• Sakārto elektroinstalāciju savās mājās!

    Zelta padomi
    Aiva Alksne
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    3. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gandrīz trešdaļa ugunsgrēku mājokļos izceļas tieši bojātas elektroinstalācijas dēļ. Noskaidrojam, kas ir pats svarīgākais, ko pārbaudīt savai drošībai.

    Mājā nomainīt elektroinstalāciju drīkst tikai sertificēts elektriķis. Viņš par izdarīto izsniedz aktu, kas apliecina, ka darbs veikts atbilstoši energostandartiem un ugunsdrošības prasībām.

    Kur slēpjas briesmas?

    Ja kaut kur instalācijā rodas strāvas noplūde, šī vieta var sākt karst un ar laiku aizdegties. Bīstamību rada slikti vai nepareizi veikti elektrības vadu savienojumi un nekvalitatīvi kontakti. Arī šajās vietās vadi var sakarst, dzirksteļot un aizdegties.

    Lielai daļai pagājušajā gadsimtā vai vēl senāk būvētu māju elektroinstalācija nav pārtaisīta un savu laiku ir nokalpojusi. Turklāt kādreiz mājā bija tikai apgaismojums, bet tagad pieslēdz elektriskās plītis, tējkannas ar lielu jaudu, veļasmašīnas un pārējās iekārtas. Bet elektroinstalācija šādām slodzēm nav paredzēta, un tad var rasties problēmas. Mazākā no tām – sit ārā korķus, nopietnākā – vadi sakarst un pastāv aizdegšanās risks. Reizēm vadi mājā iet pa virsu apmetumam, un tad vismaz var redzēt, kādā stāvoklī tie ir. Ja vadi ir zem apmetuma, uz skaidām, koka elementiem, tad par to stāvokli skaidrības nav.

    Pārbaudi reizi 10 gados!

    Saskaņā ar ugunsdrošības noteikumiem elektroinstalācijas, tai skaitā zemējuma un zibens aizsardzības ierīču, pārbaude jāveic reizi desmit gados.

    Tas ir ikvienas mājas saimnieka pienākums – pašam izsaukt elektriķi un pārbaudīt, kādā stāvoklī mājās ir elektroinstalācija.

    Ektroinstalāciju pārbaudi drīkst veikt tikai sertificēts elektriķis, kurš darbojas uzņēmumā vai ir reģistrējies kā individuālā darba veicējs (elektriķa pakalpojumi ir par maksu). Ugunsdrošības noteikumi reizē ar pārbaudē veicamajām lietām paredz arī elektromērījumus. Tas nozīmē, ka elektriķis ar termokameru pārbauda elektroinstalāciju. Ja kādā vietā notiek karšana vai silšana, to termokamerā var redzēt, un tā ir bīstamā vieta, kas var radīt aizdegšanās risku.

    Pārbaudīt mājās elektroinstalāciju ieteicams ne tikai savas drošības dēļ – ja māja ir apdrošināta, apdrošinātāji nelaimes gadījumā var atteikties izmaksāt atlīdzību, ja nav dokumentu par elektroinstalācijas pārbaudi.

    Neriskē, bet ievēro!

    Rudenī un ziemā, kad ārā ir drēgns un auksts, daudzi izmanto elektriskos sildītājus un citas elektroierīces, kas ilgstoši nav lietotas. Pirms šo iekārtu pieslēgšanas elektrotīklam tās rūpīgi jāpārbauda un jāpārliecinās, ka ierīces lietošana ir droša. Ar laiku elektroiekārtu izolācija noveco un zaudē savas aizsardzības īpašības. Saplaisājusi vadu izolācija vai ar izolāciju nepārklāti vadi var izraisīt gan bīstamu elektrotraumu, gan degšanu, bet tur sakrājušies putekļi būtiski paaugstina ugunsnelaimes risku. Tikpat biežs ugunsgrēka cēlonis ir pārslogots mājas elektrotīkls un kontaktligzdas.

    Lai pasargātu sevi un īpašumu no bīstamām situācijām, dodoties ārpus mājas, elektroierīces jāatvieno no elektriskās strāvas. Bieži vien šis noteikums tiek pārkāpts tieši gada aukstajā periodā, kad mājokļos bez uzraudzības paliek pie elektriskās strāvas pieslēgts sildītājs, turklāt nereti tas novietots pārāk tuvu mēbelēm.

    Elektronegadījuma, avārijas, elektroierīču bojājuma vai remontu gadījumā svarīgi atcerēties un ievērot pamatnoteikumu – vispirms ir jāatslēdz mājas, dzīvokļa, saimniecības elektrības kopējais drošības slēdzis! Katram jāzina vieta, kur šis slēdzis atrodas, kā tam operatīvi piekļūt un kā to izslēgt, jo kritiskā brīdī šāda rīcība var pasargāt mājokli no ugunsnelaimes un izglābt cilvēka dzīvību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē