• Vai apdrošinātājiem ir svarīgs dūmu detektors?

    Zelta padomi
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    21. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: pixabay
    Ja gadījumā notiks ugunsnelaime, vai apdrošinātāji pirms atlīdzības izmaksāšanas pārbaudīs, dzīvoklī bija vai nebija dūmu detektors? Kaimiņš saka – viņa apdrošināšanas līgumā nav teikts, ka jābūt dūmu detektoram. Es savukārt domāju: ja detektora nebūs, uz apdrošināšanas atlīdzību par ugunsnelaimi pat nav ko cerēt. Kā ir īstenībā?

    No šī gada Latvijā visās dzīvojamās mājās – gan privātmājās, gan dzīvokļos – ir obligāti dūmu detektori, kas signalizēs par ugunsnelaimi un sadūmojumu mājās, lai glābtu cilvēku dzīvību un īpašumu. Latvijas Apdrošinātāju asociācija atgādina, ka šī prasība ir saistoša visiem, kam ir īpašuma apdrošināšana, neatkarīgi no tā, vai līguma noteikumos ir iekļauta speciāla prasība par to, ka jābūt dūmu detektoram. Vairumā gadījumu privātmāju un dzīvokļu īpašuma apdrošināšanas līgumos ir iekļauta standarta norma par to, ka īpašniekiem ir jārūpējas par Latvijas ugunsdrošības noteikumu ievērošanu. Mainoties noteikumu normām, atbilstoši jānodrošina savs mājoklis pret ugunsnelaimēm. Proti, ja no 2020. gada dūmu detektori kļūst obligāti, tas automātiski attiecas uz visiem standarta īpašuma apdrošināšanas līgumiem. Ir iespējami arī izņēmuma gadījumi, kad līgumos ir atrunātas speciālas ugunsdrošības normas, bet parasti tās ir vēl stingrākas, piemēram, mājām ar salmu jumtiem utt.

    Tas, ir vai nav dūmu detektors, ne vienmēr būs pamats apdrošināšanas atlīdzības izmaksai vai tās atteikšanai, jo katrs ugunsnelaimes gadījums tiek izvērtēts atsevišķi.

    Dūmu detektora esamība, pieņemot lēmumu par atlīdzības izmaksu, tiks ņemta vērā tikai tad, ja būs pierādīta cēloņsakarība starp ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem un to, ka detektora nav. Taču Latvijas Apdrošinātāju asociācija atgādina – dūmu detektors ir svarīgs ne tikai īpašuma glābšanai no uguns, tas ir daudz nozīmīgāks dzīvības glābšanai, jo laikus signalizē par piedūmojumu mājās, dodot iespēju cilvēkiem izglābties no nosmakšanas un sadegšanas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē