• Vai mājas renovācijas dēļ nāksies zaudēt stikloto lodžiju?

    Zelta padomi
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    26. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dzīvoju privatizētā dzīvoklī ar lodžiju, kuru pirms 29 gadiem iestikloju. Tagad mājā notiek renovācija, un izrādās, ka lodžija iestiklota nelikumīgi. Gribu zināt, vai man ir iespēja saglabāt lodžijas stiklojumu. Kas šādā gadījumā jādara?

    Ja šobrīd tiek īstenota būvniecības iecere (ēkas atjaunošana vai vienkāršota fasādes atjaunošana), kurā ir paredzēta fasādes atjaunošana (piemēram, ārsienu siltināšana, lodžijas aizstiklošana), kam piekrituši daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas īpašnieki, tad lodžijas aizstiklojums būs tāds, kā saskaņots šajā būvniecības iecerē.

    Lūk, vēl papildu informācija par daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas lodžijas aizstiklošanu:

    Ēku būvnoteikumi paredz, ka ēkas fasādes apdares atjaunošana, visu logu nomaiņa, fasādes siltināšana, jumta siltināšana, jumta ieseguma nomaiņa, pagraba siltināšana vai lodžiju aizstiklošana, nemainot ārsienu izvietojumu, ir vienkāršota fasādes atjaunošana. Lai to izdarītu, būvvaldē jāiesniedz apliecinājuma karte un citi specifiski dokumenti.

    Vienlaikus Ēku būvnoteikumos ir paredzēti izņēmumi, kad būvniecības ieceres dokumenti lodžijas aizstiklošanai nav nepieciešami. Tos nevajag tad, ja plānota lodžiju aizstiklošana, neveicot citus fasādes būvdarbus, un būvvaldē iesniegts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā pieņemts lēmums par lodžiju aizstiklošanu un saskaņota ēkas vizuālā izskata un fasādes lodžijas aizstiklojuma skice vai pase ar skaidrojošu aprakstu.

    Tas nozīmē, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas īpašnieki ir pieņēmuši atbilstošu lēmumu un dokumentācija iesniegta būvvaldē, kas saskaņojusi pieļaujamo aizstiklojuma veidu.

    Ēkas vizuālo izskatu un attiecīgās fasādes lodžiju aizstiklojuma skici vai pasi ar skaidrojošu aprakstu izstrādā atbilstošas jomas būvspeciālists.

    Ja daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas īpašnieki nav pieņēmuši lēmumu par kopīgu pieļaujamo aizstiklojuma veidu ēkai, tad atsevišķā dzīvokļa īpašnieks izstrādā būvniecības ieceres dokumentāciju savas lodžijas aizstiklošanai, to saskaņo ar daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas īpašniekiem un iesniedz būvvaldē saskaņošanai. Savukārt, ja lodžija, to aizstiklojot, maina ārsienu izvietojumu, tiek pievienota dzīvokļa dzīvojamai daļai (pārplānots dzīvoklis), izstrādājams būvprojekts minimālā sastāvā un būvvaldē saņemama būvatļauja.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē