• Paklājdobes no ziemzaļajiem augsnes sedzējaugiem

    Aktuāli
    Indra Ozoliņa
    24. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    6/6Augi saulainai vietai

    Augi saulainai vietai

    Neļķe. Dažādas sugas – zilganās, spalvu, dārza, meža, hibrīdās – veido 10–20 cm augstus, zilganpelēkus, ziemzaļus zālveida lapu paklājus. Zied bagātīgi jūnijā un jūlijā dažādu krāsu vienkāršiem, puspildītiem vai pildītiem, smaržīgiem ziediem. Sausumizturīgas, kad ieaugušās, patīk caurlaidīga, ar kalciju bagāta augsne. Piemērota akmeņdārziem, apmalēm, nogāzēm, grieztiem ziediem.

    Mūžzaļā ibēre Snowflake. Veido plašu, 20–25 cm augstu paklāju. Zied no maija līdz jūnijam baltiem ziediem. Ideāls variants akmeņainām sausām vietām, akmeņdārzos, apmalēs.

    Mazais mārsils. Tikai 3–5 cm augsts, plašs, gaiši vai tumši zaļš, arī pūkains klājiens. Zied 8–10 cm augstumā violetiem, sārtiem vai baltiem ziediem no jūnija līdz augustam. Ļoti pieticīgs. Stāda akmeņdārzos, nogāzēs.

    Kaukāza arābe (Alpu krese). 10–15 cm augsta. Bagātīgi zied no aprīļa līdz maijam smaržīgiem, baltiem un rozā ziediem. Iederas akmeņdārzos, apmalēs, uz mūrīšiem.

    Atvašu saulrietenis. Ļoti blīvās, zaļās olveida rozetes (nereti ar violetu vai sārtu nokrāsu) veido blīvus, zemus paklājus. Zied reti jūnijā, galvenokārt jūlijā ar neparastiem, gaļīgiem, zaļganiem ziediem. Ļoti pieticīgs, aug sausās vietās. Stāda akmeņdārzos, apmalēs, mūru spraugās.

    Hibrīdie saulrieteņi. Dažādu lielumu rozetes, dažādas krāsas, kas mainīgajā sezonu ritumā ļauj veidot interesantas kompozīcijas un paklājdobes.

    Skarainā akmeņlauzīte ‘Minutifolia’. Pati mazākā un blīvākā no skarainajām akmeņlauzītēm, tikai 5–10 cm augsta. Veido baltraibu, adatainu rozetīšu paklāju. Zied no jūlija līdz augustam baltiem ziediem. Piemērota akmeņdārziem, apmalēm.

    Jūrmalas armērija. Veido 15–20 cm augstus koši zaļus zāļveida paklājus. Zied no maija līdz jūnijam spilgti rozā ziediņiem, nereti atzied augustā un septembrī. Stāda akmeņdārzos, apmalēs, starp plāksnēm, podos.

    Deltveida obrēta. 5–10 cm augsts pelēkzaļš lapojums. Zied no maija līdz jūnijam zilganiem, violetiem, sārtiem vai baltiem ziediņiem. Ieteicama akmeņdārziem, terasēm, apmalēm.

    Aslapu floksis. Brīnišķīgs sedzējaugs nelielām platībām un nogāzēm, 10–15 cm augstumā, ar skujveida lapojumu. Šķirņu daudzveidība ļauj veidot krāsainus paklājus – baltus, gaiši, tumši un koši rozā, violetus, sārtus, zilganus, svītrainus un ar kontrastainām actiņām. Auglīgā augsnē būs vairāk lapojuma, bet mazāk ziedu. Ja trūkst gaismas, augs stīdzē un var iet bojā. Sausumizturīgs, necieš stāvošu ūdeni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē