• Foto: Pavasara modinātāja – sniega roze

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    20. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ja agrāk sniega roze ziedēja retā dārzā, tad tagad tā kļuvusi par īstu modes puķi. Par pavasara modinātāju! Pieredzē dalās Raimonds Petrovskis, profesionāls puķkopis, jaunu šķirņu radītājs, dārzu centra Hedera vadītājs.

    Sniega rozes (Helleborus) jeb ziemziedes ir visagrāk ziedošās ziemcietes. Tiesa, ar rozēm gan tām ir maz kopīga, jo pieder pie gundegu (Ranunculaceae) dzimtas. Sniega rozes uzzied temperatūrā, kas nedaudz augstāka par nulli. Tas atkarīgs no klimata – kāds bijis iepriekšējais gads, cik barības vielu tās uzņēmušas, kā sagatavojušās nākamajai sezonai. Manas sniega rozes pagājušajā gadā sāka ziedēt martā, un ziedēja līdz pat Jāņiem – veselus četrus mēnešus! Siltākās bezsniega ziemās tās var uzziedēt jau decembrī vai janvārī, bet parasti tas notiek martā vai aprīlī. Ja uznāk mīnus 2–5 grādu aukstums, ziedi sasalst un kļūst cieti. Taču, tiklīdz gaiss iesilst, tie atkūst un neiet bojā.

    Sniega rozes manā dārzā ir augušas kopš seniem laikiem. Pašam vislabāk patīk Austrumu sniega rozes (Helleborus orientalis), kurām ziedi ir pildīti, no baltas līdz purpurmelnai vai zili melnai krāsai. Visu sugu sniega rozes varbūt nav piemērotas Latvijas klimatam, taču šīs pārziemo lieliski. Arī slimības savā dārzā sniega rozēm neesmu manījis, un gliemežiem to cietās lapas negaršo.

    Nedaudz atšķirīgas, bet – pildītas!

    Pirms gadiem desmit sāku pasūtīt pildīto sniega rožu sēklas ārzemēs un diedzēt. Sēju sēklu kasetēs, pārstādīju podiņos, paaudzēju lielākas un pēc tam stādīju dārzā. Interesanti, ka no iesētajām pildīto sniega rožu sēklām tās vienmēr izaugušas ar pildītiem ziediem, lai gan, audzējot no sēklām, jauno hibrīdu ziedi tomēr var atšķirties. Izrādās, ka sniega rozes šajā ziņā ir noturīgas. Tomēr katra stāda ziedu krāsa var nedaudz atšķirties no mātesauga, it sevišķi pirmajā ziedēšanas gadā. Pēc tam notiek zieda stabilizēšanās mēslojuma, klimata un citu faktoru iespaidā. Nākamajos gados krāsa nedaudz mainās un pēc tam stabilizējas, līdzīgi kā citām ziemcietēm, piemēram, dienlilijām un peonijām.

    Kad sniega roze noziedējusi, uz ziedkāta veidojas zieda mājiņa jeb auglenīca, kurā ir sēklas. Tā atsprāgst vaļā un sēklas izbirst zemē, kur pa ziemu dabiskā veidā notiek stratificēšana, nākamajā gadā sāk dīgt un izveidojas jauni stādiņi. Tos var izrakt un iestādīt podiņā vai kastītē un paaudzēt lielākus, vai arī uzreiz pārstādīt dārzā kaut kur tālāk.

    Stādīšanas attālums atkarīgs no gaumes, bet es stādu kādus 30 centimetrus citu no cita, rēķinoties, ka pēc gadiem desmit cers būs sakuplojis. Ziedus var gaidīt pēc pāris gadiem.

    Augšanai piemērotos apstākļos sniega rozes vienā vietā var krāšņi ziedēt pat pārdesmit gadus.

    Ja tās gribas pārstādīt un padalīt, manuprāt, vislabāk to darīt septembrī. Var arī citā laikā, tikai tad vairāk jāaprūpē stādījums. 

    Tomēr jāatzīst, ka, ļaujot veidoties sēkliņām, sniega roze tik strauji neaugs un nepletīsies lielāka. Arī ziedēšana var būt pieticīgāka. Veco ziedu nogriežot un neļaujot veidoties sēklām, tāpat kā peonijām vai citām ziemcietēm, augā saglabāsies vairāk augšanas enerģijas un nākamajā gadā tas ziedēs bagātīgāk. 

    Kas patīk sniega rozēm:

    • Lai sakņu sistēma elpotu un būtu laba drenāža. Tāpēc sniega rozes stādu substrātā, ko veidoju no 1/3 dārza komposta, 1/3 neitralizētas kūdras un 1/3 smilts vai rupjas grants. Tad tas ir viegls, irdens, pietiekami gaisa caurlaidīgs.
    • Viegla pusēna vai pat ēna, neitrāla vai viegli sārmaina, trūdvielām bagāta augsne. Var stādīt zem kokiem un krūmiem, kur pa reizei iespīd saulīte. Taču ne zem lielām kļavām, kur pat zāle neaug!      
    • Var lietot pelnus, kas neitralizē augsni un rada sārmainību. Tie noder kā sava veida mēslojums un sargā augus no puves.
    • Priežu mizas mulča. Kad tā pamazām satrūd, noder kā komposts. Tikai jāatceras, ka tāpēc jādod mazliet vairāk mēslojuma, jo mulčas trūdēšanas procesā iztērējas slāpeklis.
    • Kārtīga barība. Sniega rozes mēsloju marta beigās vai aprīļa sākumā, kad zeme atkususi, – ar Flortis granulēto mēslojumu ziemcietēm, kas darbojas visu sezonu. Augs ar īpašu prieku uzņem ēdienu kopā ar kūstošo sniegu. Sākumā izšķīst slāpekļa savienojumi, kas veicina augšanu, bet vasaras otrajā pusē vairāk šķīst kalcija un fosfora savienojumi, kas palīdz nostiprināties nākamajai sezonai. Uz kvadrātmetru izberu pilnu ēdamkaroti vai sauju mēslojuma.

    Vai sniega rozi, kas aug podiņā, drīkst stādīt dārzā?

    Sniega rozes, kuras pārdod podiņos ziedu veikalos, ir izaudzētas siltumnīcā. Puķi var stādīt dārzā, taču, ja augs nopirkts ziemā, tad jāsagaida siltāks laiks, plusos – līdzīga gaisa temperatūra, kādā sniega roze tika audzēta pirms izstādīšanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē