• Paklājdobes no ziemzaļajiem augsnes sedzējaugiem

    Aktuāli
    Indra Ozoliņa
    24. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    5/6Augi pusēnainai, ēnainai vietai

    Augi pusēnainai, ēnainai vietai

    Paēnas akmeņlauzīte Aureopunctata’. Ziedi 20 cm augsti, bet lapu paklājs tikai 5–10 cm. Lapojums ziemzaļš, ādains, ar dzelteniem plankumiem. Zied balti sārtiem ziediem jūnijā un jūlijā. Ieteicama kā zemsedzēja ēnainās vietās, akmeņdārzos.

    Ārendsa akmeņlauzīte Harder Zwerg’. 10 cm augsta. Zied intensīvi karmīnsarkaniem ziediem aprīlī, maijā. Ziemzaļie dzinumiņi ir maigi, tiem var kaitēt biezi virsū uzbirušas koku lapas. To var stādīt zem skujeņiem vai attālāk no lapu koku, krūmu vainaga, to paēnā. Iederas arī dobēs pie lielākiem augiem, apmalēs.

    Eiropas kumeļpēda. 10 cm augsta, arī stipri ēnainā vietā veido skaistu apaļu un spīdīgu lapu klājienu. Ieaugas lēnām. Zied aprīlī, maijā neciliem, zaļganbrūniem zvanveida ziediem ar vieglu vaniļas smaržu. Nepatīk skāba augsne. Necieš sausumu.

    Mazā kapmirte. Izveido 12–15 cm augstu, biezu spožu lapu klājienu, ko maijā un jūnijā rotā zilu ziedu tepiķis. Ir arī šķirnes ar baltiem un violetiem ziediem, kā arī ar dzeltenu vai baltu lapu krāsojumu, kas ir bonuss. Labi jūtas zem krūmiem un kokiem. Iederēsies akmeņdārzos.

    Bergēnija. Ļoti dažādas sugas un šķirnes, 15–50 cm augstas, ar dažādu lapu formu. To lapojuma krāsa ir no sulīgi zaļas līdz tumši vīnsarkanai. Zied purpursārtiem, rožainiem vai maigi rozā, arī puspildītiem ziediem maijā, jūnijā. Stāda grupās, akmeņdārzos, apmalēs.

    Galotnes pahisandra. Veido 20 cm augstu lapu klājienu, ko maijā papildina. Ieteicams stādīt ziemciešu grupējumos, it sevišķi noēnotās vietās, kur citiem augiem nepatīk augt. Mazprasīga un sausumizturīga. Var izmantot apmalēs, podos.  

    Ēnu grīslis The Beatles’. 12 cm augsts, ar kamolveida lapojumu. Zied no maija līdz jūlijam neuzkrītošiem, sarkanbrūniem ziediem. Piemērots stādīšanai grupās, apmalēs.

    Sniegbaltā zemzālīte Lucins’. 30–40 cm augsta, tumšzaļa ar baltām skropstām gar lapu malām, ziemzaļa. Zied 50–70 cm augstumā baltiem ziediem maijā, jūnijā. Iederēsies grupās, akmeņdārzos.

    Trīskāršā valdšteinija. Izturīgs, spīdīgs, ādains, zemenēm līdzīgu lapu paklājs 10 cm augstumā. Zied zeltdzelteniem ziediem maijā, jūnijā. Piemērota stādīšanai grupās.

    Verija tiarella. Lapojums gaiši zaļš, 10–15 cm augsts, ziedi 20­–30 cm augstumā. Pavasarī un rudenī iekrāsojas sarkanīga. Zied maijā, jūnijā ar baltiem, aromātiskiem ziediem. Augs irdenā, trūdvielām bagātā, mitrā, arī skābā augsnē, kas ziemā nav slapja. Ieteicama akmeņdārziem, stādīšanai grupās, apmalēs, konteineros.  

    Ņem vērā!

    Atsevišķi augi ar stingrām lapām, piemēram, Eiropas kumeļpēda, mazā kapmirte, bergēnija, pahisandra, paēnas akmeņlauzīte, valdšteinija, neļaunosies, ka tiem virsū sabirst koku lapas, bet citi, piemēram, Ārendsa akmeņlauzīte, arābes, neļķes, mārsili, zem smagas lapu segas var izsust.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē