• Mīkstas un maigas rokas arī pēc dārza darbu apdarīšanas

    Zelta padomi
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    4. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Sausas, raupjas un sastrādātas rokas ir teju katra darbīga cilvēka vizītkarte. Ko darīt, lai pēc zemes darbiem tās atkal būtu maigas un skaistas? SKAIDRO ANNA BĒRZIŅA, Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe

    Plaukstu āda vairāk nekā jebkura cita ķermeņa vieta ir pakļauta negatīvām ārējām ietekmēm – vējam, lietum –, turklāt rokas ikdienā arī mazgājam visbiežāk. Ja ir tendence uz sausu ādu, tad par mazgājamo līdzekli jādomā īpaši rūpīgi. Ideālā gadījumā roku mazgāšanai neizmanto parastās sārmainās ziepes, ko var nopirkt katrā veikalā. Labas ziepes ir bez smaržvielām un konservantiem, bez labi putojošiem sulfātiem. Sārmainās un putojošās ziepes kontaktā ar ūdeni ļoti attauko ādu, līdz ar to viss, kas ir skaistos iepakojumos, skaisti puto un skaisti smaržo, sausai ādai nav piemērots!

    Lietojot antibakteriālās ziepes, viss labais mazgājas nost, nedodot iespēju ādai mitrināt pašai sevi.

    Daļa lieto antibakteriālas ziepes, kas noteikti nav nepieciešamas, ja ikdienā nekontaktējas ar ko tādu, kas īpaši jāattīra. Rosoties pa dārzu, protams, pastāv iespēja, ka augsnē dzīvo kādas baktērijas, taču antibakteriālās ziepes tik un tā nevajag, jo tās agresīvi mazina dabīgo ādas aizsargslāni. Lietojot antibakteriālās ziepes, viss labais mazgājas nost, nedodot iespēju ādai mitrināt pašai sevi.

    Roku mazgāšanai vislabāk izvēlēties eļļas ziepes vai dušas eļļu ķermeņa ādai. Tās neputo milzīgām putām, neattauko ādu un pakāpeniski veido aizsargslāni uz ādas. Šādas šķidrās ziepes ieteicams nolikt pie izlietnes, var ielikt siltumnīcā vai pie kubula, kurā mazgā rokas, un mazgāt ar tām.

    Strādā cimdos!

    Roku āda būs pateicīga, ja, rosoties dārzā vai veicot jebkurus saimniecības darbu, rokās vilksi cimdus. Mazgāt traukus, logus, grīdas vari gumijas cimdos. Taču, ja ir alerģiska āda ar tendenci uz iekaisumu vai ekzēmu, arī gumijas materiāls mēdz izraisīt reakciju. Tāpēc labāk – jo sevišķi dārza darbiem – izvēlies vai nu gumijas cimdus, kuriem iekšpusē ir auduma slānītis, vai arī blīvus auduma cimdus.

    Pirms velc cimdus, rokas ieteicams ieziest ar mitrinošu roku krēmu. Dažkārt izmanto talku, kas uz ādas izveido aizsargslāni, tomēr talks ļoti sausina ādu. Tad sanāk krist otrā grāvī – it kā mēģinām glābt ādu, bet talka dēļ tā kļūst vēl sausāka.

    Tev šķiet neērti rosīties dārzā ar cimdiem rokās? Anna Bērziņa, kam pašai ir neliels dārziņš, kurā viņa darbojas tikai ar cimdiem, iebilst, ka neērti ir tad, ja cimdi ir par lielu vai ražoti no slikta materiāla. Mūsdienās taču var nopirkt ideāla izmēra cimdus, vislabāk – nevis gumijas, bet auduma, kuros rokas nesvīst un arī zemīti itin labi var just tiem cauri.  

    Vēl vērts atcerēties, ka arī roku ādai, tāpat kā sejai, jāklāj saules aizsargkrēms, jo arī rokas ir pakļautas saules ietekmei. Ja nav speciāla roku krēma ar SPF, droši var izmantot to pašu krēmu, ko klāj uz ķermeņa.

    Kā atgūt maigas rokas?

    • Pagatavo skrubi! Ja āda ir ļoti sausa, raga slānis sabiezē, āda kļūst raupja un nepatīkama taustei. Tad raga slānis jāmazina jeb jāveic eksfoliācija. Ja nav plaisu, sēnīšu vai bakteriāla iekaisuma, to var izdarīt ar abrazīvu skrubi. Var veikalā nopirkt jau gatavu skrubi, bet var to pagatavot arī mājās. Ņem ēdamkaroti sāls vai cukura un sajauc ar olīveļļu.

    Tikpat labi cukuru var uzbērt tieši uz plaukstām, virsū uzliet nedaudz eļļas un maigi saberzēt.

    Skrubi atstāj uz 10–15 minūtēm, tad noskalo. Pēc tam rokām uzklāj mitrinošu krēmu. Šādi skrubēt rokas ieteicams vairākas reizes nedēļā. Ja raga slānis ir vienmērīgs un plānāks, tad visas labās vielas, kas ir mitrinošā roku krēmā, – hialuronskābe, glicerīns, keramīdi, kas atjauno aizsargslāni ādā, vitamīns C – daudz labāk iesūksies ādā. Ja rokas jau ir saplaisājušas, tad skrubi izmantot nav ieteicams – to var darīt tikai tad, ja ir sausa un raupja āda, bet plaisu un iekaisuma, tūskas un apsārtuma nav. Skrubi var izmantot veselai, bet sausai un raupjai ādai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē