• Oktobra darbi puķu dārzā

    Darbi oktobrī
    Marija Semerova
    4. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Oktobrī turpini apkopt puķudobes! Rudenī paveiktie darbi puķudobēs atvieglos rūpes par tām pavasarī, norāda Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste.

    Darbi puķu dārzā oktobrī:

    • Ja laikapstākļi ļauj un septembrī nepaspēji, nogriez noziedējušos ziedkātus, aizvāc nobrūnējušās lapas pīpenēm, dienziedēm, peonijām, krastkaņepēm, ozolītēm, dekoratīvajiem pelašķiem, astilbēm un hostām. Dekoratīvās graudzāles, tiarellas, heihēras un heiherellas atstāj. Tās piešķirs dārzam dzīvību un rudenīgi pelēcīgajām dienām krāsainību. Tāpat atstāj un nenogriez lapas divgadīgajām puķēm. Kuplās lapu rozetes piesegs auga sakņu sistēmu un pasargās no izsalšanas.
    • Nezāles nesnauž! Tās turpina augt, tikai lēnāk. Ravē un rušini! Rudenī paveiktie darbi puķudobēs atvieglos rūpes par tām pavasarī. Sakoptas un apčubinātas puķudobes radīs kārtību dārzā un mieru tavā sirdī.
    • Ja oktobra salnas dālijām nokodušas ziedus un lapas, nesteidzies nogriezt stublājus un norakt gumus. Ļauj dāliju gumiem nobriest, uzkrāt barības vielas un sagatavoties ziemošanai telpās. Arī pēkšņi uzkritušais sniegs nenodarīs gumiem neko ļaunu.
    • Ja laiks ir sauss, silts un saulains, saprotu tavu vēlmi dāliju norakšanu atlikt, ļaujot tām ziedēt. Tomēr, tuvojoties mēneša beigām, ziedošos dāliju stublājus nogriez, atstājot tik garus kātus, lai ir ērti saņemt rokā. Būs parocīgāk norakt. Starp stublāju nogriešanu un gumu norakšanu ieturi vismaz vienas nedēļas pauzi. Augsni no izraktajiem gumiem nopurini, viegli uzsitot pa stublāja sānu ar lāpstu, un noliec saulē apžūt. Ja iespējams, apžāvē gumus saulē vairākas dienas pēc kārtas. Saule ir vislabākais dakteris pret puvēm. Tikai uzmani gumus no nakts salnām. Uz nakti tos apsedz vai ienes telpā. Pirms novieto glabātavā, atstātos stublāju galus nogriez līdz vietai, kur beidzas dobā daļa. Atlikusī daļa ir pārkoksnējusies un jāatstāj pie guma. Katram ir sava ierasta metode dāliju gumu glabāšanā. Apjautājies, kā to dara paziņas, un izvēlies sev ērtāko paņēmienu. Ja tev svarīgs šķirnes nosaukums, krāsa un zieda forma, neaizmirsti pielikt etiķetes ar uzrakstiem. Vislabāk noderēs etiķete ar pagaru drāti, ko aptin ap gumiem un sakņu kakliņu.
    • Oktobra otrajā pusē, tuvāk mēneša beigām, stādi tulpes, dekoratīvos sīpolus, hiacintes, kamasijas. Sīpolus stādi 2–3 sīpolu dziļumā. Iestādītos sīpolus nomēslo ar rudens mēslojumu (ar mazāku slāpekļa (N) daudzumu), 20–30 g/m², izkaisipa augsnes virskārtu un viegli ierušini ar grābekli.
    • Ja vien augsne nav sasalusi, droši vari stādīt peonijas. Izroc bedri pusotras lāpstas dziļumā un pietiekami platu, lai ērti var ievietot peonijas sakni. Bedres dibenā ieliec kūtsmēslus, tikai ne svaigus. Uzber nedaudz augsnes un tad ievieto peonijas sakni. Noderēs arī labs lapu komposts. Peonijas pumpuriem jāatrodas vismaz trīs pirkstu platumā zem augsnes. Augsni ap sakni viegli piemin ar kāju. Ja tā ir sausa, salaisti.
    • Jebkuram augam, lai tas veiksmīgi pārziemotu, jāuzņem pietiekami daudz ūdens.

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē