• Pagaršo – pienenes ir ļoti garšīgs un veselīgs augs!

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Koši dzeltenās pieneņu pļavas pavasarī parasti izpelnās divējādas emocijas: vieni jūsmo par skaistumu, otri sūrojas par nenovēršamajām pūkām. Taisnība ir abiem. Taču ir arī trešais aspekts, kas, iespējams, joprojām tiek novērtēts gaužām zemu, proti, pienenes ir ļoti garšīgs un veselīgs augs.

    Papētot vēsturiskos avotus, izrādās, ka pienenes vērtība atzīta jau senos laikos. 11. gadsimtā arābu ārsti izmantojuši ziedus un saknes – gan pret pavasara nogurumu, gan pret aknu kaitēm. Eiropieši par pienenēm ieinteresējušies viduslaiku beigās: tagad pienenes tiek bez žēlastības izravētas no dobēm, bet 16. gadsimtā tās stādīja klosteru un augstmaņu dārzos, lai izmantotu pret reimatismu un kaulu sāpēm, aknu un nieru vainām.

    Mūsdienās zinātnieki apstiprinājuši, ka pienenēs slēpjas arī vielas ar antibiotisku iedarbību, tām piemīt spēja pazemināt asinsspiedienu. Tās satur gan magniju, dzelzi, kāliju, kalciju un nātriju, gan arī A vitamīnu un var kalpot kā lielisks svaigs un veselīgs papildinājums ēdieniem. Izmanto pieneņu ražu savā labā!

    7 padomi par pieneņu lietošanu uzturā:

    1. Ieteicams izmantot jaunas, svaigas lapiņas, jo vecākām un lielākām mēdz būt rūgta piegarša, turklāt tās ir sīkstākas.
    2. Lai tiktu vaļā no rūgtuma, pieneņu lapas uz brīdi iemērc sālsūdenī. Zinātāji gan saka, ka labāk, lai lapiņas ir rūgtas, jo tad tās ir veselīgākas.
    3. Jo lielākas un vecākas lapiņas, jo smalkāk tās jāsagriež.
    4. Pieneņu lapiņas labi iederas salātos, it sevišķi tādos, kam pievienotas arī vārītas olas.
    5. No pieneņu ziedpumpuriem var pagatavot čatniju vai tā dēvētos viltotos kaperus.
    6. Ziedus var izmantot, lai pagatavotu pieneņu medu (kas gan patiesībā ir sīrups), želeju, liķieri.
    7. No saknēm agrāk gatavoja kafijai līdzīgu dzērienu, un tagad šī tradīcija atkal atdzimst.

     

    No zieda līdz saknēm:

    Sēklas
    Ēst var arī pieneņu sēklas – tās ir garšīgas un izmantojamas kā piedeva dažādiem ēdieniem. Jāsagaida, līdz pienenes ziediņš aizvērsies, – tad, kad tas ir jau izkaltis saulē un metas pūkas, ievāc sēklas.

    Ziedi
    Pieneņu ziedos labuma ir vismazāk, tomēr, interesanti pagatavoti, tie būs garšīgi. Ziediem, tāpat kā citām auga daļām, piemīt rūgtena garša, tāpēc parasti pirms gatavošanas tos aplej ar ūdeni un nedaudz notur. No pieneņu ziediem var vārīt lielisku nektāru vai, kā tautā sauc, pieneņu ziedu medu.

    Pumpuri
    Pieneņu pumpuri ir labi ēstgribas stimulētāji. Lai arī pumpuros ir mazāk ārstniecisko vielu nekā tikko izdīgušās lapu rozetēs, pumpurus var, piemēram, marinēt un kā lielisku piedevu pievienot gaļas ēdieniem.


    Lapas
    Senāk tikai pieneņu sakne tika uzskatīta par drogu, taču tagad šādu statusi ir ieguvuši arī pieneņu laksti. Lapiņas var ievākt, kaltēt, sajaukt ar citām drogām, lai tējai piešķirtu rūgtenu akcentu un vēl vienu veselīgu komponentu.


    Svaigām lapām piemīt vielmaiņu regulējoša darbība, tās noteikti var izmantot salātos. Maijā lapas jau ir samērā rūgtas, taču joprojām ēdamas, tikai tās pirms lietošanas vajadzētu pusstundu pamērcēt sālsūdenī vai vieglā etiķa ūdenī, lai noņemtu rūgtumu. Kopā ar dārza salātiem, lokiem un skābenēm pieneņu lapas garšos gluži labi. Šādi tās var izmantot visu sezonu, kamēr vien lapas ir zaļas.
     

    Sakne
    Pieneņu saknes jāizrok tad, kad lapiņas vēl ir pavisam nelielas – vislabāk to darīt agrā pavasarī.
    Izraktas saknes vislabāk izkaltēt, samalt pulverī un nelielās devās pievienot ēdienam. No saknes var gatavot arī dziedniecisku tēju vai uzlējumu.

    Pagatavo!

    Pieneņu nektārs

    Pieneņu nektārs

    Ziedēšanas laikā savāc kādus 300 pieneņu ziedu kausiņus, pārlej ar vienu litru verdoša ūdens un atstāj uz nakti. Tad ziedus nokāš un šķidrumu vāra aptuveni stundu, pievienojot vienu kilogramu cukura, bet nedaudz vēlāk – citrona sulu vai glāzi ābolu sulas. Sulas skābums labi sajaucas ar pieneņu rūgtenumu, veidojot patīkamu garšu kokteili. Nektāru salej burciņās, atdzesē un – gatavs lietošanai!

    vai

    • 3 saujas pieneņu ziedu
    • 750 ml ūdens
    • 750 g cukura
    • 10 g citronskābes

    Pirms vārīšanas pieneņu ziedus izber plānā kārtā uz audekla vai papīra, lai izlien laukā kukainīši, ja tādi tur ir. Tad katlā uzvāra ūdeni kopā ar ziediem un atstāj, lai apmēram 25 minūtes ievelkas. Izkāš caur marlīti un rūpīgi izspiež. Pievieno citronskābi un cukuru, vēlreiz uzvāra un uz lēnas uguns turpina vārīt apmēram stundu. Karstu pilda mazās pudelītēs. Labi garšo kā piedeva limonādei, šampanieša kokteiļiem, pankūkām, krēmiem un citiem saldajiem ēdieniem.

     

    Marinēti pieneņu pumpuri

    Marinēti pieneņu pumpuri

    Savāc aptuveni 500 gramus pumpuru. Pagatavo marinādi: vienam litram 6% etiķa šķīduma pievieno 50 gramus cukura, 50 gramus sāls, pāris lauru lapu, melnos piparus un maisījumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Katliņā ieber pumpurus, pārlej ar marinādi, pavāra 5–10 minūtes un ļauj atdzist. Izmanto kā piedevu gaļas ēdieniem. Līdzīgi pumpurus var arī konservēt, ievērojot tradicionālos konservēšanas noteikumus – pasterizēšana un metāla vāciņi.

     

    Salāti ar pieneņu lapām.

    Salāti ar pieneņu lapām

    Pieneņu lapas nomazgā, mazliet pamērcē vieglā sālsūdenī, lai noņemtu rūgtumu. Pievieno avokado, vārītu olu, ķirštomātiņus, sieru, ja vēlas, var piegriezt vārītu kartupeli.

    Sāli un piparus pievieno pēc gaumes, pārlej ar olīveļļu, pārkaisa ciedru riekstus vai grauzdētus zemesriekstus.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē