens, tas otram nav pa spēkam. Galvenā atšķirība ir tā, ka ar pilienlaistīšanas sistēmu var ātrāk aplaistīt lielāku vienmērīgu platību, bet ar smidzinātāju – ērti un mērķēti noteiktus augus, kārtīgi samitrinot to sakņu sistēmu un augsni ap tiem. Tāpat pilienlaistīšana būs vienīgais risinājums to augu laistīšanai, kuriem nav vēlama ūdens nonākšana uz lapām. Vēl kas – pilienlaistīšana ļauj aplaistīt ļoti konkrētus augus, turklāt ļoti lēnām, lai mitrums iesūktos dziļāk augsnē pie auga saknēm.

    Tomēr, lai visu dārzu efektīvi salaistītu, var būt vajadzīgas abu veidu sistēmas.

    Tām pieejamas pavisam vienkāršas versijas ar manuālu vadību – pats ieslēdz, izslēdz vai pārvieto pa teritoriju –, tās ir viegli uzstādāmas un arī samērā lētas. Var iegādāties arī pilnībā automatizētas sistēmas, bet tad jārēķinās ar ievērojamākiem ieguldījumiem un apjomīgiem ierīkošanas darbiem.

    Sarežģītāka un līdz ar to arī dārgāka ir pazemes laistīšanas sistēma, kura tiek izbūvēta dažus desmitus centimetru zem zemes, izvietojot tur caurules un iznirstošos smidzinātājus. Tie paceļas virs zāliena no ūdens spiediena, kad tiek atvērts ventilis, vai komandu dod laistīšanas vadības panelis.

    Kādi būs ūdens avoti?

    Tie var būt dažādi:

    • Ūdensvads. Tajā ūdens ir tīrs, nav dzelžains, caurmērā ar pietiekamu padeves spiedienu un daudzumu arī automātiskajām laistīšanas sistēmām. Taču šis ir arī dārgākais variants, jo būs jāmaksā par katru patērēto kubikmetru. Lai to kontrolētu, var uzstādīt īpašu skaitītāju, kas monitorē, cik daudz ūdens tiek izmantots dārza vajadzībām, bet neietver kanalizācijas patēriņu. Tiesa, atsevišķi ūdenssaimniecības uzņēmumi plāno atteikties no šāda dalījuma. Jebkurā gadījumā – laistīšana būs dārga, ņemot vērā, ka cenas par ūdensapgādi tikai pieaugs.
    • Spice vai dziļurbums. Labs risinājums attiecībā uz padeves spiedienu un daudzumu, turklāt nebūs jāmaksā par patērēto ūdeni. Tomēr ierīkošanas maksas dēļ ir vērts parēķināt, cik šāds solis ir racionāls, ja tiek sperts tikai laistīšanas nolūkam. Spici ierīkot, protams, nav dārgi, bet to var izdarīt noteiktās vietās, kur smilšaina grunts. Lielākajā daļā Latvijas tas nebūs iespējams. Savukārt dziļurbums var izmaksāt ļoti dārgi, jo gadās, ka jāurbj arī simts metru dziļumā, bet katrs metrs maksās vismaz 55 eiro. Šāds ūdens ir pietiekami tīrs, tomēr ļoti auksts, turklāt nereti arī dzelžains.
    • Ūdenstilpe. Ja vien tāda iespēja ir, tas ir labs risinājums: ieguvums ir ne tikai pieejamā ūdens daudzums, bet arī tā temperatūra – ūdens ir silts un attiecīgi augu laistīšanai ļoti piemērots. Būs gan jārēķinās ar papildu filtru ierīkošanu un biežāku laistīšanas sistēmas apkopi, jo šis ūdens nav tīrs. Tāpat ļoti sausās vasarās ūdenstilpju ūdens līmenis var ievērojami sarukt.
    • Aka. Ūdens apjoms tajā diemžēl nebūs pietiekams nopietnākai laistīšanas sistēmai, ātri vien to izsūknējot tukšu.

    Raksta turpinājumā lasiet par 3 dažādu sistēmu plusiem un trūkumiem!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē