• Paklājdobes no ziemzaļajiem augsnes sedzējaugiem

    Aktuāli
    Indra Ozoliņa
    24. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    4/6Kas patīk paklājaugiem?

    Kas patīk paklājaugiem?

    Stādot sedzējaugus, augsni sagatavo apmēram 20 cm dziļumā. Tie nav sevišķi prasīgi, it īpaši saules mīlētāji. Ēnas augiem vairāk patiks trūdvielām bagāta, mitrāka zeme. Saulainām vietām piemērotie sausumizturīgie augi samierināsies arī ar nabadzīgāku augsni. 

    Aplami ir domāt, ka, iestādot dobēs sedzējaugus, tās nebūs jāravē. Vispirms zeme jāatbrīvo no gārsu, vārpatu, ušņu, pieneņu un citu daudzgadīgo nezāļu saknēm, jo tās zaļajam paklājam sprauksies cauri. Pēc iestādīšanas, lai mazinātu nezāļu dīgšanu, uzklāj kūdru vai mizu mulču.  

    Sedzējaugi labi iztur salu.

    Taču, ja augsne nesasalst un uz tiem sablīvējas bieza sniega kārta, augi var izsust vai veidot sniega pelējumu. Tas raksturīgi aslapu flokšiem un neļķēm. Pret sniega pelējumu rudenī profilaktiski var lietot trihodermīnu, bet agri pavasarī augus viegli uzbužina ar roku vai pirkstveida grābeklīti, lai tie ātrāk dabū gaisu un nesmok. Februārī un martā šie augi būs pateicīgi par egļu zariem pret saules apdegumu.  

    Esmu novērojusi, ka dažiem ziemzaļajiem sedzējaugiem, piemēram, pahisandrām un bergēnijām, pavasarī mostoties, lapas izskatās mazliet nogurušas, bet, atkūstot augsnei, uzlabojas barības vielu un ūdens aprite, augs atmostas un kļūst stingrāks.

    Kamēr zeme pavasarī vēl mitra, augus ieteicams pabarot ar slāpekli jeb amonija salpetri vai pavasara mēslojumu, lai rodas spēks, un vēl pēc 2–3 nedēļām lietot komplekso mēslojumu. Mēslojuma graudiņi noteikti nedrīkst palikt uz lapām vai lapu žāklītēm pie stublāja, citādi tās apdegs. Ja nevar iekaisīt starp lapām un dzinumiem, tie jānoskalo ar ūdeni.

    Zaļajiem zemsedzes augiem nav nepieciešama īpaša kopšana. Tomēr jāraugās, lai paklājā neieaug nezāles, jāparegulē jauno dzinumu augšanas virziens, ja nepieciešams, tos saīsina. Izgriež bojātās augu daļas. Hibrīdajām obrētām pēc ziedēšanas ieteicams saīsināt dzinumus 3–5 cm garumā, lai tās augtu skaistos, blīvos pudurīšos, pēc ziedēšanas neizgultos un veidotu glītu paklāju.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē