• Paskaties uz Latviju virs koku galotnēm!

    Ceļojums pa Latviju
    Sandra Eglīte
    Sandra Eglīte
    23. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārcis Gaujenietis
    3/3Pasaku un teiku zeme ar dižāko skatu torni - Tērvete

    Pasaku un teiku zeme ar dižāko skatu torni - Tērvete

    Tērvetes dabas parks lepojas ar Latvijas mežos pieejamo augstāko – gandrīz 40 metri – un dižāko skatu torni, kura celtniecībai izmantoti 154 kubikmetri kokmateriālu. Skatu platforma atrodas 25 metru augstumā, līdz tai jāpieveic 153 pakāpieni. Pat ja jums ir bailes no augstuma, šajā tornī uzkāpsiet, jo tas ir projektēts visu vecumu un dažādas izturības apmeklētājiem.

    Augšup ved platas un ērtas kāpnes, turklāt tornis no ārpuses apšūts ar koka dēļiem, gan radot drošības sajūtu, gan izskatā līdzinoties seno zemgaļu pils tornim. Tērvetes dabas parka informācijas centra vadītāja Lilita Kauste ierosina: «Brauciet uz torni paskatīties arī tumsā! Tas ir fantastisks skats, jo torni izgaismo spuldzītes, un to krāsas mainās – rozā, zila, zaļa, sarkana, dzeltena. Daudzi teic, ka tumsā skatu tornis izskatās kā citplanētiešu kuģis.»

    Tērvetes dabas parks aizņem 1200 hektārus, no tiem 600 hektāri ar sakārtotu infrastruktūru ir piemēroti tūristiem, pa šo teritoriju var gan iet balles kurpēs, gan pārvietoties cilvēki ratiņkrēslos, gan ar velosipēdiem un bērnu ratiņiem. 800 hektāri ir neskartais mežs, kas īpaši patīk ārzemju tūristiem.

    Uz parku nevajadzētu doties tikai ķeksīša pēc – ieskriet un pēc stundas jau steigties uz izeju.

    Minimālais laiks, ko parkā iesaka pavadīt, ir trīs stundas. Plus vēl viena stunda atrakciju laukumā, kur ir ko darīt gan lieliem, gan maziem.

    Tā kā līdz skatu tornim jāiet krietns gabals, laika taupīšanai turp var doties ar zaļo, mīlīgo vilcieniņu. Tā pēdējā vagonā var iebraukt arī ar bērnu ratiem un ratiņkrēsliem.

    Skatu tornis uzcelts vietā, kur savulaik mazā Annele skatījusies, kā tēvs sēj labību. No torņa augstumiem redzami plašie agrofirmas Tērvete lauki – par tādu vērienu Anneles tēvs varēja vien sapņot, iespaidīgais priežu mežs un pamalē Dobele. Skatu platformā izvietoti arī tālskati – tajos tālumā redzamo var pievilkt tuvāk un kārtīgi apskatīt. Iepriekšējos gados, kad par uzkāpšanu tornī bija jāmaksā viens eiro, iespēju paskatīties uz Tērvetes apkārtni no putna lidojuma izmantoja katrs trešais no 150 tūkstošiem parka apmeklētāju. Tagad pietiek ar ieejas biļeti parkā – atsevišķi par skatu torņa apmeklējumu nav jāmaksā, kāp kaut vairākas reizes.

    «Mēs dzīvojam valstī bez lieliem kalniem, un skatu tornis ir iespēja pakāpties, lai paskatītos līdz horizontam,» saka Lilita Kauste. «Cilvēkiem ļoti patīk skatu tornis. Ne velti šurp brauc jubilāri un kāzinieki, lai skatu platformā iedzertu pa glāzei šampanieša. Tiesa, viņiem gan jārēķinās, ka skatu platformā var uzkāpt arī sveši cilvēki. Kad mums reizēm jautā, kurā nedēļas dienā parkā mazāk apmeklētāju, kad labāk braukt, jāatbild, ka tādas tukšas dienas vasarā nav. Pie mums vienmēr ir cilvēki, jo īpaši – ja ir labs laiks. Normāla diena parkā – tie ir divi tūkstoši apmeklētāju. Zinot mūsdienu cilvēku piesaisti tehnoloģijām, mežā ir wi-fi – lai pilsētnieks, izkāpis no savas sakārtotās vides, atbrauc uz mežu, bet tajā jūtas labi.»

    2018. gadā dabas parks nosvinēja 60 gadu jubileju, un Lilita Kauste uzsver: «Domājam un strādājam ilgtermiņā. Apmeklētāju jau iepazītā parka daļa paliks un pilnveidosies kā pasaku mežs. Bet pasaku zeme ir maziem bērniem, tāpēc bieži vien pusaudži rauc degunu – garlaicīgi, tas jau sīkajiem! Tāpēc otrpus ceļam, kur ir Taureņu māja un milzīgais stāvlaukums, top Kurbada zeme – tā būs pusaudžu valstība. Tur tiks īpaši piedomāts, kā mēs mežu izprotam caur modernajām tehnoloģijām. Jau tagad šurp braucot var ņemt līdzi velosipēdus – tur jau ir atklāts interesants trīs kilometru veloceļš ar koka rampām. Tas ved caur dažādu vecumu mežu, sākot no jaunaudzes. Protams, var tikai ātri izbraukt trasi, bet var mīties lēnāk un redzēt, kā mežs mainās.

    Tā ir mūsu parka pievienotā vērtība – mežs. Priedes Latvijā ir izplatītākā koku suga, taču fakts, ka tās aug Tērvetē, nozīmē, ka te ir ļoti daudz saules, jo priedes mīl sauli.

    Tāpēc savulaik Tērvetē uzcēla sanatoriju, kurā veseļojas cilvēki ar elpošanas un plaušu problēmām. Sanatorija netālu no parka joprojām darbojas, par to ir ļoti labas atsauksmes.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē