• Novembī parūpējies par kokiem un krūmiem

    Darbi novembrī
    Aiva Bojāre
    8. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dārzā ir iestājies klusums, bet kokus jāpasargā no dzīvniekiem, kā arī, skatoties pēc laikapstākļiem, jāpiesedz atsevišķu koku un krūmu saknes. Konsultē Aiva Bojāre, Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadošā speciāliste.
    • Savāc nobirušās koku lapas, kur tās traucē. Lapas var kompostēt, veidojot lapu trūdzemi, ar tām var mulčēt augsni ap kokiem un krūmiem, tikai nevajag klāt biezu lapu slāni. Sausas lapas var izmantot kā piesegšanas materiālu salīgākiem augiem. Tikai nedrīkst izmantot lapas, uz kurām manītas sēņu slimības, piemēram, miltrasas, plankumainība un citas.
    • Ja dekoratīvie koki un krūmi stādīti atklātās, neiežogotās vietās un tuvumā ir mežs, zvēri var būt regulāri viesi dārzā. Visbiežāk dzīvnieki bojā jaunus kokus un krūmus, kuriem ir plānāka un maigāka miza. Vecākiem kokiem un krūmiem zvēri varbūt nokniebs kādu nolīkušu zaru, bet mizu vairs negrauzīs.
    • Ir daudz dažādu materiālu stumbru aizsardzībai. Galvenais, lai izvēlētais materiāls būtu ūdens un gaisa caurlaidīgs. Kociņus var aptīt ar egļu vai priežu zariem, salmiem, var izmantot agroplēvi, maisaudumu, pat vecas drēbes, arī papīru, tai skaitā avīzes, ne pārāk biezu kartonu. Ap stumbriem var aplikt plastmasas vai metāla stiepļu pinuma sētiņas. Aptinumu veido vismaz līdz 1–1,5 m augstumam. Ja kociņš ir zemu zarots, aptin arī lielākos skeletzarus. Jaunus krūmus, sevišķi tādus, kas ļoti garšo meža zvēriem, piemēram, slotzarus, spārnainos segliņus un citus, vislabāk ierobežot ar plastmasas vai metāla sētiņu – ap krūmu vai krūmu grupu iedzen stabiņus un pie tiem piestiprina iežogojumu.
    • Kad sāk sasalt zemes virskārta, jāpiesedz sala jutīgi augi.  Agrāk to nav ieteicams darīt, jo zem pieseguma, piemēram, zem mulčas kārtas, kas uzklāta, lai neizsaltu augu sakņu sistēma, var ieviesties peles, kas mēdz apgrauzt mizu un veicināt augu bojāeju. Siltā laikā biezs piesegums var būt par iemeslu arī augu izsušanai, tādēļ, iestājoties ilgstošiem atkušņiem, piesegumu labāk noņemt.
    • Sakņu piesegšanai var izmantot sausu kūdru, skaidas, sausas lapas, salmus. Mūžzaļajiem kokaugiem labāk izmantot egļu zarus, salmus vai niedres. Lapu kokus un krūmus var ietīt agroplēvē vai papīrā. Kuplākus augus pirms ietīšanas uzmanīgi apsien ar auklu, šādi samazinot vainaga apjomu, līdz ar to ietīšana būs vieglāka.
    • Daudzus iecienītus dekoratīvos kokaugus, piemēram, magnolijas, sniegpārsliņu kokus, burvjulazdas, vēdekļa kļavas, piesedz tikai, kamēr tie ir mazi. Vēlāk, augiem sasniedzot 1,5 m augstumu, piesegšana vairs nav vajadzīga.
    • Pirms uzsnidzis sniegs, parūpējies par skujkoku kolonnveida formām ar daudzām galotnēm. Lai augiem netiktu deformēti vainagi, zarus ar auklu pietin tuvāk stumbram.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē