• Padomi tomātu audzēšanai bez siltumnīcas

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    13. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    5/93 iesācēja jautājumi ekspertei

    3 iesācēja jautājumi ekspertei

    1. Cik ilgi lauka tomātus var stādīt?
      Austra Zaļuma novērojusi, ka parasti var stādīt jau maija vidū, beigās, tikai jāvēro laikapstākļi – ja gaidāmas salnas, tomāti jāpiesedz. Savukārt jūnija pirmā puse ir tas laiks, kad tomātiem jābūt iestādītiem, citādi var nepaspēt noražot: «Ja stāda vēl vēlāk, jāsameklē ļoti saulaina vieta un, iespējams, tomātu stādījumi jāpārsedz ar plēves tunelīti.»
    2. Kā sagatavot un ielabot augsni?
      Laukā tomātus var stādīt, kad zeme iesilusi līdz 16 grādiem. Ja laiks ir pavēss, sākumā stādus ieteicams pārklāt ar agrotīklu. «Tomātiem patīk auglīga zeme, vajag, lai tā būtu irdena, tāpēc nekaitēs, ja iejauks arī kūdru. Tāpat var ielabot augsni arī ar kompostu, var likt kūtsmēslus – protams, tikai tad, ja ir jau satrūdējuši.»
      Savās lauka tomātu dobēs tomātu audzētāja izmanto arī mūsu pašu Bioefekta mēslojumus Trihodermīnu, Biomiksu – tie labi sagatavo augsni, pie viena padarot zemi irdenāku. Vēl viņa novērojusi, ka lauka tomātiem patīk zemē ieraktas reņģes: «Tomēr ar svaigām reņģēm var būt problēmas – tās var izkārpīt kaķi vai suņi, tāpēc kā drošāku līdzekli esmu atklājusi zivju miltus (var nopirkt dārzkopības un sēklu veikalos) – vienu ēdamkaroti ieber stādāmajā bedrītē, iemaisot augsnē. Tad tomātiem ir pavisam cits skats – skaistas, zaļas lapas, stingri stublāji, spēcīgāks augums. Ražīgumu gan tas neietekmē, vismaz ne izteikti.»
    3. Vai vajag izlauzt pazarītes?
      Runā, ka lauka tomātiem nevajagot izlauzt pazarītes jeb paduses – mazos dzinumus, kas nāk laukā savienošanās vietās starp tomāta stumbru un zariem. Austra Zaļuma saka – jā un nē. «Pašā sākumā es nelauzu ārā nevienu pazarīti, un secinājums – tomātu bija daudz, bet augļi mazāki. Nākamos gadus jau sāku dažiem stādiem pazarītes palauzīt, tad augļi bija lielāki. Es vienmēr izmēģinu dažādi – vienam krūmam izlaužu, otram ne – un tad skatos: ne visiem tas nāk par labu, bet ir, kam nāk! Iesaku visiem eksperimentēt pašiem, tad arī atradīsiet labākās šķirnes un audzēšanas piegājienu.»

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē