• Pavasara restarts telpaugiem

    Māja
    Lauma Lūse-Kreicberga
    26. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aprīlī, kad domas jau skrien ārpus telpām un tu pats vairs nespēj nosēdēt istabā, telpaugi lūdz vēl mirkli uzkavēties, jo arī tiem nepieciešama enerģija jaunam uzrāvienam. Ko šobrīd vēlas istabas augi? Ar pašu pieredzē pārbaudītiem ieteikumiem dalās trīs telpaugu kolekcionāres.

    Iesaka Maija Gūte

    Triju dēlu mamma, ikdienā rūpējas par aptuveni trijiem simtiem telpaugu. Starp citu, jau bērnībā Maijai bija kaktusu kolekcija ar vairāk nekā simt durstīgo skaistuļu.

    1. Vispirms aplūkoju ar kritisku aci. Pavasarī, kad telpaugi mostas aktīvajai sezonai, diemžēl mostas arī kaitēkļi. Tāpēc augu sakopšanu sāku ar veco lapu nogriešanu un augu kārtīgu apskati. Ja nelūgtie ciemiņi apsēduši lapas, steigšus jāiegādājas līdzeklis kaitēkļu apkarošanai.
    2. Varbūt laiks pārstādīt? Ja ziemas periodā ir pieļauta klasiskā kļūda – telpaugi pārāk daudz laistīti –, lielā mitruma dēļ augam, iespējams, sākušas pūt saknes, lapojums kļuvis dzeltens vai brūns un augsne specifiski ož. Ja tā noticis, augu vēl var mēģināt izglābt, apgriežot saknītes un pārstādot. Pārstādīt lielākā podā nepieciešams arī tad, ja redzu, ka auga saknītes kāpj ārā no poda. 
    3. Pabaroju. Tā kā šobrīd sākas aktīvais augšanas periods, telpaugiem ir jāuzņem barības vielas. Tropu un subtropu augi ir īpaši ēdelīgi. Svarīgi ir izvēlēties katram augam visvairāk piemēroto mēslojumu, piemēram, zaļā lapojuma telpaugiem vajadzēs vienu, orhidejām citu, ziedošajiem telpaugiem vēl citu mēslojumu, jo katrā no tiem ir atšķirīgas barības vielas. Protams, var izmantot universālo mēslojumu, bet esmu ievērojusi, ka labākus rezultātus tomēr var sasniegt šādi. Iesaku arī labāk dot mēslojumu vājākā koncentrācijā un biežāk, nevis lielā koncentrācijā un reti. Es pati aktīvajā sezonā mēsloju augus katrā laistīšanas reizē. 
    4. Laiks nomazgāt. Pavasarī ir īstais laiks atbrīvot augus no putekļu kārtiņas. Tā kā man augu ir ļoti daudz un nav laika tos tīrīt ar putekļu lupatiņu, telpaugus noskaloju dušā. Turklāt to daru ne tikai pavasarī, bet regulāri ik pa laikam visa gada garumā – lai augi var brīvi elpot.
    5. Uz laiku prom no dienvidu puses palodzēm. Lai gan telpaugiem ļoti patīk gaisma, tomēr pavasara kodīgajā saules gaismā var apdegt to lapas, tāpēc ieteicams augus nocelt no dienvidu palodzēm. Nekur tālu nest tos nevajag, vienkārši jānovieto kaut kur loga tuvumā. 

    Padomi:

    • Hoijām, tautas valodā sauktām par vaska puķēm, ļoti patīk orhideju mēslojums. 
    • Jo augs ir vienmērīgi zaļāks, jo labāk spēj paciest ēnainas vietas. Jo lapas raibākas (piemēram, balti raibas), jo vairāk dienas gaismas augam vajadzīgs. 
    • Maijas labākais mēslošanas līdzeklis: Spring pro florist mēslošanas līdzeklis zaļajiem telpaugiem.

    Iesaka Elīna Egle

    Ainavu būvtehniķe un kaislīga dārzniece. Viņas telpaugu hobijs sākās ar alkām pēc zemes arī ziemas periodā, un, kā izrādījās, telpaugi šo tukšuma sajūtu lieliski spēj aizpildīt. Šobrīd Elīnas mājās ir 56 telpaugi. 

    1. Augus laistu katru nedēļu, vienlaikus sekojot līdzi augsnes stāvoklim, lai augi netiktu iekaltēti vai – vēl sliktāk – augsne nebūtu pārlieku mitra. 
    2. Tā kā man ir daudz augu, kam patīk liels gaisa mitrums, bieži rasinu ūdeni uz augu lapām. 
    3. Ir svarīgi regulāri pārbaudīt, vai uz augiem nav parādījušies apakšīrnieki – kukaiņi, kas bojā augus.
    4. Laikietilpīgākie darbi ir augu mazgāšana divas reizes mēnesī, kā arī pavasara sakopšanas talka, kad lielu daļu augu pārstādu. 
    5. Tā kā man ir augu lampas, augus mēsloju arī ziemā, taču tiem, kuriem augi stāv uz palodzēm vai plauktiem, mēslošana jāsāk pavasarī un jāturpina līdz rudenim. 

    Svarīgi! Nekad nemēslo, ja augsne ir izkaltusi, jo augs var aiziet bojā, tāpēc vispirms tas kārtīgi jāsalaista! 

    3 vieglāk kopjamie augi

    • Sukulenti. Tiem nepieciešama gaiša vieta, bet ne tieši saules stari. Nav bieži jālaista, vien tad, kad augsne ir izkaltusi. 
    • Zāmija. Derēs tumšākiem telpu stūriem. Starp citu, augs attīra gaisu telpās, taču ir indīgs, tāpēc īsti nederēs, ja mājās ir suns un bērni. 
    • Sensevjēra jeb līdakaste ir mazprasīga, reti jālaista. Uzlabo gaisa kvalitāti un palielina skābekļa daudzumu telpā. 

    Elīnas labākais mēslošanas līdzeklis: Baltic Agro mēslojums dekoratīvajiem telpaugiem. 

    Iesaka Liene Zemīte

    Attīstījusi savu telpaugu biznesu un tirgo tos gan Latvijas augu draugiem, gan Etsy veikaliņā. Savās mājās Liene rūpējas par 150 dažādiem telpaugiem. 

    Kas jāzina par pārstādīšanu

    1. Zinu, ka daudziem patīk pārstādīt augus uzreiz pēc nopirkšanas, bet es tomēr iesaku ar to nesteigties un pagaidīt vismaz nedēļu vai divas, jo augam ir nepieciešams laiks aklimatizēties un pierast pie jaunās vides. 
    2. Es pati pārstādu augus tikai tad, ja podiņš kļuvis par šauru, – par to liecina no poda izspraukušās saknes.
    3. Pēc pārstādīšanas augu mēslot nevajag, jo substrātā jau ir visas nepieciešamās minerālvielas. 
    4. Viena no biežākajām kļūdām ir nepareizi izvēlēts poda lielums un veids. Tam jābūt ar caurumiem apakšā, kur notecēt liekajam ūdenim un sāļiem. Priekšroku dodu plastmasas podiem, jo māla trauki pārāk ātri izžūst. 
    5. Vienmēr pēc pārstādīšanas noskaloju un sakopju arī auga lapas. 

    Lienes labākie mēslošanas līdzekļi: Liquid Gold Leaf šķidrais mēslojums, Botanopia Plant food šķidrais mēslojums, zaļais kristalons (auga zaļajai masai, lielām lapām), sarkanais kristalons – sakņu sistēmai.

    Kuri augi visgrūtāk audzināmie?

    Atbildot uz šo jautājumu, visas telpaugu kolekcionāres nosauc vienu un to pašu augu – alokāziju. Un Elīna Egle piebilst: «Man pašai ir neliela alokāziju kolekcija – dažādas sugas un šķirnes. Brīdī, kad šķiet – beidzot esmu sapratusi to kopšanas knifus –, atliek tik vienreiz neuzminēt, ko alokāzija vēlas, un lapas sāk dzeltēt un brūnēt vai pat nokrīt. Iesācējām noteikti neiesaku.»

    Pret kaitēkļiem

    Telpaugu kolekcionāru ieteiktais efektīvākais līdzeklis pret kaitēkļiem – Spring Anti lice spray

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē