• Oktobra darbi augļu un ogu dārzā

    Dārzs
    Valentīna Pole
    5. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kas augļu un ogu dārzu mīļotājiem izdarāms oktobrī? Konsultē Valentīna Pole, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Dārzkopības institūta pētniece.
    • Ja vien augsne sagatavota un ir pietiekams mitrums, rudenī var stādīt gandrīz visus augļu kokus – ar nosacījumu, ka vismaz divas nedēļas vēl pieturas silts laiks, lai augi paspētu ieaugt. Agrāk ieteica jaunos kociņus pierakt. Manuprāt, tam nav lielas nozīmes. Var stādīt uzreiz pastāvīgā vietā, stumbriņu apsaitēt un augsni nomulčēt. Saknes un stumbru pasargā arī skujas, ko aptin stumbriņam apkārt un uzklāj sakņu zonā. Avenēm, krūmmellenēm skujas var salikt starp dzinumiem, veidojot ir kā kaudzīti.
    • Apsegšana un piesegšana jāveic tad, kad gaisa temperatūra jau nokritusies zem nulle grādiem.
    • Ja dārzā savairojušās ūdensžurkas, tad izraktajā stādāmbedrē izveido tādu kā bļodu vai ligzdu no sieta, galus atstājot nedaudz virs augsnes. Protams, ar laiku saknes izaugs sietam cauri, taču žurkas nespēs apgrauzt tās līdz stumbram.
    • Rudenī iesaku iegādāties kailsakņu stādus, tad augiem jau iestājies miera periods, un tos droši var transportēt. Kailsakņu stādi parasti ir kvalitatīvāki, spēcīgi, ar labi attīstītu sakņu sistēmu. Tiem redzama visa sakne, un nav šaubu, ka tā nav bijusi apgriezta. Tikai atceries: tiklīdz stādu pārved mājās, tas tūlīt jāiestāda vai jāievieto mitrā augsnē pagaidu vietā. Neatstāj to pieslietu pie šķūņa, arī tikai līdz rītam ne! 
    • Rudenī neiesaku stādīt vienīgi vīnogas!
    • Upenes, jāņogas un ērkšķogas stādi vismaz par 10 cm dziļāk, nekā tās augušas stādaudzētavā. Tikai šādi iestādot, krūmam veidosies jaunie dzinumi. Ja iestādīsi seklāk, krūms tā arī saglabās tikai tos nedaudzos no zemes izaugušos dzinumus, kas vairāk vai mazāk zarosies un ātri novecos. Ja krūms par seklu iestādīts pirms 1–3 gadiem, tādu vēl var izrakt un pārstādīt dziļāk. Šis darbiņš darāms, kad nobirušas lapas – aptuveni oktobra vidū. Rēķinies, ka īss mūžs būs arī augststumbra ogu krūmiem. 
    • Aktīvi tiek tirgotas no ārzemēm ievestās šķirnes… Īpaši vilina dārzu lielveikalos kociņi ar skaistām, krāsainām fotogrāfijām komplektā. Skatoties uz šīm bildēm, uzreiz atpazīstam garšīgos un veikalu plauktos biežāk sastopamos zaļos ābolus ‘Granny Smith’, skaisti rozā ‘Braeburn, tāpat skaisto ‘Pink Lady’ vai ‘Fuji. Roka pati pasniedzas pretim stādam, bet atceries, ka augļi šīm šķirnēm ienāksies tikai ļoti garos un siltos rudeņos, piemēram, kad pēc silta oktobra sekos līdzīgs novembris, bez sala. Parastos Latvijas klimatiskajos apstākļus šīs šķirnes nepaspēs nogatavoties, būs negaršīgas, bezkrāsainas un liks vilties. Savukārt Igaunijā radīta un audzētāja aprakstā minēta kā rudens šķirne, pie mums ienāksies agrāk un vairāk būs kā vasaras šķirne.
    • Oktobrī vēl vāc vēlo šķirņu ābolus un bumbierus. Glabāšanai liec tikai nebojātus, nesasistus augļus. Ja gribi uzglabāt arī jau nobirušos augļus, tie jāievieto citā kastē. Jo tikai sākumā šķiet, ka nekas tiem nenotiks… Tomēr ābols krītot ir sasitis sānus, un ātri vien tajā vietā radīsies iespiedums.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē