• Ogas ziemai — ievārījumi, liķieri, želejas, saldēšana, kompots

    Ziemas krājumi
    23. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jāņogas un upenes ziemai kompots ievārījums liķieris želeja sula
    Foto: santa_receptes_import
    Jāņogas un upenes ziemai kompots ievārījums liķieris želeja sula
    Kad dārzs lutina ar ogu bagātību, ir īstais laiks šīs vērtīgās dabas veltes saglabāt ziemai.

    Ogu sagatavošana

    • Pašu dārzā salasītās vai pirktās ogas atbrīvo no kātiņiem.
    • Ogas liek caurdurī un noskalo vēsā ūdenī, notecina.

    Trauku sagatavošana

    • Burkas un pudeles izmazgā ar sodas ūdeni. Izskalo.
    • Pēc tam tās ar verdošu ūdeni izplaucē.
    • Nedaudz apžāvē, tad pilda ziemai sagatavotās ogas.

    Padomi!

    • Ogas jāievāc pilngatavībā, kā arī jāseko, lai tās būtu vienādā gatavības pakāpē.
    • Pērkot ogas tirgū, pievērs uzmanību tam, lai ogas nebūtu plankumainas.

    Zini!

    • Vienā litrā ietilpst 600–700 gramu ogu.
    • Svaigas ogas 0 grādu temperatūrā var uzglabāt līdz septiņām diennaktīm.

    Kompots

    1. Sagatavo cukura sīrupu. Uz 1 litru ūdens ņem 800 gramu cukura, katlā karsē, kamēr cukurs izkūst.
    2. Tīri noskalotas un nosusinātas svaigas upeņu ogas liek katlā, pārlej ar sagatavoto sīrupu un vāra piecas minūtes.
    3. Verdošu kompotu lej tīrās burkās.
    4. Uzliek vāku, aizskrūvē un apgāž otrādi. Ļauj atdzist.

     

    Ievārījums

    1. Ogas atdala no kātiņiem. Noskalotas ogas ber katlā, kurā vārīs ievārījumu.
    2. Pieber cukuru – uz 1 kg ogu ņem 1 kg cukura, 0,350 litru ūdens. Noliek vēsā vietā un ļauj ievilkties 12 stundas.
    3. Katlu liek uz uguns. Uz mazas liesmas vāra. Nosmeļ radušās putas un viegli apmaisa. Vāra gatavu (uz šķīvīša uzlikta ievārījuma pile neizplūst, bet saglabā formu).
    4. Karstu ievārījumu pilda tīros traukos un noslēdz.
    5. Izmanto desertiem, pie pankūkām, tējām.
    • Upeņu ievārījumu nedrīkst pārvārīt, jo tad ogas kļūst cietas un sausas.

    Jāņogu un aveņu ievārījums

    1. Avenes pārlasa un apber ar cukuru, novieto uz trim četrām stundām vēsumā.
    2. No jāņogām izspiestajai sulai pievieno atlikušo cukuru. No avenēm nolej izdalījušos sulu, uzvāra.
    3. Pievieno avenes un vāra uz mazas uguns, kamēr ogas gatavas (tās grimst sīrupā).
    4. Izmanto biskvītu pildīšanai, pie pankūkām.

    Liķieris

    1. Ogām atdala kātiņus, noskalo. Ogas liek traukā, pārlej ar degvīnu, noslēdz ar plastmasas vāciņu un ļauj stāvēt siltā vietā (istabas temperatūrā) četras nedēļas.
    2. Tad ogas saspaida, pievieno cukuru un labi izmaisa. Uz 1,5 kg augļu ņem 1 litru degvīna, 1 kg cukura. Glabā siltā vietā četras nedēļas.
    3. Sīrupam jābūt dzidram, tad ir īstā gatavība.
    4. Nogatavināto masu izkāš un pilda pudelēs.

    Želeja

    1. Vislabāk izmantot jau izspiestu ogu sulu. Sulu var izspiest arī no baltajām jāņogām.
    2. Uz vienu litru jāņogu sulas ņem vienu litru cukura. Uz vienu litru upeņu sulas ņem 800 gramu cukura.
    3. Pilda karstu burkās, aizvāko.

    Sula

    1. Jāņogu sulas iegūšanai izmanto gan baltās, gan sarkanās jāņogas.
    2. Jāņogas sablendē vai saspaida, masu liek marlē un ar rokām izspiež. Var izmantot arī sulu tvaicējamo katlu.
    3. Sagatavoto sulu uzkarsē līdz 95 grādu temperatūrai, nosmeļ radušās putas, pilda tīros traukos un aizvāko. (Sulu pilda līdz trauku malām tā, lai līst pāri, jo atdziestot sula samazinās.)
    4. Upenes sablendē vai saspaida, tad karsē 20 minūtes 60 līdz 70 grādu temperatūrā un tikai tad izspiež. Ar vienu piegājienu nav iespējams uzreiz izspiest sulu.
    5. Ogu atliekām uzlej ūdeni, visu samaisa un vēlreiz izspiež sulu.
    6. Abas iegūtās sulas samaisa, uzkarsē (95 grādos) un lej burkās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē