• Ūdensrožu stādīšanas gudrības

    Ūdens dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    1. jūlijs, 2016
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone, Jānis Kairis
    Nenoliedzami – ūdensrozes ir vieni no skaistākajiem ūdens augiem. Lai tās labi augtu un krāšņi ziedētu, svarīga ir pareiza stādīšana. Patlaban ir īstais laiks to darīt!

    Pareizais dziļums

    Labākais laiks ūdensrožu stādīšanai ir no jūnija vidus līdz jūlija vidum, lai jauniestādītais augs vēl paspētu sadzīt lapas. Tā ka jāpasteidzas! Vēlāk veģetācijas periods jau būs beidzies un ūdensroze vairs kārtīgi neiesakņosies. Pērkot stādiņu vai saņemot to dāvanā, svarīgi uzzināt ūdensrozes šķirni, jo dažādām šķirnēm atšķiras stādīšanas dziļums. Dažas piemērotas audzēšanai tikai seklos dīķīšos (līdz 50 cm dziļumā), citām nepieciešama metru dziļa vieta, dažām – vēl dziļāki ūdeņi.

    Pamatprincips, kas jāatceras: ūdensrozes ziemā nedrīkst sasalt, citādi augs būs pagalam – gluži kā kartupelis salā.

    Turklāt nav nozīmes, vai tā ir Holandes šķirne, Ķīnas vai vietējā. Tātad, izvēloties šķirni, jāmeklē tāda, lai ūdenstilpnē varētu iestādīt ūdens nesasalšanas zonā. Modernās, skaistās šķirnes ar košajiem ziediem lielākoties paredzētas piemājas baseiniem, kur dziļums ir no pusmetra līdz metram – dziļākās vietās šīs šķirnes vienkārši neparādīsies virs ūdens… Savukārt, ja dīķis ir dziļš, labāk izvēlēties parastos balto ūdensrožu stādus no dabiskām ūdenstilpnēm – tās piemērotas stādīšanai dziļākos ūdeņos.

     

    Kas patīk un kas nepatīk ūdensrozēm?

    • Saulainā vietā ūdensrozes ziedēs krāšņi, savukārt ēnā ziedi būs pavisam vāji vai arī neziedēs nemaz.
    • Ūdensrozēm nepatīk liela viļņošanās, šūpošanās un šļakstināšanās, tāpēc tās nevajag stādīt, piemēram, tuvu strūklakai.
    • Mazītiņos piemājas baseinos, kas nav lielāki par vanniņu, ūdensrozes nevajag stādīt pārlieku treknā augsnē, jo tad ūdens ātri piesārņosies.
    • Ūdensrozēm var nepatikt dīķos, kur dzīvo daudz zivju, – piemēram, karpas, pa grunti ņemdamās, ūdensrozes izbaksta.

    Stādi mākoņainā laikā!

    Ūdensrožu stādi ir jutīgi pret sauli, proti, ja tās izceļ no ūdens un patur tiešā saulē, dzinumi ļoti īsā laikā var apdegt (nomelnēt). Tāpēc gan sakneņu dalīšanu, gan jaunu stādu stādīšanu vislabāk ieplānot, kad ir apmācies laiks. Savukārt, ja jāpārvadā nopirkti stādi, tie viegli jāievīsta gaismas necaurlaidīgā maisā (labi der melnie atkritumu maisi), lai saule netiek klāt un ap augu saglabājas mitra vide.

    Stādi mākoņainā laikā.
    Stādi mākoņainā laikā.

    Kā iestādīt ūdensrozi

    1. Slinkais variants.

    Ja nav laika vai iespēju ūdensrozi pārstādīt speciālā grozā, to var ielaist dīķītī arī ar visu konteineru, kurā tā iegādāta. To dēvē par slinko variantu, jo vienīgais, kas jāizdara, – jāizveido konteinera sānos vairāki caurumi, pa kuriem augs varēs izlaist saknes un iesakņoties gruntī. Ja ūdensroze iegrims dumbrā, būs pavisam labi, jo saknes tad dzīsies arī no konteinera augšas.

    Slinkais variants
    Slinkais variants

     

    2. Ar smagumu.

    Ūdensrozes var iestādīt arī tā, ka sakneni pietin pie kāda smagāka akmens vai ķieģeļa. Šis stādīšanas variants gan vairāk piemērots dabiskām ūdenstilpēm ar gana auglīgu grunti. Ņem izturīgu dabiska materiāla auklu, uzmanīgi aptin saknenim, piesien smagumu un akurāti nolaiž ūdenstilpes dibenā.

     

    3. Stādīšana grozā – soli pa solim.

    Šis stādīšanas variants ir pareizākais seklākiem piemājas baseiniņiem, kuros ūdens mēdz sasalt līdz pat dibenam. Grozus rudens pusē var ērti izcelt un ūdensrozes pārziemināt citā vietā.

     

     

     

    Svarīgi!

    Substrātā var iejaukt arī ilgiedarbības mēslojuma granulas – tas dos labu efektu pirmajā gadā, augam būs vieglāk iesakņoties un salapot. Tiesa, maza izmēra baseiniņos nav ieteicams aizrauties ar mēslošanu, jo mēslojums ātri piesārņo ūdeni, bet vidēja lieluma un lielākās ūdenstilpēs gan to var darīt. Turklāt nākamajos gados, kad ūdensrozes salapos vēl vairāk, tās pašas jau veiks attīrīšanas funkciju – proti, ar savām lapām nosegs ūdens virsmu, neļaujot ūdenstilpei pārmēru sakarst (kā zināms, ūdens pārmērīga sasilšana veicina dīķa piesārņojumu).

     

    KAUT KUR ATSEVIŠĶI:

    Ūdens hiacinte.
    Ūdens hiacinte.

    Ielaid dīķī ūdens hiacintes!

    Šie nelielie, veselīgi tvirtie ūdensaugi ir ļoti labi ūdens attīrītāji. Īpaši mazākā dīķī, kur iestādītas samēslotas ūdensrozes, ūdens hiacintes būs tām labi palīgi ūdens tīrības uzturēšanā. Jāzina, ka šie augi mīl siltumu – ja ir silta vasara, ūdens hiacintes vairojas ļoti čakli, ja ne, var nīkuļot un, kā saka, stāvēt uz vietas. Tās ir viegli sadalīt un pavairot.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē