• Par augiem Juris un Aija runā kā par cilvēkiem

    Māja
    Elīza Anete Kaužēna
    Zane Strūberga
    DEKO
    DEKO
    28. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Juris Veiklis ir telpaugu veikala Podi un podi īpašnieks, savukārt Aija Piroga nodarbojas ar floristiku. Abu dzīves cieši saistītas ar augiem, un pat iepazīšanās bijusi tiešā veidā caur puķēm.

    Arī nozīmīgos dzīves notikumus viņiem ir augu zīmēs – pirmais kopējais kopdzīves augs bijis litopsis (Fenestraria rhopalophylla), bet Ķīnas roze (Hibiscus rosa-sinensis) ģimenei asociējas ar jaunākās meitas piedzimšanu, kad to kā zariņu Juris atnesis no slimnīcas.

    Par augiem Juris un Aija runā kā par cilvēkiem. Lai arī abi saka – par tiem, tāpat kā par bērniem, nevar pateikt, kurš mīļāks, tomēr Jura sirds vienmēr piederējusi orhidejām – agrāk tieši viņam bijusi lielākā to kolekcija Latvijā un arī orhideju dārzs. Tagad pie viņiem var vērsties ar ikvienu jautājumu par jebkuru augu, bet, ja augs savārdzis, viņi piedāvā to apkopt – pabarot, apgriezt.

    Pirms pandēmijas Juris un Aija katru mēnesi devās uz Nīderlandi, lai Latvijas augu mīļiem atvestu kārotos telpaugus. Izrādās, pirms gadiem četriem Juris vairumā uz Latviju atveda šobrīd tik trendīgās baltās monsteras (Monstera Variegata), kuras tajā laikā nevienu īsti neinteresēja. Šobrīd tas ir visvairāk kārotais augs daudzu augumīļu kolekcijās un to cena var sasniegt vairākus simtus eiro.

    Tāpēc Juris turpina turēt acis vaļā un sekot tendencēm pasaulē, lai jaunumus atvestu uz Latviju pirmais. Kamēr abi medī daudzus īpašus selekcionāru augus saviem klientiem, Aija pati šobrīd cer savu kolekciju papildināt ar Alocasia Cuprea Red Secret, jo alokāzijas šobrīd esot viņas vājība.

    Pērkot jaunus augus, Aija un Juris iesaka lasīt informāciju, no kurienes tie nāk un kādi ir to dabiskie apstākļi, lai varētu maksimāli nodrošināt tos savā vidē. Arī paši, dodamies ceļojumos, labprāt apskata augus tieši dabiskajā vidē – tas viņus iedvesmo visvairāk.

    Iesācējiem

    Pie viegli kopjamiem augiem varētu ierindot šos (protams, nodrošinot tiem vajadzīgos apstākļus) – Zamioculca, Sansevieria, Monstera, Aspidistra, Hoya, Scindapsis, Philodendron, Aloe, Crasula un, protams, Kaktus. Šobrīd topā noteikti ir visu veidu monsteras, arī augi ar dažādām interesantām lapām, krāsu variācijām.

    Māls vs plastika

    Auga pods nedrīkst būt ne par lielu, ne par mazu – tas ir galvenais nosacījums. Tāpat ir svarīgi augu laistīšanas paradumi. Cītīgie laistītāji var izvēlēties māla podus ar noteci liekajam ūdenim, jo māls ātrāk uzsūc mitrumu. Savukārt tie, kam augus apliet sanāk retāk, droši var izvēlēties jebkura cita materiāla puķpodus, bet jārēķinās, ka augus tajos nedrīkst pārliet. Jo daudz lielāka skāde var gadīties tieši, ja augs tiek pārliets un stāv plastikāta podiņā, kas neelpo, un liekajam mitrumam nav, kur uzsūkties.

    Mūsdienu floristikas trendi

    #1 – no minimālisma līdz mežonīgumam. Mūsdienīga floristika ir dažāda, tajā ir vieta minimālismam, ikebanai, eksotiskiem augiem, mākslīgi krāsotiem ziediem, stabilizētiem un sausziediem (arī sausajām palmu lapām) un daudz kam citam. Arvien biežāk ziedu noformējumos lieto dabiskus materiālus – dekoratīvas graudzāles, augus podos, koku zarus. Daži strādā tā saucamajā dārza stilistikā, kur svarīgas ir brīvas un mežonīgas formas, ziedu un zaļumu daudzveidība. Daži cenšas izpausties minimālistiski un krāsu valodā, veidojot ziedu kompozīcijas kā abstraktas gleznas.

    #2 – ekoloģija. Arī ziedu industrijā aktuāla ekoloģija, šis noteikti ir vienojošs trends, kas ienāk visu profesionāļu ikdienā. #nofloralfoam kustība, tikai dabai draudzīgu materiālu izmantošana, atteikšanās no floristikā līdz šim plaši lietotās oāzes.

    #3 – starpdisciplinārā floristika. Ziedu modi ietekmē arī citas nozares, to skaitā modes industrija. Pasaules slaveno zīmolu modes skatēs, ko rīko pasākumu producenti, arvien biežāk tiek iekļautas masīvas ziedu instalācijas, un zīmoli cieši sadarbojas ar māksliniekiem no visas pasaules ne tikai skatu noformējumos, bet arī reklāmas kampaņās, zīmola izveidē, veikalu noformējumā un pasākumu organizēšanā.

    5 grāmatas iedvesmai

    Daudzi pasaules ievērojami floristi ir izdevuši savas grāmatas, tāpēc atrast skaistas publikācijas par mūsdienīgu floristiku nav grūti.

    • Flower Colour Guide
    • Flower recipes
    • Cut Flower Garden
    • On flowers
    • In Full Flower

    5 Instagram konti iedvesmai

    Ir daudz profesionāļu, kas darbojas šajā jomā. Lai arī to, kam sekoju, ir krietni vairāk, šeit pieminu pēc stilistikas un estētiskā redzējuma iespējami dažādus floristus un ziedu māksliniekus, kas atspoguļo vairumu mūsdienīgo floristikas virzienu –

    @studiomondine

    @ruby_marylennox

    @sirenfloralco

    @flowerinterpretations

    @cosmosandplums

    @mauve_flowerstudio

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by MAUVE (@mauve_flowerstudio)

    5 pasaules adreses iedvesmai

    Ampersand – ziedu veikals un dizaina studija Sanfrancisko, ASV

    Petersham Nurseries – mājlietu veikals Londonā ar īpašu zaļo augu kolekciju

    Landet Jarna – skandināviska ziedu studija Stokholmā

    Ablanc Atelier – ziedu studija un tematisku darbnīcu vieta Barselonā

    Berlīnes Botāniskais dārzs – visās pilsētās cenšos apmeklēt botāniskos dārzus, esmu bijusi ļoti daudzos, un tie vienmēr, vienmēr iedvesmo.

    Mīļākie ziedi

    Papaver Nudicaule – Islandes magone.

    Pareizās vāzes faktors

    Vāzes izvēle atkarīga no uzdevuma. Dažreiz tai jābūt neitrālai, lai nenovērstu uzmanību no pašas kompozīcijas, dažreiz tieši otrādi – trauks ir daļa no kopējās formas. Ja atsakās no oāzes, svarīgi, lai vāzei ir pietiekams dziļums, lai ieliktu iekšā metāla sietiņu. Mums patīk strādāt arī ar kenzaniem – tas ļauj izmantot pavisam plakanus, zemus traukus un vienmēr izskatās ļoti izteiksmīgi. Kenzans ir adatu paliktnis, kas sava smaguma dēļ spēj noturēt ziedus vēlamajā leņķī.  To lieto tradicionālajā japāņu ziedu kārtošanas tehnikā – ikebanā.

    Mācīties pie labākajiem

    Šobrīd ir daudz iespēju ziedu mākslu apgūt pie labākiem floristiem pasaulē. Floristi rīko meistarklases gan ASV, gan Eiropā, tāpat ir tādas spēcīgas skolas kā, piemēram, London Flower School. Ir iespējas mācīties arī tiešsaistes kursos, piemēram, pie Katie Davis (Ponderosandthyme.com) vai Sarah Winward (Ifimade.com). Mācību programmas maksā 500–2800 eiro robežās.

    Starp palmām, monsterām un fikusiem

    Augu mīļotājas Zanes Krēsliņas un viņas dzīvesbiedra Gvido Kausa dzīvesvieta atpazīstama jau pa gabalu – stilīgās konteineru mājas plašajos logos redzami nevis aizkari, bet gan augi – daži pat lielāki par pašiem saimniekiem. Šajās mājās tiem pieskaņots ir gandrīz viss – mājas oranži pelēkā toņu gamma ir lielisks fons, uz kā izcelties sulīgajam zaļumam, bet lielie stiklojumi uz visām debespusēm ļauj katram augam piemeklēt atbilstošākos dzīves apstākļus. Un, protams, nevar nepieminēt suni Pikseli, kurš, atlaidies starp palmām, monsterām un fikusiem, pilda izcila modeļa lomu.

    Lai arī Zanes ikdienas darbs paiet, vadot kastinga aģentūru, tomēr daļa viņas sirds pieder pavisam nesen izveidotajai augu draugu komūnai Riga Plant Family, kur satiekas dažādi cilvēki, kurus vieno mīlestība pret augiem. Paši sevi viņi sauc par telpaugu ģimeni, kuriem šī ir lieliska iespēja apmainīties ne vien ar vērtīgu informāciju, bet augu maiņas vakaros iegūt jaunus, varbūt jau sen kārotus augus. Kopš Zanes pirmā telpauga – bromēlijas (Flaming Sword Bromeliad) – ir pagājis labs laiks, iegādāts daudz jaunu un interesantu augu, taču tie joprojām nebeidz Zani pārsteigt. Visvairāk iedvesmojošie ir ceļojumi.

    Aizbraucot uz citu valsti un redzot, kā citos platuma grādos un apstākļos izskatās daba, Zane pēcāk mēģina uzburt ko līdzīgu savu māju iekštelpās.

    Ceļojot Zane iesaka vienmēr apmeklēt kādu ziedu un telpaugu veikalu, jo sortiments tajos bieži vien atšķiras no tā, kas nopērkams pie mums. «No pieredzes varu teikt – tas nav tik sarežģīti, ne reizi vien esmu rokas bagāžā vedusi mājās retus sukulentus,» saka Zane.

    Instagram@badbadplants

    Augs iesācējiem

    Es ieteiktu sākt ar līdakastēm jeb sansevjērām. Ir tik daudz veidu – gan formas, gan krāsu ziņā. Gan tumšas, gan gaišas, gan taisnākas, gan rozetveida. Noteikti katrs atradīs kādu savai gaumei.

    Visvairāk kārotais augs kolekcijā

    Šobrīd meklēju lielu, zarainu balto eiforbiju (Dragon bones euphorbia).

    Iemīļotais augs

    Tie mainās no sezonas uz sezonu, bet šobrīd tā ir kapara kalanhoja (Kalanchoe orgyalis⁠).

    Grāmata iedvesmai

    Indoor Green: Living with plants. Grāmata ne tikai lasīšanai, bet arī skatīšanai, iedvesmai.

    Instagram konti

    @theplantcorner

    @thesill

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by The Sill (@thesill)

    @foliage_fixation

     

    Iesaku piesekot ne tikai kontiem, bet arī hashtagiem, piemēram, #houseplants vai #plantsplantsplants, jo tādā veidā var gūt plašāku ieskatu telpaugu daudzveidībā un trendos.

    Adrese – atklājums

    Viens no pagājušā gada patīkamākajiem pārsteigumiem bija tepat netālu Varšavā, Universitātes bibliotēka, precīzāk, tās jumta dārzs. Tas esot viens no lielākajiem Eiropā. Vieta ar lielisku auru un pieejama publiskai apskatei bez ieejas maksas.

    Trends – krāsas

    Viens no šābrīža trendiem ir dalīt telpaugus krāsās un meklēt to variācijas – melnos, baltos, rozā augus u. tml.

    Poda faktors

    Dodu priekšroku māla podiem, jo tie ir dabiskāki, un es labprāt laistu augus biežāk, nekā netīšām pārlaistu, ja tie ielikti plastmasa podā. Māla podi arī veido skaistu fonu zaļajām lapā. Protams, svarīgs ir arī poda izmērs. Ja iestādīsi pārāk lielā podā – augs nīkuļos, pārāk mazā – nevarēs izdzīvot.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē