• Novembrī darāmie darbi puķu dārzā

    Sīpolpuķes
    Marija Semerova
    1. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Silts un garš rudens ļauj bez īpašas steigas paveikt to, kam varbūt pietrūka laika rudens sākumā, – aizvākt vecos lakstus un noziedējušos ziedkātus no ziemciešu dobēm, uzrakt brīvās vietas. Ko un kā paveikt, iesaka Marija Semerova, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas vadošā speciāliste.

    Veicamie darbi novembrī:

    • Ja tavi rožu stādi slimoja ar lapu plankumainībām, tad rožu dzinumus atlapo, kā arī ap un zem rožu krūmiem rūpīgi no augsnes virskārtas nolasi visas nobirušās slimās lapas. Ja lapas ir veselas – zaļas un spožas – vari atstāt līdz pavasarim, kad nākamā gada aprīlī rožu krūmi būs jāapgriež.
    • Ja tavās rokās nonāk kāds tulpju sīpols, krokuss, dekoratīvais sīpols vai sīpolīriss, nekavējies iestādīt. Augsni uzroc un iestrādā tajā kompleksos minerālmēslus (30–50 g/m²). Ja laiks ir sauss, augsni salaisti. Lai sīpolam izveidotos laba sakņu sistēma, nepieciešama pietiekami mitra augsne. Vieglā, smilšainā augsnē stādi dziļāk, smagākā – seklāk. Ja vēlies savās puķudobēs veidot ko īpašu košam pavasara priekam, izvieto sīpolus glītā rakstā. Stādi tikai veselus un skaistus sīpolus. Mehāniski bojātos vai slimību skartos sadedzini.
    • Noziedējušās krizantēmas jau izveidojušas jaunos dzinumus nākamajam gadam, kas noderēs spraudeņu ņemšanai pavasarī. Pārbaudi vai augsne ir pietiekami mitra un, ja vajag, salaisti, bet nepārcenšoties. Ja novembra beigās piesalst, piesedz ar sausu kūdru. Ja baidies, ka var izsalt, izroc un saliec kastēs. Novieto pietiekami vēsā vietā, kur temperatūra nenoslīd zem nulles. Ziemā ik pa laikam pārbaudi augus un augsni. 
    • Ja laiks ir pietiekami silts, stikla un plēves siltumnīcās uzzied vēlās krizantēmas. Stikla siltumnīcās gaiss ir sausāks, tāpēc ziedi tik ātri nebrūnē un nepūst. Plēves siltumnīcās mitrums veicina puvju attīstību. Seko laika prognozei. Ja naktī temperatūra noslīd pāris grādu zem nulles, satraukumam nav pamata. Uz nakti ziediem uzklāj papīru (avīzes) un pāri pārklāj agrotīklu vismaz divās kārtās. No rīta noņem. Ja naktī sola jau krietnākus mīnusus, ziedkātus nolauz, ienes vēsās iekštelpās un saliec ūdenī. Ziedi pamazām atvērsies. Neaizmirsti atlapot. Vecās, brūnās un slimību skartās lapas sadedzini.Neliec kompostā slimību skartu augu atliekas.
    • Istabas augiem pakāpeniski sākas miera periods. Regulāri apskati lapu apakšpuses un dzinumu galus. Novieto podus gaišākās vietās, jo dienas kļūst arvien īsākas, bet izvairies novietot tos tuvu apkures radiatoriem. Nepārcenties ar laistīšanu un mēslošanu. Izvēlies mēslojumu ar mazāku slāpekļa saturu, piemērotu ziedošiem vai lapainiem augiem.
    • Pārbaudi noraktos dāliju gumus un gladiolu sīpolus. Ja kāds dāliju gums sācis pūt, to izgriez. Ja puve bojājusi tikai guma galu, nogriez to kopā ar vismaz 1 centimetru nebojātās daļas. Nogriezto vietu apstrādā ar ogli. Gladiolu sīpolu glabāšanai piemērotākā temperatūra ir plus 5 grādi. Tādā pasargāsi sīpolus no tripša bojājumiem.
    • Iztīri ievāktās sēklas! Vislabāk glabā tās papīra tūtiņās. Neaizmirsti uzrakstīt nosaukumus. Tad pavasarī nebūs negaidītu pārsteigumu, ka sadīgušais neatbilst uzrakstītajam.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē