• Mākslas terapeite Sindija Meluškāne: Brīvdienas nav jāatdod mājas solim

    Attiecības
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    6. marts, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Ģimene ir komanda, un bērniem jāļauj augt patstāvīgiem – tā ir galvenā atziņa, kas ar ikdienas soli ļauj rimti tikt galā piecu bērnu mammai Sindijai Meluškānei.

    Sindija Meluškāne – precējusies, pieci bērni vecumā no 4 līdz 19 gadiem, vecākais dēls jau dzīvo atsevišķi. Dzīvo privātmājā Pierīgā, strādā katru darbdienu no pulksten 7.40 līdz 17.

    «Esmu kategoriski pret to, ka sievietei mājās pilnīgi viss būtu jādara pašai, jo tas absolūti neatbilst ne šim laikmetam, ne gadsimtam. Manuprāt, lai darbā aizņemti vecāki tiktu galā ar mājas soli, pats svarīgākais ir dalīt darbus, tos nešķirojot sieviešu un vīriešu darbos. Ja mans vīrs neuzņemtos rūpes par produktu sagādāšanu un ēst gatavošanu, mums noteikti būtu ne vairāk kā trīs bērni.

    Ģimene ir komanda, un tas ir galvenais.

    Lielisks atbalsts man ir arī bērni. Jau no agras bērnības viņiem ļauju iesaistīties mājas solī – nedzenu prom no virtuves, ja bērni grib jaukt, griezt un maisīt.

    Pat četrgadnieks var lieliski sagriezt salātus, tikai jābūt viņam blakus. Toties vēlāk viņš to darīs pats. Tiesa, reizēm ir jāsamierinās, ka kāds kūlis putukrējumu tā, ka ar to nošķiesta arī grīda un logi, – tikai tā var iegūt prasmes, kas ir milzīgs ieguvums ilgtermiņā.»

    Saimniekošanas gudrība

    «Agrāk lielāko daļu mājas darbu paveicu sestdienās, bet tad šo sistēmu mainīju, un tā ir daudz labāk. Labāk katru dienu padarīt kādu darbiņu, nevis pazaudēt brīvdienu, pārvēršot to par mājas uzkopšanas darbdienu. Lai sistematizētu un atcerētos, kas kurā dienā jādara, izmantoju lietotni House keeping. Tajā vispirms jāievada dati, kādā stāvoklī šobrīd ir katrs no objektiem (izlietne, vannasistaba utt.) – ideāli tīrs, vidēji tīrs vai pieprasa tīrīšanu. Pēc tam lietotne atgādina, ko šodien vajadzētu izdarīt.»

    Universālie palīgi

    • I-robot. Ļoti vienkārši: ieslēdz, palaid un aizej – istabā nav jāatstāj savs laiks.
    • Slota grīdas uzkopšanai. Gan uzsūc putekļus, gan izmazgā grīdu. Ar to strādāt ļoti patīk bērniem.

      ! Ja grīda ir ar kaut ko īpaši noķeckāta, tad gan izmantoju nevis šo slotu, bet jūrnieku metodi: izleju uz grīdas pāris glāzes ūdens un tad to ar lupatu uzmazgāju.
    • Multivāres katls. Jaunāko modeļu katliem ir īpašā ārtvāres funkcija – pat liellopa gaļa top mīksta pusstundā. Katliņā sutinu gaļu, vāru zupas un cepu kūkas.
    • Rīsu vārāmais katls. Tajā var vārīt jebkurus graudaugus, bet rīsi izdodas fantastiski. Katliņā ieber glāzi rīsu, pārlej pusotras glāzes ūdens, un viss – nav ne jāstāv klāt, ne jāmaisa. Katliņu nopirku veikalā Avokado.
    • Kafijas aparāts. Līdz pat šiem Ziemassvētkiem dzērām tā dēvēto dakterīšu kafiju – ieber krūzītē malto pupiņu kafiju un aplej ar verdošu ūdeni. Biju pārliecināta, ka tā izdodas vislabākā kafija, bet nu vairs tā nedomāju – svaigi maltu pupiņu kafijai tomēr ir pavisam cita garša! Priekšroku dodam Lofbergs Espresso pupiņām.
    • Bērniem – dežūras. Diviem maniem bērniem ir 12 gadu, vienam 13, un viņi ir pašsaprotami atbildīgi par ikdienas mājas soli. Pie ledusskapja ir dežūru grafiks – ir trīs veidu dežūras, katrs dežurē pa nedēļai un tad mainās.

      Pirmais dežurants ir atbildīgs par virtuvi – sakopj galdu, novāc traukus, saliek un izņem tos no traucenes, kā mēs saucam trauku mazgājamo mašīnu. Nododot virtuves dežūru nākamajam, ir arī jānotīra plīts un jāizmazgā grīda.

      Otrs dežurants atbild par grīdām – reizi nedēļā ir jāizmazgā visa māja.

      Trešais dežurants atbildīgs par drēbēm: saliek tās veļasmašīnā mazgāt un, kad izžuvušas, saloka un saliek uz gultas pēc piederības.
    • Zeķe putekļu lupatiņas vietā. Putekļu lupatiņas nepērku. To vietā izmantoju pa vienai palikušās bērnu zeķes, kas glabājas atsevišķā kastē. Ja pāris ilgstoši nav atradies, tas arī neatradīsies, tāpēc ņemu vientuļnieciņu, samitrinu, tad nomazgāju vai noslauku virsmas un zeķi izmetu.
    • Tikai ekoloģiski mazgājamie līdzekļi. Gan mājas uzkopšanai, gan drēbju un trauku mazgāšanai pērku tikai ekoloģiskos līdzekļus: ECO Seal, Frosh, Mayer vai Neutral. Lai gan mums ir trauku mazgājamā mašīna, man patīk traukus mazgāt ar rokām.

      Ekonomijas nolūkos daru tā – ieleju bļodiņā tējkaroti līdzekļa, atšķaidu ar ūdeni un krietni uzputoju. Tad putās mērcēju sūklīti, saputoju visus traukus un pēc tam noskaloju. Tā ar tējkaroti līdzekļa var nomazgāt ļoti daudz trauku. Virsmas virtuvē tīru ar maisījumu, kurā sajaukta soda un etiķis, kam piepildināta lāsīte pārtikas esences vai pārtikas eļļas.

    3 padomi siltumnīcai

    Man ir siltumnīca, kur audzējam gurķus, tomātus un garšaugus.

    1. Sēju gludos gurķus, jo tiem ir plānāka miza nekā pumpainajiem.
    2. Tomātu stādus vairs pati neaudzēju, jo, pērkot stādus tirgū, var izvēlēties dažādākas šķirnes. Vienmēr pērku ķirštomātus, aveņu, melnos un svītrainos.
    3. Bazilika stāds tirgū maksā 20 centus. Daudz lētāk ir nopirkt RIMI dārzeņu nodaļā kupli saauguša bazilika podiņu un sadalīt to stādiņos. Tā iegūstu 50 bazilika stādus daudz lētāk, nekā tie maksātu tirgū.

    Krājumi saldētavā

    Saldēju kastītēs sabērtas meža mellenes, zemenes ar cukuru, jāņogas, ērkšķogas un upenes, arī ķiršus ar visiem kauliņiem – bērniem tie ir kā gardākās konfektes. Saldēju arī gabalos sagrieztas melones un arbūzus – tas ir jau gatavs sorbets. Ideāls saldējums izdodas no sasaldēta banāna, kam bērni pirms sablendēšanas mēdz pievienot arī saldo krējumu.

    Savukārt saldētās zemenes sablendējot ar pienu, sanāk gandrīz ideāls saldējuma kokteilis (lai gan saldējuma sastāvā nemaz nav). Saldēju arī noblanšētas trīs daļās sagrieztas sviesta pupiņas pākstīs un noteikti notīrītas, sagrieztas un apceptas sēnes. Vēl ziemai paši vārām lečo un marinējam gurķus.

    Gurķi ar aspirīnu

    Tā kā man nav pagraba, esmu atradusi recepti, kas der arī tad, ja marinējums jāglabā istabas temperatūrā. Šajā marinādē marinētie gurķi ir kraukšķīgi un lieliski glabājas līdz pat pavasarim. Marinādei 10 litriem ūdens vajag 10 ēdamkarotes cukura, 7 ēdamkarotes sāls, 4 ēdamkarotes etiķa esences, 10 tabletes aspirīna un garšvielas (piparus, dilles, krustnagliņas un ķiploku).

    Simtreiz pārbaudīta recepte

    Ābolkūka Sapnis

    • 4 vidēja lieluma āboli
    • 200 g mīksta sviesta
    • 3 olas
    • 1,5 glāzes cukura
    • 2 glāzes miltu
    • pustējkarote sodas

    Mīkstu sviestu sajauc ar olu dzeltenumiem un pusglāzi cukura. Pieber miltus un sodu un visu kārtīgi samīca. 3/4 daļas mīklas liek ietaukotā veidnē, gar malu veidojot valnīti. Mīklu sadursta ar dakšiņu. Atlikušo mīklu saveļ bumbā un ievieto saldētavā. Sarīvē ābolus un liek uz mīklas. Sakuļ olu baltumus ar glāzi cukura stingrās putās un klāj uz ābolu masas. Cep cepeškrāsnī 180 grādos 30 minūtes, tad izņem, rupjās skaidiņās uzrīvē mīklu, kas bija saldētavā, un liek cepties vēl 15 minūtes.

    P. S. Receptes meklēju portālā santa.lv (šī recepte tur atrodama ar nosaukumu Ābolkūka ar bezē cepurīti)

    1 komentārs

    Haralds Elceris
    manas brīvdienas, gribu - atdodu, negribu - neatdodu! by the way - kopš katru dienu iet uz darbu un par ubaga grašiem strādāt ar rokām līdz elkoņiem sūdоs esmu atzinis par nerentīgu nodarbi, man brīvdienas no nebrīvdienām ne tik ļoti atšķirās - ar sabiedriskā transporta sarakstu un vēl mazliet.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē