• Kad sniega sega par smagu. Palīdzam kokiem un krūmiem ziemā

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    10. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pēdējā laikā ziema lutina ar sniegu. Tas augus apsedz un sargā no sala, bet nodara arī pāri – kociņiem un krūmiem zem lielajām kupenām liecas un lūst zari. To var novērst, sniegu laikus nopurinot. Bet ko darīt, ja tas ir nokavēts?

    Iesaka Pēters Duļevskis, dekoratīvo stādu audzētavas Arumi saimnieks:

    Augi ziemai jāgatavo laikus, parūpējoties, lai tie varētu pārziemot bez bēdām. Rudenī jāpalaista, jādod kālija un kalcija mēslojums, kas palīdzēs nobriest un stiprināt zarus. Nolūšanas briesmām vairāk ir pakļauti kolonnveida formas skujeņi, kam zaru leņķis pret stumbru ir ļoti šaurs. Tos no postījumiem var pasargāt, ar tīkla maisu vai lenti savelkot zarus kopā.

    Palieli bojājumi mēdz būt arī Ficera un kazaku kadiķiem, ko sniega smagums spēj vienkārši pārplēst uz pusēm. Sniegu no krūmiem un kociņiem vajag purināt nost. Ja tas kaut kādu iemeslu dēļ nav izdarīts, jārēķinās, ka zari un galotnītes var nolūzt. Plēstās brūces ir nejaukas, pavisam citādas nekā pēc augu apgriešanas.

    Lai gan plēsta brūce īsti nesadzīst, pieredze liecina, ka augi bojā neiet un ar laiku ataug.

    Vienīgi kādu laiku kociņš nebūs sevišķi glīts. Pavisam kas cits ir, kad to apgriež, veidojot vainagu, tad jau uz nākamā gada rudens pusi tas būs daudz smukāks, nekā bija, bet šis ir cits gadījums.

    Ko darīt?

    • Lapu kokiem noteikti vajag uzsmērēt Lerānu. Skujeņi sevi aizsargās, paši izdalot sveķus, un viss būs kārtībā.
    • Lielos aizlūzušos zarus nozāģē līdz galam. Tikai nedaudz ieplīsušus var mēģināt piesiet klāt, bet noplēstus, protams, pielīmēt nevar.
    • Vēlāk, pavasarī, cietušos augus pabaro ar komplekso mēslojumu, kurā ir lielāks slāpekļa saturs, un izvērtē, vai nevajag apgriezt.
    • Pēc sniega nokušanas skujeņus var griezt jau martā, bet lapu kokus un krūmus labāk pēc sulu tecēšanas beigām. Piefrizēšana veicinās jaunu dzinumu veidošanos, un augi līdz rudenim atgūsies.

    Kā atjaunosies?

    Lapu krūmi ataugs ātrāk. Labi atjaunojas apaļas formas tūjas. Nereti pavasarī Danica un citas mazās tūjiņas zem smagās sniega segas pilnībā saplacinātas, bet jau pēc mēneša tās atkal ir stalti izslējušās.

    Ja zari ir tikai noliekti, tad vispār nav ko satraukties. Arī ar skarainajām hortenzijām parasti problēmu nav – tās noliec savas lielās galvas līdz pat zemei, taču nelūst.     

    Lēnāk atjaunosies melnās un citas kolonnveida priedes ar šaurām zaru žāklītēm. Kamēr kociņš izdzīs jaunos zarus, var paiet vairāki gadi.

    Pieredze: Nelūst, ja vainags veidots pareizi

    Ligita Rezgale, demonstrējumu saimniecības Mucenieki saimniece:

    Mūsu saimniecībā sniegs neko nav nolauzis. Būdams sauss, tas zarus parasti nebojā, problēmas rodas, ja sniegs ir ledains un piesalst lielās čupās. No kokiem un krūmiem to var viegli papurināt nost, taču tas jādara uzmanīgi, zarus neliecot. Pavasarī, kad būs nokusis, varēs redzēt, ko tas piespiedis pie zemes un kas jāapgriež. Tagad par to nevajag uztraukties.

    Ja augļu kokiem ir pareizi veidots vainags un nav šauri atzarošanās leņķi, tie nelūst ne no lielas ražas, ne sniega. Pašlaik visaktuālāk ir augļu kociņus sargāt no zaķiem, kas parasti vislielāko skādi nodara februāra beigās un marta sākumā, jo, sākoties pārošanās laikam, kļūst īpaši ēdelīgi. Šim nolūkam kociņus aptin ar agrotīklu vai egļu zariem.   

    Ja tas vēl nav izdarīts, kādā siltākā sausā dienā, kad temperatūra ir plusos, kociņus noteikti vajadzētu nokaļķot, lai saulē nerastos mizas plīsumi. Un vēl – salā ap augļu kokiem vajag nomīdīt sniegu, lai peles netiek pie saknēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē