• Pasargā augus – lieliskais piecinieks pret miltrasu, puvēm un kukaiņiem!

    Augu aizsardzība
    Indra Ozoliņa
    16. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tāpat kā katrās mājās ir aptieciņa, tā arī dārzkopja skapītī vajadzētu būt zālēm, ar ko dakterēt augus, ja tos apsēdušas slimības vai kaitēkļi. Lūk, lieliskais piecinieks, kas palīdzēs uzveikt miltrasu, puves, laputis un citus mošķus!

    Šie visi ir trešās klases augu aizsardzības līdzekļi, kas pieejami katram!

    Revus Emin dārzam

    Kam? Slimību ierobežošanai kartupeļiem, tomātiem (atklātā laukā un segtās platībās), gurķiem, kabačiem, cukīni, patisoniem un ķirbjiem (segtās platībās).

    Kā lietot?

    • Kartupeļiem pret kartupeļu lakstu puvi (Phytophthora infestans) apsmidzina stādījumus profilaktiski pēc brīdinājuma par lakstu puves parādīšanos vai slimības attīstībai labvēlīgos laika apstākļos – siltā un mitrā laikā. Lieto 12 ml uz 10 l ūdens. Atkārto pēc 7–10 dienām. 10 l darba šķidruma smidzina uz ne mazāk kā 200 m2. Pēc smidzināšanas nogaida 3 dienas. Sezonā apstrādā, maksimums, 3 reizes.
    • Tomātiem segtās platībās pret tomātu augļu brūno puvi (Phytophthora infestans) apsmidzina stādījumu profilaktiski slimības attīstībai labvēlīgos apstākļos, atkārtoti pēc 7–10 dienām. Lieto 12 ml uz 10 l ūdens. 10 l darba šķidruma jāizsmidzina uz ne mazāk kā 100 m2. Nogaida 3 dienas, sezonā apstrādā, maksimums, 3 dienas.
    • Gurķiem, kabačiem, cukīni, patisoniem, ķirbjiem (segtās platībās) pret neīsto miltrasu (Pseudoperonospora cubensis) ņem 6 ml uz 10 l ūdens. Pēc smidzināšanas nogaida 3 dienas. Sezonā apstrādā, maksimums, 2 reizes.

    Kur nopirkt? ksenukai.lv, cenuklubs,tera.lv

    Cena: 10 ml – 6,99–7,55 eiro; 50 ml – 9,99–15,34 eiro.

    SCORE 250 EC

    Kam? Ābolu, bumbieru, plūmju un ķiršu aizsardzībai pret sēnīšu slimībām. Ābelēm lieto pret ābeļu kraupi un miltrasu, bumbierēm pret bumbieru kraupi un miltrasu, bet plūmēm un ķiršiem pret monoliozi. Izmanto arī burkānu, seleriju sakņu, sīpolu, ķiploku, šalotes, galda biešu, krizantēmu (atklātā laukā un segtās platības) sējumos un stādījumos.

    Kā lietot? Fungicīdu lieto no augu ziedēšanas sākuma līdz augļu gatavības vidum. Ieteicamais apsmidzināšanas laiks ir 14 līdz 21 diena no pēdējās izsmidzināšanas līdz ražas novākšanai: ābelēm un bumbierēm – 21 diena, plūmēm, ķiršiem – 14 dienas.

    Norma ir 2 ml uz 10 l ūdens. Smagas slimības izplatīšanās gadījumā intervāls starp apsmidzināšanām nedrīkst pārsniegt 10 dienas. Var apsmidzināt ne vairāk kā 2 reizes. 

    Pēc apsmidzināšanas jābūt divas stundu bezlietus periodam, lai netiktu ietekmēta līdzekļa efektivitāte.

    Kur nopirkt? agrochema.lv, agrimatco.lv, floreslv.com.

    Cena: 5 ml – 4 eiro; 250 ml – 17,40 eiro.

    NeemAzal-T/S

    Kam? Pret tīklērcēm, baltblusiņām, laputīm, kāpostu un rāceņu balteņiem, cekulkodēm, cikādēm, tripšiem, Kolorādo vabolēm, maijvabolēm, smecerniekiem un citiem kaitēkļiem.

    Kā lietot? Izsmidzina gan atklātā laukā, gan siltumnīcā, 5 ml atšķaidot ar 1 l ūdens.

    Kur nopirkt? silja.biz.lv, agrimatco.lv, ksenukai.lv.

    Cena: 5 ml – 1,86 eiro; 50 ml – 14,90–21,99 eiro.

    Mavrik  

    Kam? Plaša kaitēkļu spektra iznīcināšanai daudzu kultūraugu sējumos un stādījumos.

    Kā lietot? Preparātu atšķaida ar ūdeni. 10 l darba šķidruma pietiek 330 m2 apstrādei

    • Zaļajiem zirņiem lieto pret zirņu laputi (Acyrthosiphon pisum), tumšo zirņu tinēju (Cydia nigricana), svītraino zirņu smecernieku (Sitona lineatus), pupu laputi (Aphis fabae). Apsmidzina, kaitēklim parādoties, lieto 0,15–0,2 l uz ha. Nogaidīšanas laiks – 7 dienas. Sezonas laikā var apstrādāt 2 reizes.
    • Kartupeļus pret persiku laputi (Myzus persicae), pabērzu laputi (Aphis nasturtii), kartupeļu laputi (Macrosiphum euphorbiae), kartupeļu lapgrauzi (Leptinotarsa decemlineata) apsmidzina, kaitēklim parādoties, 0,15–0,2 l uz ha. Nogaidīšanas laiks – 7 dienas. Sezonas laikā var apstrādāt 2 reizes.
    • Ziedkāpostus, brokoļus, Briseles kāpostus, galviņkāpostus pret spradžiem (Phyllotreta spp.), persiku laputi (Myzus persicae), kāpostu laputi (Brevicoryne brassicae) apsmidzina, kaitēklim parādoties, 0,2–0,3 l uz ha. Nogaidīšanas laiks – 7 dienas. Sezonas laikā var apstrādāt 1 reizi.
    • Krāšņumaugiem atklātā laukā pret laputīm (Aphididae), lapu blusiņām (Psyllidae), vabolēm (Coleoptera) apsmidzina, kaitēklim parādoties, 0,15–0,2 l uz ha. Sezonas laikā var apstrādāt 2 reizes.

    Ņem vērā! Smidzināšanu drīkst veikt, ja vēja ātrums nepārsniedz 4 m/s. Ja zied kultūraugi vai nezāles, lai aizsargātu bites un citus apputeksnētājus, lieto pēc pulksten 22 vakarā un pirms 5 no rīta.

    Kur nopirkt? agrimatco.lv, baticagro.lv, ksenukai.lv, silja.biz.lv, darzinam.lv, tera.lv.

    Cena: 5 ml – 2–5,14 eiro.

    Trihogrammas jeb spožlapsenītes

    Kam? Tas ir sīks, ar neapbruņotu aci grūti saskatāms plēvspārnis, ķermeņa garums 0,3–1 mm. Pieaugušas mātītes dēj olas visu tinēju un pūcīšu, kāpostu balteņa un rāceņu balteņa izdētajās olās, pārtraucot tālāku kaitēkļu attīstību un izplatību.

    Var izmantot augļu koku, kauleņkoku, zirņu, kāpostu un citu krustziežu dzimtas dārzeņu aizsardzībai pret ābolu un citiem tinējiem, balteņiem, kāpostu pūcītēm, arī skujkoku jaunaudzēs un mežos.

    Kā lietot? Iegādātās trihogrammas vispirms jātur istabā gaišā, siltā (bet ne karstā) vietā. Pēc dažām dienām spožlapsenītes sāks šķilties un būs redzams, ka tās rāpo pa trauka sieniņām, tad nes uz dārzu. Trihogrammu izlaišanai dārzā vislabākais ir silts, sauss laiks, bez stipra vēja. Tās var izlaist arī mitrā laikā. Ja vien stundas laikā nesāks līt lietus, tās paspēs atrast slēptuvi.

    Iepakojumu ar trihogrammām var arī vienkārši novietot dārzā, kur trauciņā neiekļūst ūdens, trauciņu atvērt un ļaut dabai pašai paveikt savu darbu. Trihogrammas parasti izlaiž kaitēkļu izlidošanas laikā, kad tie masveidā dēj olas. Tās izplatās 15–20 m rādiusā no izlaišanas vietas.

    Augļudārzā tās vēlams izlaist 2–3 reizes sezonā, bet pārējiem kultūraugiem 1 reizi sezonā. Uz 1 ha nepieciešami 50 tūkstoši trihogrammu jeb 1 grams preparāta.

    Siltumnīcā vēl neizšķīlušās trihogrammas atvērtā trauciņā var nolikt starp augiem, kur nepiekļūst ūdens, un ļaut tām izšķilties.

    Kur nopirkt? bioefekts.lv.

    Cena: 0,15 g – 9,10 eiro.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē