• Pērkam zemi laukos! Ko ņemt vērā?

    Īpašuma pirkšana
    Marta Voicehoviča
    Lauku Māja
    9. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja Jaungada apņemšanos sarakstā iekļuvusi arī vēlme pēc rāmākas dzīves, taču savs stūris laukos jāpērk pašiem, ir īstais brīdis sākt izpēti, lai pavasari sagaidītu ar skaidru plānu un trenētu aci.

    Iekšējā inventarizācija

    Zemes pirkšana pavasarī izsenis bijis klasisks piegājiens, kas ļauj ieraudzīt īpašuma applūšanas riskus, tomēr gan klimatisko apstākļu, gan tehnoloģiju attīstība mūsdienās ļauj drošu sirdi to darīt visa gada garumā. Tā kā applūšana ir tikai viens no apstākļiem, kas jāņem vērā, apskatām ceļu līdz savam zemes īpašumam.

    Pirms centīgi mesties sludinājumu dzīlēs, ir vērts pieķerties iekšējai inventarizācijai un skaidri saprast, kas ir meklējamais objekts. Lai nonāktu līdz objektīviem lielumiem, jāsāk ar subjektīvo sevi – kāds ir mērķis zemes iegādei un apdzīvošanai, kas ir sajūta, ko vēlies atrast. Ja tā ir vēlme brīvdienās izbraukt zaļumos un uzrīkot pikniku, pārmēru neapgrūtinot sevi ar lauku darbiem, iespējams, pietiek ar nelielu apbūves gabalu komunikāciju tuvumā.

    Ja blakus esoši kaimiņi nav traucēklis, 600–1500 kvadrātmetru liels zemesgabals, labi saplānots, var sniegt cerēto atelpas brīdi un būt laba izvēle ērtām brīvdienām laukos.

    Tomēr, ja sajūtas drīzāk vedina virzienā, kas iekļauj arī, teiksim, kailpeldes savā dīķī dažādos diennakts laikos, te jau runa būs par īpašumu, sākot ar vienu hektāru, bet vēl labāk – pārīti.

    Jāapzinās, ka katram no šiem scenārijiem būs būtiski atšķirīgas uzturēšanas prasības, visbiežāk arī būvniecības procesa nianses, tāpēc ziemas vakaru mājasdarbu vērts pildīt ar īpašu rūpību.

    Jauna apbūve vai vecie pamati

    Iespējams, apdomājot sava nākotnes lauku īpašuma aprises, nonāc ne tikai pie topošās mājas izmēra, kaimiņu, jūras vai meža tuvuma, bet arī pie tā, ka labprāt izvēlētos vēsturiski apbūvētu vietu. Šajā sakarā vērts zināt, ka piejūras vai aizsargājamu teritoriju apbūves gabalos šis var būt pat izšķirošs faktors, jo jauna apbūve var būt liegta, un tad risinājums, lai konkrētā vietā uzbūvētu savu māju, var būt būvapjoma veidošana uz vecajiem pamatiem.

    Tāpat vēsturiski apbūvētas vietas bieži izceļas ar ainaviskiem koku stādījumiem, kas neapšaubāmi veido īpašu atmosfēru.

    Ja tava izvēle krīt par labu īpašumam ar seniem apstādījumiem, vērts piesaistīt arboristu, kas spēs novērtēt koku stāvokli, un jau laikus plānot seno koku saglabāšanu vai mērķtiecīgu retināšanu saskaņā ar plānoto apbūvi.

    Lauku mājas izbūve pārāk tuvu kokiem var nelabvēlīgi atsaukties uz koku sakņu sistēmu, kā arī jāņem vērā sastopamā ošu sakņu puve, kas var spēji apdraudēt kokiem līdzās esošās ēkas. Taču neapšaubāmi, ieraugot koku aleju, kas pavada piebraucamo ceļu, vērts atcerēties, ka tas bijis vismaz divdesmit trīsdesmit gadu godājams darbs.

    Darbības plāns

    Kad iekšējā inventarizācija ir veikta un ir skaidrība par to, ko vēlētos atrast, seko sev interesējošo zemesgabalu apskate un filtrēšana pēc vienkāršiem parametriem.

    • Pārliecinies par zemes izmantošanas veidu, uzzinot informāciju vietējās pašvaldības teritoriālajā plānojumā vai izmantojot geolatvija.lv. Svarīgi ne tikai pārliecināties, ka zeme ir apbūvējama, bet arī – kādu saskaņošanu apbūve pieprasa. Lauku teritorijās ēkām līdz 60 m2 ir atviegloti nosacījumi, kas, iespējams, var ietekmēt izvēli. Sazinies ar atbildīgo būvvaldi un nekautrējies uzdot interesējošos jautājumus vēl pirms zemes iegādes.
    • Noskaidro, kas ļauj piekļūt īpašumam – eksistējošs ceļš, servitūts pār kaimiņa zemi vai varbūt pļavā iebrauktas sliedes. Svarīgi saprast gan juridisko statusu, gan praktisko izmantošanu visos gadalaikos. Tāpat pārliecinies par servitūtiem vai sarkanajām līnijām, kas attiecas uz iekāroto zemesgabalu. Servitūts un citi apgrūtinājumi visbiežāk būtiski nesarežģī dzīvi, ja vien ir skaidri definēti un zināmi iepriekš, tāpēc svarīgi tos izpētīt. Izmanto kadastrs.lv pieejamos datus, kā arī iepazīsties ar svaigāko zemesgrāmatas izdruku.
    • Komunikācijas. Definē, kuras no tām tev būs svarīgas, un pārliecinies par to pieejamību. Sludinājuma teksts «elektrība tepat blakus» bieži vien realitātē nozīmē – elektrības pievilkšana izmaksās vēl 20 000 eiro. Sadales tīkli un citi pakalpojumu nodrošinātāji labprāt sniedz informāciju par īpašuma statusu un potenciālajām komunikāciju ierīkošanas izmaksām, ja vien pieejams kadastra numurs. Arī Latvijā lēnām sāk ienākt off-grid jeb neatkarīgās mājas, kas var būt labs risinājums, ja atrasts sapņu zemes stūris, taču bez komunikācijām.
    • Dziļurbuma ierīkošanas izmaksas būtiski var ietekmēt potenciālais urbuma dziļums un zemes slāņu sastāvs, kas katrai vietai atšķiras. Par konkrētās vietas parametriem vari interesēties pie dziļurbumu veicējiem, kam pieejama ģeoloģisko griezumu informācija visā Latvijas teritorijā. Kanalizācijas ierīkošanai svarīgi noskaidrot vietējās pašvaldības noteikumus, kā arī pārliecināties par apkārtējiem faktoriem, kas var ietekmēt tās ierīkošanu, – vai tuvumā ir upes, ezeri, kapi, lielākas ražotnes un citi objekti.
    • Gadījumā, ja uz zemesgabala jau ir ēka, pārliecinies, ka tā nodota ekspluatācijā, vai konsultējies būvvaldē, lai pārliecinātos, ka ēkas projekts un faktiskā būve sakrīt, kā arī ir nododami ekspluatācijā saskaņā ar esošo situāciju.
      Tāpat zemes iegādes procesā svarīgi ņemt vērā ne mazums juridisku un tehnisku aspektu – jāpārliecinās, ka zemes pārdevējs patiešām ir tās likumiskais īpašnieks un pārdošana ir saskaņota ar laulāto, ja tāds ir. Svarīgi laikus zināt par potenciāli pastāvošajām pirmpirkuma tiesībām, kā arī apgrūtinājumiem. Šos aspektus bieži var palīdzēt saprast uzticama nekustamo īpašumu kompānija, jurists vai notārs, kas rūpīgi pārbaudīs likumisko pusi un var izveidot optimālu plānu darījuma veiksmīgai norisei.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē