• Pabaro dēstus ar gaismu!

    Dārzs
    Elīna Kondrāte
    17. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Lai no dēsta izaugtu brangs stāds, svarīga ir gaisma. Ja tās trūkst, alternatīva ir mākslīgais apgaismojums. Bet – kad ir vērts to izmantot? KONSULTĒ Māris Narvils, Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā, un Vija Rožukalne, Jāņa Aldermaņa dārzniecības vadītāja

    Ja dārzeņu vai puķu dēstus neplāno pārstādīt apsildāmā siltumnīcā, nav sevišķi lietderīgi izmantot mākslīgo apgaismojumu, jo martā un aprīlī, kad sākas stādu audzēšana piemājas dārziem, dabiskais apgaismojums jau ir pietiekams. Tomēr eksperimentēt nav aizliegts – visi augi būs pateicīgi par papildu gaismu.

    Cik daudz gaismas dēstiem vajag?

    No gaismas trūkuma sevišķi cieš jaunie augi un sējumi. Dīgsti stiepjas pretī gaismai, taču, ja tās trūkst, izstīdz un pat aiziet bojā, jaunās lapas veidojas bālas un sīkas.

    Lai augi saņemtu vairāk gaismas, dēstus ieteicams audzēt uz dienvidu puses palodzes.

    Ja dēstus pārstādīšanai apsildāmā siltumnīcā audzē jau janvārī vai februārī, pirmās dienas mākslīgais apgaismojums būs nepieciešams 14 līdz 18 stundu diennaktī. Pamazām tā ilgums saruks, un marta vidū tās būs vairs tikai četras līdz sešas stundas diennaktī. Šādā režīmā, īpaši, ja diena ir apmākusies, vari papildus gaismot arī marta sējumus.

    Īpaši gaisma patiks paprikai un puķēm

    Papildu gaismu īpaši novērtēs gan dekoratīvo puķu, gan lēnāk augošu dārzeņu dēsti: tomāti, paprikas, baklažāni un asie pipari. Arī tad, ja dēstus sāksi audzēt tikai martā, papildu apgaismojums nelielā daudzumā tiem par sliktu nenāks.

    Savukārt, ja plāno audzēt gurķu vai kabaču dēstus, ko vēlāk pārstādīsi dobē, nav nepieciešams tos sēt ziemā un papildus gaismot, jo tad dēsti būs jau izauguši un gatavi pārstādīšanai, bet laikapstākļi to vēl neļaus. Papildu apgaismojums būs labs palīgs, ja ziemas sezonā vēlies uz palodzes izaudzēt garšaugus, piemēram, lokus, dilles, baziliku, timiānu, rozmarīnu un citus.

    Nodrošini pareizo gaismas spektru!

    Izvēloties apgaismojumu, svarīgākais ir nevis lampas siltums, bet tieši gaismas viļņa garums un spektrs, ko var nodrošināt tikai speciālās augu lampas. Tās ietver gan sarkanās un oranžās gaismas diapazonu, kas piegādā augam fotosintēzei nepieciešamo enerģiju un ietekmē attīstības ātrumu, gan arī violeto un zilo gaismu, kas nodrošina, lai augi neizstīdz.

    Turklāt pareizās gaismas ultravioleto staru ietekmē notiek pilnvērtīga vitamīnu un olbaltumvielu sintēze, tiek veicināts augšanas un ziedēšanas ātrums.

    Baltā gaisma, ko izmantojam telpu apgaismošanai, dēstu attīstībai nav svarīga. arī luminiscējošās jeb tā sauktās dienasgaismas lampas nebūs piemērotākais variants, gan raugoties no elektrības patēriņa viedokļa, gan gaismas spektra ziņā – to aukstā gaisma nepalielina temperatūru un nevar apdedzināt jaunos augus, taču sarkanā gaisma, ko šī lampa izstaro, ir pārāk vāja.

    Kā izvēlēties augu lampas?

    Profesionālajā dārzkopībā parasti izmanto nātrija lampas, bet amatierim tās ir par lielu un neekonomisku. Pēdējos gados dažādu izmēru, jaudu un spīdēšanas ilguma augu mākslīgā apgaismojuma piedāvājums veikalos ir audzis, un jebkurš varēs atrast ko piemērotu. Cenu amplitūda ir plaša – vidēji no 20 līdz pāris simtiem eiro.

    Cik daudz naudas investēt, tas atkarīgs no dēstu audzēšanas plānu nopietnības. Par ekonomiskāko būtu uzskatāms LED apgaismojums. Jāatceras gan, ka, lietojot mājas apstākļos, šo lampu jaudai jābūt ne mazākai par 70 vatiem (W) uz vienu kvadrātmetru un attālumam līdz augam – no 20 līdz 50 centimetriem.

    Salīdzinot ar kvēlspuldzi, LED apgaismojums ir jaudīgāks, kā arī vidēji par 75% ekonomiskāks. Parasti LED lampām ir no 10 līdz 25 W. Un viegli varam izrēķināt elektrības patēriņu – ja izmanto 25 W lampu, kas spīd 10 stundas diennaktī, tiks patērēti vien 2,5 kilovati elektrības. Savukārt, no kvalitātes viedokļa raugoties, drošāk ir izvēlēties pazīstamu zīmolu ražotus gaismekļus.

    Neapjūc terminos!

    Katrai augu kultūrai ir atšķirīgas prasības pēc apgaismojuma. Piemēram, eiforbijām, verbēnām, petūnijām un lobulārijām (alisītēm) nepieciešams 60 000 luksu (lx) apgaismojums, lobēlijas, portulakas un torēnijas vislabprātāk augs 50 000 lx gaismā, savukārt balzamīņu veiksmīgu augšanu nodrošinās 40 000 lx.

    Nereti uz lampām norādītie fotometrijas termini varētu radīt neizpratni. Parasti LED lampām norāda gaismas plūsmu, ko mēra lūmenos (lm), vai arī jaudu vatos, džoulos vai mikromolos. Atceries, ka 100 W kvēlspuldzei atbilst 12–15 W LED lampa, un gaismas plūsma attiecīgi būs 1300 lm. Tāpēc, lai varētu aprēķināt nepieciešamo apgaismojuma jaudu un pēcāk pielāgot katra auga vajadzībām, vērtīgi būtu zināt šādu formulu:

    Ф = E x S

    Ф – gaismas plūsma lūmenos

    E – apgaismojums luksos

    S – laukums kvadrātmetros

    Kāpēc nav ieteicams izmantot kvēlspuldzes?

    Šo spuldžu gaismas spektrs dēstu augšanu nepaātrina, bet sakarsušās lampas siltums veicina augu izstīdzēšanu. Turklāt, ja to novieto tuvāk par 20 centimetriem, augs var apdegt. Ar mākslīgo apgaismojumu nedrīkst pārcensties, jo arī augiem vajag atpūsties un uzņemt enerģiju augšanai!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē