• Paradīzes ābeles skaistā kleita – labākās dekoratīvās šķirnes

    Dārzs
    Laila Ikase
    26. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jau stāstījām par krebu ābelītēm ar ēdamiem augļiem, bet nu – par dekoratīvām šķirnēm. Pavasaros tās pārvērš ainavu ziedu kupenā, bet tagad, rudens pusē, rotājas dzeltenos, sārtos un gandrīz melnos auglīšos, kas piesaista dārzam putnus.
    Nākamais: Biežākās kļūdas audzēšanā

    Sīkaugļu jeb paradīzes ābeļu augļi ir bagātāki ar bioloģiski aktīvām vielām nekā lielie āboli. Sevišķi daudz tajos ir polifenolu, kas ir vērtīgi antioksidanti. Taču diemžēl daudzām šķirnēm auglīši ir rūgti un maz sulīgi, tādēļ no tām nevar cerēt iegūt gastronomisku baudu… Šķirnes ar šādām īpašībām stāda galvenokārt dekoratīviem mērķiem, jo dažas no tām ziedēšanas laikā spēj sacensties pat ar daudzu iekārotajām sakurām.

    Daļai dekoratīvo šķirņu ir zaļas, bet citām purpursarkanas lapas. Lapas var būt arī dziļi šķeltas un daivainas, tā ka no pirmā skatiena pat nepazīsi, ka tā ir ābele. Izveidotas arī sīkaugļu ābeles ar nokareniem, piramidāliem un kolonnveida kokiem un pat ar pildītiem ziediem. Visām tām kopīga krāšņa ziedēšana un skaists koka vainags. Vairumam augļi ir ļoti sīki. Dekoratīvās šķirnes ar palieliem augļiem netiek augstu vērtētas, jo tie sabirst zemē un pūst.

    Nianses par izvēli un audzēšanu

    • Pirms stādu iegādes uzmēri savu dārzu un apdomā – cik tajā ir vietas jauniem kokiem. Rīta un vakara stundās pavēro, cik tālu krīt lielo koku ēna. Tad saplāno, kādus un cik kokus gribi stādīt.
    • Ja stāda vairākus kokus, vislabāk tie izskatās, izvietoti nelielās grupās. Šķirnes ar lielāku augumu stāda aizmugurē vai grupas centrā. Starp kokiem jābūt vismaz 3 m atstarpēm (3 plati soļi), bet labāk stādīt vēl retāk. Citādi dārza vietā ar laiku izveidosies mežs ar augstiem, kailiem stumbriem, kur ziedi no lejas nav pat redzami.
    • Izvēloties šķirni, ņem vērā ziedēšanas laiku – vai tas ir agrs, vidējs vai vēls. Kombinējot šķirnes, var pagarināt dārza ziedēšanas ilgumu.
    • Ņem vērā, ka pārlieka griešana var būt kaitīga, jo stimulē spēcīgu augšanu, un kokā būs vairāk lapu nekā ziedu. Ja vēlies veidot dzīvžogu no ābelēm vai dekoratīvas bumbas, tad jāstāda maza auguma koki un jācērp ļoti regulāri.
    • Daļai sīkaugļu ābeļu augļi ienākoties nobirst, bet citām ilgi paliek kokā. Ziemā tie var kalpot par barību putniem, bet pēc atkušņiem bieži sāk pūt. Ja augļi zaros sāk brūnēt, tie noteikti jānoplūc, jo puve var inficēt augļzarus, un pavasarī tie nokaltīs. Labāk augļu izplūkt rudenī.
    • Uz dekoratīvajām šķirnēm attiecas tie paši stādīšanas un kopšanas likumi, kas uz ēdamajām paradīzes ābeļu šķirnēm.

    Raksta turpinājumā lasiet par labākajām paradīzes ābeļu dekoratīvajām šķirnēm!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē