• Par vasaras puķēm sāc domāt jau tagad!

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    19. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Kā jau katru gadu – lai arī naktīs vēl iespējamas salnas, puķu mīļotāji nespēj turēties pretim kārdinājumam sapirkt stādus. Kuras vasaras puķes īpaši iecienītas un iesakāmas šogad?

    Modīgās tendences

    • Pārbaudītas vērtības. Petūnijas, pelargonijas, begonijas – šķirņu dažādība un variācijas ir milzīgas, tāpēc, izvēloties šķirnes, pircējiem pašiem vēlams saprast, ko īsti gribas: kompaktu augu, nokarenu, smaržīgu utt. Pasakot stādu audzētājam pamatvēlmes, būs vieglāk atrast īsto šķirni!
    • Labi aizmirsts vecais. Jā, tā ir viena no tendencēm, ka modē nāk puķes, kuras kādu laiku bijušas aizmirstībā – piemēram, sunīši (Bidens) un divplūksnu kosmejas (Cosmos bipinnatus).
    • Kāre pēc jaunumiem. Viens no populārākajiem puķu mīļotāju jautājumiem stādaudzētavās ir: «Kas šogad jauns?» Stādu audzētāji gan nav lielā sajūsmā par šo jautājumu, jo tā jaunumu būšana ir diezgan nosacīta – lai jaunu šķirni pārliecinoši palaistu tautās, tā vispirms jāpārbauda, tāpēc daudz labprātāk pircējiem iesaka jau droši zināmas šķirnes.

     

    Iesaka INGUNA SMALA, stādaudzētavas Velgi saimniece Iecavā

    Smaržīgā begonija (Begonia fragrant) ‘Falls Peach’

    Nu jau otro gadu stabili pieprasīta smaržīgā begonija ar persiku oranžiem ziediem. Nedaudz nokarena, veido bagātīgu, kuplu krūmu. Salīdzinot ar citām, mazliet dārgāka, toties ļoti skaista.

    Begonija (Begonia hybrida) ‘Dragon Wing Red’

    Leduspuķe, kas bieži raisa pārsteigumu – stādi ir veselīgi un raženi, liela auguma. Tos var stādīt pa trim vai pat pa vienam podā, efekts būs iespaidīgs!

    Skrajā sutera (Sutera diffusus) ‘Giga Rose’

    Skrajās suteras jeb bakopas ir ļoti tīrīgas puķes – vecie ziediņi sakalst, vējš tos aizpurina, nav nekas jāknaiba nost. Jāpamēslo gan. Aug skaisti, bagātīgi un kupli, plaša krāsu dažādība, arī ziediņu izmērs dažāds – sīkāki, lielāki un pat pildīti.

    Laimiņš (Sedum hybridum) ‘Lemon Ball’

    Šis laimiņš nav jaunums, taču ir vērts to iepazīt. Ziemot neziemo, bet citādi ļoti izturīgs, to var laist augam gan savā vaļā, gan griezt un veidot konkrētās formās. Skaista, koša krāsa. Piemērots dobēm, kapu kopiņām, akmensdārziem, var audzēt arī podos kompozīcijās ar citām puķēm – tad tas veido nokarenu formu. Vienīgi nevajag stādīt kopā ar ļoti mitrumprasīgiem augiem.

    Ideja latviskās noskaņās!

    Iesaka AIVARS PRESNIKOVS, SIA Ir saimnieks

    Populārāko petūniju šķirņu grupu – Surfinia un Sanguna – duets. Lai arī toņu precizitātei var piesieties, tomēr sarkanbaltsarkanā petūniju kompozīcija izskatās skaisti un svinīgi! Iekarināmos podus var pārnēsāt, kur nu prasās kāds efekts, bet var stādīt arī balkona kastēs kā pastāvīgu akcentu – dzinumi nav ļoti gari. Attēlā redzamās ir ‘Sanguna Vanilla’ (krēmbalti ziedi) un ‘Surfinia Deep Red’ (tumšsarkani ziedi).

     

    Iesaka INITA ZEPA, stādaudzētavas Puķu sēta saimniece Madonā

     

    Begonija (Begonia tuberhybrida) no Mocca sērijas ‘Mocca Cherry’

    Tumšas lapas un rozīgi sarkanīgi ziedi – ļoti skaists krāsu kontrasts! Begonijas ir pateicīgas puķes, tās var audzēt gan saulē, gan ēnainākā vietā.

     

    Bakopa jeb suteras (Sutera diffusus) ‘Double Indigo Blue’

    Piemērotas audzēšanai iekarināmos podos, jo dzinumi aug lejup. Bakopas ir viegli audzējamas puķes – ja regulāri laista un mēslo, problēmu nav! Konkrētā šķirne ir ar ziliem, pildītiem ziediņiem.

    Kalibrahoja (Calibrachoa hybrida) ‘Can Can Velvet’

    Kalibrahoja ar melniem ziediem viena pati neizskatās tik efektīvi kā sastādīta kopā ar citu krāsu māsām. Šādi miksētie krāsu podi ir dekoratīvi un melnie ziedi tajos ļoti labi izceļ citu krāsu ziedus.

    Iesaka NIKS OZOLS, Inčukalna stādaudzētavas īpašnieks

     

    Begonija (Begonia hybrida) ‘Big’

    Šogad begonijas, kamolbegonijas ir ļoti pieprasītas, šķiet, ka visiem gribētājiem var arī nepietikt! Konkrētā hibrīdā begonija ir liela auguma, aizņem daudz vietas, pacietīga, var audzēt gan saulē, gan ēnā. Šajā šķirņu grupā ir begonijas gan ar zaļām, gan tumšsarkanām lapām.

    Pelargonija (Pelargonium zonale) ‘Calliope’

    Ātri sāk ziedēt, ziedi lieli, augums drukns, skaists. Ja sastāda balkona kastēs, augi mazliet pārkaras pāri malai. Krāsu gamma – no piesātinātas tumši sarkanās līdz lillā un rozīgiem toņiem.

    Kalibrahoja (Calibrachoa hybrida) Calita sērija, ‘Double Yellow’

    Īpaši iecienītas šogad ir pildītās šķirnes, bet vispār visas kalibrahojas ir viegli audzējamas, izturīgas arī pret lietu un vēju. Šī ir nokarenas formas, ilgi zied un ar noziedējušiem ziediem pati tiek galā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē