• Pašam sava aleja. Kādus kokus izvēlēties un kā pareizi stādīt?

    Dārzs
    Katrīna Jaunslaviete-Ķipure
    15. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Par laimīgu un bagātu var uzskatīt lauku sētas īpašnieku, kam pieder pašam sava aleja. Visbiežāk šāda loze iekrīt, pērkot senu, paaudzēs lolotu īpašumu. Taču nevajag nokārt galvu, ja sētas ainavā senas koku alejas nav, – tādu var iestādīt arī pats. Šis raksts būs gan tiem, kuru lauku īpašumā aleja jau ir, gan tiem, kuri par tādu sapņo.
    Nākamais: Ja aleja ir mantota

    Konsultē Edgars Neilands, arborists, SIA Labie koki īpašnieks.

    Braucot vai ejot caur vecu koku aleju, mūs pārņem svinīgas, pat majestātiskas sajūtas. Lielie koki ar lapu vainagiem kā gādīgas mātes rokas aizsedz spilgto sauli un veido aizsardzības kupolu, kā arī rada īpašu noskaņu ainavā. Vārdu salikums koku aleja allaž iet roku rokā arī ar apzīmējumu aizsargājams. Ne velti koku aleja ir būtiska Latvijas kultūrainavas sastāvdaļa ar estētisku, kultūrvēsturisku, zinātnisku un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas nozīmi. Latvijas laukos, kur bieži vien plešas vienveidīgu augu tīrumi, koku alejas lieliski papildina ainavu.

    Kā atzīmē Edgars Neilands, ir cilvēki, kas tieši alejas dēļ nopērk lauku īpašumu, kurš citādā veidā ir nolaists un grūti apdzīvojams. Tas skaidrojams ar to, ka alejas pārstādīšana ir grūts, sarežģīts un laikietilpīgs process. Salīdzināšanai – māju uzcelt varētu būt vieglāk. Vienlaikus alejai ir arī emocionālā vērtība, kas rodas, esot kopā ar lieliem, vēsturiskiem, senču stādītiem kokiem. Un, stādot aleju pats savā īpašumā, arī tu tam piešķir papildu vērtību. Tiesa, to darot, jāņem vērā, ka līdz brīdim, kad koku lapotnes sakļausies pāri ceļam, paies gadu desmiti. Taču koki nav burkāni, un to stādīšana ir stāsts par dziļāku jēgu tam, ko darām. Pēc gadu desmitiem kāds cits to ļoti novērtēs.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē