• Pērkam sēklas internetā? Plusi un mīnusi

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    22. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Foto: Shutterstock.com
    Kādas ir priekšrocības, pērkot sēklas un stādus internetā? Vairākas, ieskaitot nenoskriešanos pa veikaliem un iespēju dabūt kaut ko eksotisku. Bet ir vērts šo to uzzināt, lai neiekristu un nelolotu liekas ilūzijas. Lūk, viedokļi no dažādām pusēm.

    Kādos internetveikalos var droši iepirkties?

    Neatkarīgā eksperta viedoklis

    • MĀRĪTE GAILĪTE, dārzeņkope:

    «Pati internetā augus nepērku, bet dažādu interneta veikalu piedāvājumu gan apskatu regulāri – man bieži nākas meklēt šķirņu aprakstus, informāciju par jaunumiem, par kuriem neviens (nereti, ieskaitot pašu tirgotāju), īsti nezina, kas tas ir un kā audzējams. Visbiežāk skatos tieši sēklu interneta veikalu piedāvājumu un atrodu gana daudz interesantas informācijas.

    Domāju, ka sēklas internetā droši var pirkt, tikai pirms pirkšanas ir vērts izpētīt, ko īsti gribas nopirkt, – pilnīgi iespējams, to pašu var dabūt arī pie mums. Ja ne, tad varu ieteikt, piemēram, interneta veikalus, kas pieder nopietnām sēklu firmām: chrestensen.de (starp citu, pie mums šīs firmas produkciju tirgo Jāņa Aldermaņa dārzniecībā), thompson-morgan.com, chilternseeds.co.uk, johnnyseeds.com – tās visas ir uzticamas un labas firmas. Piebildīšu, ka ļoti drošas parasti ir angļu un vācu firmas, arī itāļu, tikai mīnuss tāds, ka gandrīz nekad informācija nav iztulkota citās valodās.

    Piemēram, Thompson&morgan ir respektabla firma, prece ir ļoti kvalitatīva un arī gana dārga.

    Tas vispār jāņem vērā –nopietnajās interneta tirdzniecības vietnēs lielākoties ir dārgāk. Bet, ja ļoti gribas kaut ko neredzētu, kāpēc gan ne! Thompson&morgan, piemēram, piedāvā iegādāties sapotētu tomātu ar kartupeli – no viena auga var iegūt divas dažādas ražas – gan tomātus, gan kartupeļus. Cena vienam augam ir 5–7 eiro. No vienas puses, par šo naudu varu sapirkties ievērojamu daudzumu kartupeļu un tomātu sēklu. Bet, no otras puses, ja gribas savā dārzā brīnumu, var tak vienu nopirkt, iestādīt un pārsteigt sevi un citus, kaut arī ražība būs mazāka!

    Iepērkoties internetā, problēmās drīzāk var iedzīvoties, ja iekrīt uz tādām reklāmām, kas izlec uz ekrāna un mirgo acu priekšā. Parasti tās pēc satura ir diezgan līdzīgas – piemēram, sola fantastiski ražīgus nokareno zemeņu stādus, kokveida dzērvenes un brīnumtomātus podā, no kuriem varēšot iegūt piecus kilogramus tomātu no viena stāda… Šīm reklāmām ir kas kopīgs – proti, tu vari pasūtīt, bet trūkst iespējas pajautāt kādam, kāds tieši augs būs, jo nav ne adreses, ne kontaktpersonu.»

    Apzinies riskus!

    • Tādas sēklas, kurām nav norādīta pārdevēja adrese, pirkt ir risks. Ja ir tikai informācija, tas var būt aizdomīgi. Tāpēc noteikti jāpaskatās, vai ir norādīti kontakti un adrese. Arī, ja adrese ir, ieteicams internetā maps.google.com paskatīties reālā kartē, vai tāda adrese vispār eksistē.
    • Lielākais risks nav tas, ka kāda no internetā pirktajām sēklām neuzdīgs vai tomāta vietā izaugs baklažāns. Problēma var būt ir tāda, ka, pērkot nepārbaudītās vietās, var gadīties iesēt nekontrolētas, nepārbaudītas sēklas, un pēc laika izrādīsies, ka augs ir inficēts ar ļoti nopietnu infekciju. Tā var izplatīties tavā dārzā vai kaimiņdārzā it kā nejauši, bet var izdarīt lielu ļaunumu. Piemēram, tomātiem vien ir diezgan daudz baktēriju un vīrusu, kas izplatās ar sēklām, arī citiem augiem ir tāpat. Tas, ko pērkam Latvijas veikalos, ir pārbaudīts, un to dara Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD). Bet viss, ko pērkam internetā, ir pārdevēja un pašu atbildība.
    • Vēl ir tā sauktās kolekcionāru šķirnes. VAAD gan pārbauda, vai sēklas nav inficētas ar bīstamām kaitēm, taču tas ir nosacīti, jo katru sēklu taču nav iespējams pārbaudīt. Parasti uz šīm sēklu paciņām rakstīts: kolekcionāra šķirne, un tas nozīmē, ka par šķirnes tīrību un sēklas kvalitāti atbildīgs tikai audzētājs, valsts par to atbildību neuzņemas. Ministru Kabineta noteikumi paredz, ka kolekcionāri gala patērētājam var pārdot kolekcionāra šķirni ar aprakstu – starp citu, kolekcionāri bieži vien apraksta šķirni daudz labāk, norādot nianses, kas svarīgas tieši mazdārziņu īpašniekiem, savukārt lielie sēklu tirgotāji nereti uzraksta tikai vispārīgas šķirnes īpašības.

    Pārdevēju viedoklis

    • VILNIS ONKELIS, SIA Onava pārstāvis: Orientējamies uz profesionāliem audzētājiem

    «Varu komentēt piedāvājumu profesionāliem puķu audzētājiem – esam to izveidojuši vairāk nekā 20 gadu laikā. Mūsu mājaslapā ir ļoti plašs piedāvājums: aktuālas un konkurētspējīgas šķirnes, kvalitatīvs izejmateriāls (sēklas, jaunstādi, sīpolpuķes). Biznesā ir jāizvēlas ceļš, kuru iet, jo visu vienlīdz labi nekad nevar padarīt. Esam izvēlējušies vairumtirdzniecību, un visas zināšanas, pūles un resursus ieguldām, lai nodrošinātu pēc iespējas labāku sortimentu un servisu tieši dārzniecībām. Proti, profesionāliem puķu audzētājiem, kuriem ir gan zināšanas un iemaņas, gan piemēroti audzēšanas apstākļi, kas garantē veiksmīgu rezultātu.

    Arī mūsu piedāvātais augu skaits no vienas šķirnes ir piemērots profesionāliem audzētājiem, hobijdārzniekam tas lielākoties ir pārāk liels daudzums. Arī, piemēram, jaunstādus mazumtirdzniecībā piedāvāt, manuprāt, nav korekti, jo tie, izaudzēti perfektos apstākļos, parasti ir ļoti jutīgi pret nepiemērotu vidi, tāpēc, mēģinot tos audzēt, teiksim, mājās uz palodzes, rezultātā var sanākt tikai vilšanās.

    Puķu sēklu fasējumus esam pielāgojuši Latvijas tirgum, mūsu mājaslapā ir pieejams ļoti demokrātisks sēklu skaits fasējumā. Ir daudzas puķes, kurām piedāvājam pasūtīt pat tikai 100 sēklas no šķirnes. Tā kā mums ir vairumtirdzniecības cenas, tad pasūtījuma apjomam gan ir jābūt vismaz 70 eiro vērtībā. Ja pasūtījums ir mazāks, tiek piemērota tā dēvētā apstrādes komisija 15 eiro apmērā. Tāpēc tiem interesentiem, kuri vēlas iegādāties vien dažas paciņas, varu ieteikt, piemēram, vietējo interneta vietni www.darzalaiks.lv, kur pieejami arī puķu sēklu fasējumi profesionāļiem.»

    • VIJA ROŽUKALNEJāņa Aldermaņa dārzniecības vadītāja: Interneta veikals ir laba reklāma

    «Kad pirms aptuveni septiņiem gadiem atvērām veikalu internetā, Latvijā dārzkopības jomā bijām vieni no pirmajiem. Toreiz tas bija moderns reklamēšanas veids, un kopīgi ar partneriem mēs izveidojām lielu interneta veikalu. Lai gan jāteic, ka man personīgi augu tirgošana internetā tolaik nešķita laba doma un zināmā mērā tā uzskatu joprojām.

    Pirmkārt, augi ir mūžam mainīgi, tāpēc nav vienkārši tos eksponēt internetā. Šodien nofotografējam podiņu ar pirmajiem ziediem, bet pēc nedēļas augs jau ir pilnos ziedos un izskatās pilnīgi citādi. Klienti bieži vien to nesaprot, zvana un saka: jā, bet jums internetā ir tāda bilde… Vai, piemēram, grib nopirkt sīpolpuķu sīpolus laikā, kad tie aug un briest zemē. Tad skaidrojam, ka dārzkopībā jārēķinās ar sezonalitāti: ir sēklu laiks, tad pakāpeniski sākas stādu laiks – vispirms puķu stādu laiks, tad zemeņu stādu laiks. Otrkārt, fotogrāfijās mēdz būt problēmas ar mērogu uztveršanu – zināms taču, ka ir iespējams nofotografēt tā, ka arī pavisam mazi ziediņi izskatās lieli.

    Treškārt, augi bieži vien maksā lētāk nekā piegāde. Reāla pasūtījumu transportēšana līdz klienta namdurvīm mums notiek ne vairāk kā 10 reižu gadā. Bieži cilvēkiem iesakām, lai padomā, kā tomēr tikt pasūtījumam pakaļ pašiem vai sarunāt ar kādu, kurš brauc uz šo pusi. Esam darījuši pat tā, ka mūsu darbinieki pa ceļam uz mājām aizved klientiem pasūtījumu.

    Un visbeidzot – esmu novērojusi, ka latvieši ir lieli augu mīļotāji, katrs otrais dvēselē dārznieks, bet, ja runājam par iepirkšanos, – aizdomu pilni.

    Ļoti rūpīgi izpēta piedāvājumu mūsu interneta veikalā, atraksta, ko gribētu iegādāties, bet vismaz 90 procentos gadījumu (īpaši, ja runa ir par dzīviem stādiem) pircēji arī piebilst, ka pakaļ atbrauks paši, jo grib redzēt, kā tas viss izskatās realitātē. Tāpēc uzskatu, ka interneta veikals mums vairāk noder kā laba reklāma. Man pašai patīk, ka cilvēki ir ieinteresēti atbraukt un visu uzzināt klātienē, jo dārzkopībā kontakts ir svarīgs – cilvēki atbrauc, es varu viņus izvadāt pa dārzniecību, visu parādīt un izstāstīt. Un, kad pēc gada apmierinātie klienti atkal ir klāt, man ir liels prieks dzirdēt viņu paldies dzīvē, nevis e-pastā.»

    Pircēju viedoklis

    • IVETA ŠATROVSKA, augu mīļotāja un kolekcionāre: Internetā meklēju eksotiku un retumus

    «Par šo tēmu varu runāt daudz, jo patikšana un arī pieredze ir liela. Tiesa, Latvijā interneta veikalā esmu iepirkusies tikai vienu reizi – no Linitas Mediņas medrozes.lv iegādājos rožu stādus. Ar pirkumu biju ļoti apmierināta, tomēr ārzemju interneta veikalos esmu nesalīdzināmi biežāka viešņa. Lai gan internetā esmu arī pirkusi dārzeņus (piemēram, interesantas Krievijas amatieru tomātu šķirnes), petūnijas neredzētos krāsu salikumos un daudz ko citu, biežāk es meklēju kaut ko īpašu un eksotisku. Jo man ir kolekcionāra daba! Nupat vienā čehu veikalā pasūtīju 11 augus – Tjanšana kalnu savvaļas retumus. Neloloju lielas cerības, ka šie augi manā dārzā iedzīvosies, tomēr azartiska interese ņem virsroku.

    Ne vienmēr viss sanāk, kā iecerēts, – piemēram, sēklas šad un tad nesadīgst. Bet es jau iepriekš rēķinos, ka tā var būt, īpaši, ja pasūtu kaut ko retu un eksotisku. Turklāt ne vienmēr pārdevējs vainīgs – var būt, ka pati kaut ko nepareizi izdarīju vai arī apstākļi izrādījās nepiemēroti.

    Izņemot vienu reizi, stādi man lielākoties pienākuši labā stāvoklī – visbiežāk tie ir mitrā vidē iesaiņoti sakneņi ar pumpuriem.

    Zinu, ka visi sevi cienoši pārdevēji vasarās augus izsūta reti – to dara pavēlu rudenī, kad augi jau aizgājuši gulēt, tad tiem var nogriezt lapas un drošāk iepakot. Bet, piemēram, Japānā ir aizliegts izsūtīt no valsts augus ar augsnes paliekām, tāpēc viņu stādi ir ar ļoti rūpīgi nomazgātām saknēm. Patiesībā tas augiem par labu nenāk, jo tie grūti ieaugas, bet tādi nu reiz ir noteikumi. Citādā ziņā japāņu stādi ir ļoti kvalitatīvi.

    Pasūtīšana notiek dažādi. Ir tādi veikali, kur var iepirkties uzreiz, un ir arī tādi, kur vispirms jāraksta pieprasījums uz e-pastu. Arī piegādes maksas ir atšķirīgas. Piemēram, no Japānas interneta veikala mēs pasūtījumu noformējam kopīgi ar draudzeni, lai mazāk būtu jāmaksā par piegādi (tā bija 2600 jenas jeb aptuveni 20 eiro). Dārgi ir pasūtīt no Amerikas – zinu, ka tur ir labas sēklas un stādi, bet, lai viņi drīkstētu sūtīt uz Eiropu stādus, pircējam jāpērk fitosanitārais sertifikāts, kas maksā ap 100 dolāriem (un līdzīgi arī piegāde). Atšķiras arī piegādes veidi – bieži vien pasūtījumu pieved kurjerpasts, bet reizēm jādodas tam pakaļ uz pastu. Reizēm gadās pārpratumi –piemēram, pasūtījums neatnāk, taču, sazinoties ar pārdevēju, parasti viss tiek nokārtots. Nekad neesmu piedzīvojusi, ka interneta veikalos mani mēģinātu apkrāpt.»

    Manas iecienītās adreses ārzemēs:

    1. http://www.growildnursery.co.uk/ – šis veikaliņš man ļoti patīk! Labas sēklas un ļoti kvalitatīvi stādiņi – tiesa, nelieli, toties ļoti rūpīgi iepakoti.
    2. http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/en/ – šeit ir interesanti telpaugi, sukulenti, kaudeksaugi, kas man ļoti patīk. Vienu augu gan man reiz atsūtīja nekvalitatīvu, tas aizgāja bojā.
    3. http://www.jelitto.com/ – ļoti liels veikals profesionāliem dārzniekiem, bet ir arī paciņas ar 50–100 sēklām katrā. Milzīgs daudzgadīgo ziedaugu piedāvājums! Lēti gan nav.
    4. http://www.nova-zahrada.eu/ – pieejami eksotiski kalnu augi.
    • IVETA TROALIKA, žurnāliste: Tas ir interesanti!

    «Sēklas un stādus internetā esmu pasūtījusi trīs reizes un vienmēr ar pirkumiem biju apmierināta. Galvenais iemesls šādiem pirkumiem – ātri var atrast tieši to, ko gribas, vai arī izmēģināt ko interesantu. Piemēram, savulaik veikalos vēl nemanīja Anglijā populāros lapu kāpostus kalē, kad tie jau auga manā dārzā.

    Kalē kāposts. Foto:Shutterstock.com
    Kalē kāposts. Foto:Shutterstock.com

    Tāpat gombo jeb okra, kuru gribēja gan mans vīrs, jo bija pagaršojis komandējumā Āfrikā, gan mana meita, jo bija noskatījusies, ka multenē Princese varde mazā Tiāna no okras vāra zupu… Arī man šis augs bija patīkams pārsteigums, jo absolūti nelīdzinās nevienam citam dārzenim, ko iepriekš biju nogaršojusi. Turklāt izrādījās, ka tam nav nepieciešams īpašs karstums vai mitrums – Eiropas vēsajā vasarā manas okras auga griezdamās.

    Okra. Foto:shutterstock.com
    Okra. Foto:shutterstock.com

    Ar mani solidarizējoties, reizē internetā pasūtījumu veica arī kaimiņiene – viņa meklēja Āfrikas ķirbi, kuru var izkaltēt un tad lietot pat kā krūku ūdens glabāšanai. Tiesa, viņas pasūtītās ananasu melones tā arī neuzdīga.

    Visas šīs un vēl citas sēklas (tomātus, gurķu, pupiņu, salātu) es pirku divos Francijas interneta veikalos kokopelli-semences.fr un biaugerme.com, kas tirgo senās BIO sēklas, un tas nozīmē, ka es no sava skaistākā tomāta vai okras varu paņemt sēkliņu, iesēt nākamajā gadā, un izaugs tādi paši tomāti vai okras. Un man tas patiešām izdodas – tomātus un ķirbjus no šīm sēklām jau trešo reizi esmu audzējusi, pavairojot pati no savā dārzā iegūtajiem, un raža ir tikpat laba kā pirmajā vasarā.

    Vēl internetā esmu pasūtījusi rožu stādus. Tam mani iedvesmoja kāda intervija ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu, kurš stāstīja, ka retas, skaistas rožu šķirnes atradis interneta veikalos.

    Rožu stādus atsūtīja ar skrupulozu audzēšanas pamācību.  Foto: Shutterstock.com
    Rožu stādus atsūtīja ar skrupulozu audzēšanas pamācību. Foto: Shutterstock.com

    Nezinu gan, kuros veikalos iepirkās viņš, bet es ar lielu sajūsmu uzgāju franču rožu audzētājus Meilland Richardier ar 80 gadu pieredzi, kas ir ģimenes uzņēmums jau sestajā paaudzē. Viņu interneta lapa ir meillandrichardier.com, un piedāvājumā ir arī citi augu stādi un sēklas, tomēr šo audzētāju lielais lepnums ir rozes. Tur pat tādi amatieri kā es var viegli atrast sev piemēroto, jo viss ir ļoti sīki un detalizēti izstāstīts (tiesa, franču valodā). Vēl man ļoti simpatizēja, ka varēju izvēlēties nevis sausi profesionālu, bet drīzāk emocionālu dalījumu, kā savas rozes izvēlēties, – piemēram, meklējot pēc tādiem kritērijiem: ja jums vissvarīgākā ir smarža; ja gribat rozes balkoniem; ja meklējat rozes, kas veltītas slaveniem cilvēkiem; ja vēlaties tikai baltās vai koši sarkanās… Stādi tika atsūtīti perfekti iepakoti, ar skrupuloziem padomiem un pat zīmējumiem, kā tos iestādīt un kopt.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē